Το παρασκήνιο της απόλυσης Μονρόι και της συμφωνίας με Κεχαγιά μετά το ταξίδι – αστραπή του Μπιλ Πάπας στην Ξάνθη

Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Ξάνθης αποτελεί ο Τζέιμι Μονρόι ενώ άμεσα ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ως αντικαταστάτης του ο Νίκος Κεχαγιάς, σε μια εξέλιξη που για πολλούς έμοιαζε αναμενόμενη.

Ωστόσο είναι αλήθεια ότι για την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας του ΑΟΞ τα πράγματα δεν ήταν τόσο δεδομένα. Προ της απόλυσης Μονρόι, γιατί απόλυση είναι ουσιαστικά, υπήρξε ένα ταξίδι – αστραπή του Μπιλ Πάπας στην Ξάνθη που είναι ζήτημα να κράτησε περισσότερες από πέντε ώρες και επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστικό από τους ιθύνοντες της ομάδας. Σε αυτό το ταξίδι ο Ελληνοαυστραλός πρόεδρος της ΠΑΕ ήρθε με διάθεση να πέσουν οι τόνοι και να αποκατασταθεί το καλό κλίμα εντός της οικογένειας της ομάδας, καθώς υπήρχε ήδη βαριά ατμόσφαιρα προς το πρόσωπό του προπονητή από τα προηγηθέντα κυρίως δημοσιεύματα, αλλά όχι μόνον αυτά.

Ο Μονρόι υπήρξε προσωπική επιλογή του Πάπας, ο οποίος τον είχε προπονητή στην Σίντεϊ Ολίμπικ. Ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ομάδας ήθελε να του βγει αυτή η επιλογή, μετά την περσινή αποτυχία με τον Πόποβιτς. Ωστόσο η συζήτηση μαζί του κατέληξε σε ναυάγιο, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μονρόι (που ως γνωστόν, σύμφωνα με τα προηγηθέντα δημοσιεύματα πλέον δεν είχε καλές σχέσεις ούτε με τον τεχνικό διευθυντή Ιεροκλή Στολτίδη, ο οποίος ανέλαβε να χτίσει το ρόστερ της ομάδας φέτος) ζήτησε μια σειρά από πράγματα που δεν έδειχναν διάθεση να βάλει νερό στο κρασί του αλλά αντίθετα να υποβαθμιστεί ο ρόλος των γύρω του.

Ωστόσο όταν οι γύρω είναι πολλοί, έχουν φέρει τους παίκτες στην ομάδα και ουσιαστικά την ελέγχουν απόλυτα, είναι ξεκάθαρο ότι ο αδύναμος κρίκος γίνεται ο προπονητής. Οταν λοιπόν ο Μπιλ Πάπας διαπίστωσε ότι η επιλογή του στον πάγκο έδειχνε να εμμένει στην απόφασή του να παρακάμπτει τους υπόλοιπους γύρω του και φτάνει απευθείας στον ίδιο, την στιγμή που αυτός έχει προφανώς πιο σημαντικά πράγματα για να ασχολείται και του απαιτούσε να βρει τρόπο συνεργασίας μαζί τους, κατάλαβε ότι τα περιθώρια είχαν εξαντληθεί. Κάπως έτσι ελήφθη η απόφαση για το διαζύγιο, έξι μέρες μετά από την στιγμή που ξέσπασαν τα σύννεφα μετά το αρνητικό αποτέλεσμα στην Κατερίνη με τον Πιερικό.

Οπως λέγεται στα Πηγάδια, την απόφαση για το τέλος του Μονρόι την έλαβε ο Πάπας, χωρίς ο ίδιος να έχει έρθει στην Ξάνθη με αυτήν την πρόθεση. Αναγκάστηκε όμως να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση όταν διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε δυνατότητα σύγκλισης. Από εκεί και πέρα, η διάδοχη κατάσταση ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη. Αν και από κάποιους ψυθιρίστηκε το ενδεχόμενο να γίνει ένα τηλεφώνημα στον Μπάμπη Τεννέ, σύντομα διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε λόγος για κάτι τέτοιο. Αλλωστε και ο ίδιος ο Νίκος Κεχαγιάς ήξερε από το καλοκαίρι, όταν άφηνε τον πάγκο της Εθνικής Νεων για να αναλάβει διευθυντης της ακαδημίας στην ΠΑΕ Ξάνθη, ότι σε περίπτωση που κάτι στράβωνε με τον προπονητή, θα έπαιρνε τα κλειδιά της πρώτης ομάδας.