Μουντιάλ 2022: Με θετικό ντεμπούτο Γούτα, αρχηγό Μάνταλο και βασικό Σιώπη το 0-1 της Εθνικής με την Ισπανία

Η Ελλάδα αποχαιρέτισε και τυπικά τις όποιες ελπιδες είχε για πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 μετά την ήττα με 1-0 από μια σαφώς ανώτερη και πιο ποιοτική Ισπανία στο ΟΑΚΑ, με ένα ωστόσο αμφισβητούμενο πέναλτι.

Στην αναμέτρηση, η Ελλάδα παρατάχθηκε από τον Τζον Φαν΄τ Σχιπ με διάταξη 3-4-3 στην οποία ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος ήταν κάτω από τα γκολπόστ (αδελφός του πρώην στράικερ της Ξάνθης Παναγιώτη), ο Τσιμίκας αριστερός στόπερ ενώ ο Θασίτης πρώην στόπερ του ΑΟΞ Δημήτρης Γούτας ξεκίνησε ως δεξιός στόπερ έχοντας αρκετά θετική παρουσία και ο Τζαβέλλας στη μέση.

Τη δεξιά πλευρά της μεσαίας γραμμής κάλυψε ο Ανδρούτσος, την αριστερή ο Γιαννούλης ενώ αμυντικοί μέσοι ήταν ο Εβρίτης Μανώλης Σιώπης που κατανάλωσε αρκετά χιλιόμετρα και ο Μπουχαλάκης. Ο Παυλίδης ξεκίνησε στη γραμμή κρούσης, ο Κομοτηναίος αρχηγός της ΑΕΚ αλλά και στης Εθνικής σε αυτό το ματς Πέτρος Μάνταλος κινούνταν αριστερά στην επίθεση και ο Μασούρας δεξιά.

Το ματς κρίθηκε σε ένα πέναλτι που κέρδισε η Ισπανία στο 24′ το οποίο σήκωσε μπόλικη συζήτηση. Ο Σαράμπια εκτέλεσε κόρνερ, ο Λαπόρτ έσπρωξε τον Μασούρα και τον Γούτα στον αέρα και πήρε την κεφαλιά. Η μπάλα στρώθηκε μπροστά στον Ινίγκο Μαρτίνεθ, ο οποίος στην προσπάθειά του να κερδίσει την κατοχή και να δημιουργήσει ή να εκτελέσει, βρέθηκε στο έδαφος από μαρκάρισμα του Γιαννούλη.

Ο Μαρτσίνιακ καταλόγισε πέναλτι, η φάση ελέγχθηκε στο VAR, η απόφαση του Πολωνού δεν άλλαξε και στο 26′ ο Σαράμπια έγραψε το 0-1 (το οποίο ήταν το πρώτο γκολ με πέναλτι της Ισπανίας ύστερα από πέντε διαδοχικά χαμένα). Μέχρι εκείνο το σημείο η Ισπανία ήταν πράγματι κυριαρχη έχοντας την κατοχή, αλλά ο Γούτας στο 17′ σταμάτησε τον Ντε Τομάς της Επανιόλ, ενώ στο 21′ και ενώ δεν είχε ανοίξει το σκορ ο Ανδρούτσος πέταξε τη μπάλα στον Μασούρα, ο οποίος έφυγε στην κόντρα, μπήκε στην περιοχή, σούταρε και σκόραρε, αλλά είχε φύγει από αντικανονική θέση.

Μετά το 30′ ο Φαν’τ Σχιπ άλλαξε τη διάταξη σε 3-5-2, περνώντας τον Μασούρα δίπλα στον Παυλίδη και τον Μάνταλο στον άξονα. Η εικόνα όμως παρέμενε η ίδια με την Ισπανία να έχει διαρκώς την κατοχή, τον Βλαχοδήμο να βγάζει στο 36′ το τετ α τετ του Μοράτα και το ημόχρονο να κλείνει με τοτς Φουριας Ρόχας να έχουν κατοχή στο 74% και να μετρούν σχεδόν 500 πάσες έναντι μόλις 124 της Ελλάδας.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Φαν’τ Σχιπ προχώρησε σε αλλαγές, οι δυο στο ξεκινημα με Τζόλης αντί Μασούρα και Δουβίκας αντί Παυλίδη. Η Ελλάδα προσπάθησε να πάρει κάποια μέτρα αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μετά την είσοδο του Λημνιού στη θέση του Γιαννούλη στο 67′, η Εθνική έπαιξε με 4-2-3-1. Ο Τζόλης στο δεξί φτερό, ο Λημνιός στο αριστερό, ο Μάνταλος πίσω από τον Δουβίκα. Την ώρα ωστόσο που το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έδειχνε ότι κάτι ουσιαστικό μπορεί να κάνει στην επίθεση, ο Ενρίκε πέρασε στον αγώνα τον Μπουσκέτς αντί του MVP της αναμέτρησης Γκάβι ενώ στο 78′ είχαμε και την είσοδο του Πέλκα αντί του Μπουχαλάκη.

Σε γενικές γραμμές οι Θρακιώτες στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Σχεδόν εξαιρετικός ο Γούτας στο ντεμπούτο του με την Εθνική Ανδρών, ένα ντεμπούτο που άργησε αρκετά. Πολλά χιλιόμετρα κατανάλωσε ο Μανώλης Σιώπης, στο ύψος των περιστάσεων στάθηκε και ο αρχηγός Πέτρος Μάνταλος. Ολοι τους αγωνιστηκαν και στα 90 (συν επτά μαζι με τις καθυστερήσεις) λεπτά της αναμέτρησης, όπως και ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος που προτιμήθηκε κάτω από τα γκολπόστ αντί των πρώην τερματοφυλάκων του Πανθρακικού Γιώργου Αθανασιάδη και Αλέξανδρου Πασχαλάκη.

Πλέον η Εθνική Ομάδα μένοντας στους 9 βαθμούς δεν μπορεί ούτε μαθηματικά να διεκδικήσει έστω την 2η θέση που οδηγεί στα μπαράζ, παρά την ήττα νωρίτερα της Σουηδίας από την Γεωργία. Πλέον το ματς της Κυριακής με το Κόσοβο είναι τυπική διαδικασία, χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον.