Αποκαλυπτικός Ζουέλα: Κατάθεση ψυχής για Πανόπουλο, Ξάνθη και ρατσισμό στην Ελλάδα

Συνέντευξη οφ’ όλης της ύλης στο gazzetta.gr παραχώρησε ο πρώην παίκτης του ΑΟΞ, Φρανσίσκο Ζουέλα, μιλώντας για τα χρόνια του στην Ξάνθη και την πικρία του για το ότι η ομάδα αγωνίστηκε στην Β’ Εθνική, τον ευφυή Πανόπουλο και το… αυτοκίνητο που του έταξε, τον ρατσισμό στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Αναλυτικά, όσα είπε:

Για τα πρώτα ποδοσφαιρικά χρόνια στην Ελλάδα και τον λόγο που υπέγραψε στην Ξάνθη:

«Ο Ψωμιάδης ήταν ο άνθρωπος που με έφερε στην Ελλάδα. Ήρθα στον Ακράτητο και έμεινα εκεί για 6 μήνες. Ήταν δύσκολα για μένα, γιατί πριν από λίγο καιρό ήμουν με τον Μουρίνιο, τον Μοράις, τον Νούνο Σάντος και άλλους που ήταν μαζί μου στα παιδικά μου χρόνια… Όταν ήρθα στην Ελλάδα ήταν δύσκολα για μένα.

Ο Ψωμιάδης ήταν κύριος. Μου είχε πει για να με ηρεμήσει “αν συνεχίσεις να είσαι το παιδί που είσαι τώρα, θα σου πάνε όλα καλά”.

Θυμάμαι ότι 1-2 μέρες, πριν πάω στην Ξάνθη, με είχε πάρει τηλέφωνο ένας μάνατζερ και μου είπε ότι με θέλει στα γραφεία του ο κύριος Σπανός. Υπέγραψα και όταν πήγε να μου δώσει προκαταβολή του είπα ότι δεν θέλω λεφτά. “Αν θα έρθω, θα μου δώσεις”, του είπα. Με κοιτούσε καλά καλά. Πώς να μη με σέβονται…

Την άλλη μέρα όμως ήρθε η Ξάνθη, που έπαιζε Ευρώπη. Ο Ατρόμητος δεν ήταν στη Ευρώπη κι εγώ ήθελα ένα project που θα μου έδινε την δυνατότητα να εξελιχτώ. Ο Σπανός ήξερε ότι δεν θα καθόμουν αν υπήρχε αν αυτή η προοπτική για μένα. Ήταν κύριος. Μετά, το Γενάρη, όταν ήρθε ο Ατρόμητος στα Πηγάδια για να παίξει με την Ξάνθη, έψαχνα τον Σπανό να του ζητήσω συγγνώμη, να του εξηγήσω ότι αν έπαιζα στην Ευρώπη, θα πήγαινα στην εθνική ομάδα και μετά στο Μουντιάλ. Ο Σπανός δεν ήθελε να μου μιλήσει, αλλά τότε του είπα: “Ακουσε με, κάποια στιγμή θα σε βοηθήσω”. Αργότερα πήγα στον Ατρόμητο και κάναμε μια εξαιρετική πορεία».

Για το πρώτο ραντεβού και την εντύπωση που του άφησε ο Πανόπουλος:

«Ήταν πάρα πολύ έξυπνος, από τον τρόπο που σκεφτόταν. Εβλεπε το ποδόσφαιρο καθαρά επιχειρηματικά, κατάφερε να κάνει σ’ αυτήν την ομάδα πράγματα που γίνονταν στο εξωτερικό. Εφτιαξε εγκαταστάσεις που τότε ούτε ο Ολυμπιακός δεν είχε. Εφτιαξε παίκτες, τους πούλησε… Απλά, όλα στη ζωή κάνουν έναν κύκλο. Εμαθα πολλά μαζί του. Η επιχειρηματικότητα που απέκτησα και εγώ την έμαθα απ’ αυτόν. Αρχισα να βλέπω πώς γίνεται να ελέγχεις κάτι από απόσταση».

Για τις μεταξύ τους διαφορές: «Είναι η πρώτη φορά που το λέω αυτό δημόσια. Οι έξυπνοι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι πιο έξυπνοι από τον άλλον που έχουν απέναντί τους. Είχε περισσότερη εμπειρία από μένα, αλλά δεν ξέρει το ποδόσφαιρο όπως το ξέρω εγώ.

Εγώ τον σεβόμουν. Ό,τι μου ζήτησε το έκανα και του άφησα και λεφτά. Εγώ έφυγα από την Ξάνθη και άφησα λεφτά από τη μεταγραφή μου στη Ρωσία. Κατάλαβες πόσο δύσκολο ήταν για μένα; Είχα ανανεώσει το συμβόλαιό μου και δεν του ζήτησα παραπάνω λεφτά».

Ενώ συνέχισε: «Δεν είναι ότι έγινε κάτι. Του είπα όμως: “Πρόεδρε, σε 3,5 χρόνια έχω ανανεώσει το συμβόλαιο δύο φορές για να ανέβει η ρήτρα στα 3.000.000 ευρώ. Τα έχω δώσει όλα, είναι η ώρα μου”.

Μου απάντησε: “Είσαι έξυπνος, αλλά δεν τα ξέρεις όλα”. Εννοείται ότι δεν τα ήξερα και δεν τα ξέρω όλα, αλλά αυτό δεν ήταν το πρώτο μου συμβόλαιο και συν τις άλλοις έχω σπουδάσει οικονομικά. Αλλά όταν δεν με αγοράζουν εμένα με μισό εκατομμύριο, θα με αγοράσουν με τρία; Είναι δυνατόν; Πώς θα γίνει αυτό; Και τελικά πήγα στη Ρωσία. Όλα καλά. Και κοιτάξτε, δεν λέω ότι δεν με βοήθησε. Ήταν ο μόνος άνθρωπος που μπορούσε να με διαχειριστεί και να με έχει τόσο χρόνια στην ομάδα του. Με βοήθησε, αλλά ήξερε τί ήμουν και ως ποδοσφαιριστής. Ο πρόεδρος ήταν τοπ, αλλά και ‘γω έκανα ό,τι μου ζητούσε. Απλά, εγώ ήθελα συνέχεια να εξελίσσομαι».

Για το ματς που δεν θα ξεχάσει ποτέ και το… αυτοκίνητο που του έταξε ο Πανόπουλος:

«Είναι πολλά… Θα σου πω, όμως, κάτι. Όταν τελείωσα την ποδοσφαιρική μου καριέρα, δεν ήθελα να παραμείνω μέσα μου ποδοσφαιριστής και να αναπολώ το τί έκανα. Μου άρεσε όμως να παίζω με τον Παναθηναϊκό και με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη.

Ο Πανόπουλος ήθελε να με έχει στην τσίτα και πριν από ένα ματς με τον Ολυμπιακό μού είπε: “αν θα βάλεις γκολ αύριο, θα σου κάνω δώρο ένα αυτοκίνητο”. Ήθελε να με πουλήσει. Για εκείνον 25.000 ευρώ δεν ήταν τίποτα, από τη στιγμή που θα έκανε μεταγραφή (γέλια).

Σε εκείνο το ματς δεν έβαλα, αλλά σκόραρα την επόμενη χρονιά. Τον ρώτησα αν ίσχυε η πρόταση και γελούσε. Ε, δεν το πήρα (γέλια). Είναι ωραίος τύπος».

Για την σημερινή Ξάνθη:

Βλέπω τώρα στη Β’ εθνική και στεναχωριέμαι. Αυτή η ομάδα έχει το καλύτερο αθλητικό κέντρο στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα τί να πούμε…».

Για το αν έχει βιώσει ρατσισμό έχοντας γυρίσει σχεδόν σε όλο τον κόσμο: «Σίγουρα αντιμετώπισα πάρα πολλά προβλήματα και μάλιστα σοβαρά. Όμως, θεωρώ ότι δεν ήταν θέμα χρώματος. Και εσείς μεταξύ σας οι λευκοί κάνετε διακρίσεις. Κι οι μαύροι μεταξύ τους κάνουν διακρίσεις. Οπότε θεωρώ ότι δεν έχει να κάνει με το χρώμα. Ο άνθρωπος δύσκολα δέχεται ότι κάποιος άλλος καταφέρνει κάτι που εκείνος δεν μπορεί».

Μετά από ερώτηση για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό, απάντησε: «Κοίτα, εγώ μέσα στο ποδόσφαιρο δεν αντέδρασα ποτέ όταν κάποιος μου είπε “ε, μαύρε”. Κατάλαβα ότι ήταν από το πάθος της στιγμής. Δεν είχε να κάνει επειδή έπαιζα στην Ξάνθη, στον ΠΑΟΚ… Όχι.

Όταν είμαι μόνος μου μπορεί να ξεσπάσω, να θέλω να τα σπάσω όλα. Όμως, ποτέ δεν πήγα να κάνω κακό σε κάποιον άλλον. Ίσως, σ’ αυτό να με βοήθησε η πρώτη μου κοπέλα που ήταν ψυχολόγος. Μπορεί να μην είναι πλέον στη ζωή μου, αλλά με βοήθησε. Κατάλαβα το πώς να συμπεριφέρομαι στους άλλους. Όσο δίκιο κι αν έχεις μην αντιδράσεις γιατί θα το χάσεις. Γι’ αυτό και λέω ότι όλα είναι θέμα παιδείας».

Ενώ συνέχισε: «Η ρατσιστική συμπεριφορά είναι ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα της έλλειψης παιδείας. Οπότε όταν βλέπω απέναντί μου έναν αμόρφωτο άνθρωπο, τί να του πω… Αρκεί να μην με ακουμπήσει. Ο άνθρωπος όταν έχει εκπαίδευση μπορεί να διαχειριστεί μια κατάσταση. Όταν δεν την έχει, όμως… Εμείς οι μαύροι έχουμε πιο σκληρό DNA. Δεν είναι θέμα δύναμης. Στην καρδιά μπορεί και να είμαστε. Είναι θέμα αντοχής. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είχε μόνο το ταλέντο. Μπορεί ο Παπαλουκάς να είχε πιο πολύ ταλέντο. Απλά, ο Γιάννης άντεξε, γιατί στο ΝΒΑ είναι όλοι μαύροι. Ο Γιάννης δεν είναι ξένος, είναι σαν αυτούς.

Γι’ αυτό και ‘γω μέσα απ’ αυτό που κάνω θέλω να εξελίξω τα παιδιά και ως ανθρώπους. Η κοινωνία μας είναι γενικά χαλασμένη και δεν αντιλαμβανόμαστε οι άνθρωποι τί λέμε και τί κάνουμε. Δεν θα σταματήσει αυτό, θα συνεχιστεί.

Η κοινωνία στην Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να δεχτεί την αλλαγή. Δεν μπορεί να δεχτεί προπονητές από την Πορτογαλία. Πρέπει να δώσεις χρόνο και γι’ αυτό τώρα είναι ξεκάθαρο ότι τους λείπει η παιδεία. Γι’ αυτό έφυγε κι ο Ζαγοράκης και γι’ αυτό η Εθνική έχει αυτήν την πορεία. Μόνο ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει καλούς παίκτες. Οι Ελληνες που θα παίξουν; Ποιος τους φταίει; Εγω δεν κατηγορώ την ΕΠΟ. Δεν φταίει η ΕΠΟ, οι ίδιοι οι άνθρωποι που δουλεύουν στις Ακαδημίες δεν καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται συγκεκριμένη εκπαίδευση».