Η συμμετοχή των Σκοπιανών αθλητών ως «Μακεδόνων» και η έντονη παρουσία του Τούρκου Προξένου στο Βαλκανικό Πάλης της Ξάνθης

Συμπληρώνεται μια εβδομάδα από την φιλοξενία στο Αμοιρίδειο της Ξάνθης του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Πάλης Παίδων – Κορασίδων και ακολούθως του Μεσογειακού Κυπέλλου, ωστόσο πέρα από τα αγωνιστικά ζητήματα στα οποία η Ελλάδα διέπρεψε με πολλά μετάλλια αλλά και τα οικονομικά με την φιλοξενία άνω των 1.000 αθλητών και συνοδών στην περιοχή, έχουν ανακύψει και ορισμένα με πολιτικές και διπλωματικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μαχητής», με σκέτο ΜΚD στις φόρμες τους αγωνίστηκαν στο Αμοιριδιο της Ξάνθης οι αθλητές και οι αθλήτριες των Σκοπίων, παραπέμποντας στο όνομα «Μακεδονία» και όχι «Βόρεια Μακεδονία», όπως επιβάλλεται πλέον μετά την Συμφωνία των Πρεσπών. Βέβαια, η ίδια Συμφωνία υπενθυμίζεται ότι αναγνωρίζει μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα, ενώ το MKD δεν έχει περιληφθεί στην Συμφωνια ως κωδικός που πρεπει να αλλαχθεί. Παρόλα αυτά η εφημερίδα «Μαχητής» που αναδεικνύει το θέμα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι όλο αυτό έγινε παρουσία του Δημάρχου Μανώλη Τσέπελη αλλά και της γενικής γραμματέως του Δήμου Ξάνθης Σοφίας Ψωμά, αναρωτιέται «γιατι δεν διέκοψαν οι διοργανωτές τους αγώνες στο Αμοιρίδειο Ξάνθης» και προσθέτει: «Ενημέρωσε κάποιος από τον Δήμο Ξάνθης το ΥΠΕΞ και τον υπουργό αθλητισμού κ. Αυγενάκη που δεν τα σηκώνει αυτά;;;».

Την ώρα ωστόσο που προφανώς δεν υπήρχε καν κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην διοργάνωση, αν και το ΥΠΕΞ διαθέτει παράρτημα στην Ξάνθη, αίσθηση προκαλεί ότι παρών στους Αγώνες ήταν ο Τούρκος Πρόξενος Κομοτηνής Μουράτ Ομέρογλου που δεν έχασε την ευκαιρία να φωτογραφηθεί με τους Τούρκους παλαιστές αλλά και τον Δήμαρχο Ξάνθης, δίπλα στον οποίο κάθισε στα επίσημα. Την ίδια στιγμή, η διοργανωση μπορεί να είχε αγωνιστική επιτυχία και σύμφωνα με την Ομοσπονδία Πάλης να έφερε Τουρισμό στην περιοχή, ωστόσο κατά τον «Μαχητή» εξελίχθηκε σε φιάσκο αφού οι διοργανωτές «δεν κατάφεραν ούτε τις μάνες των αθλητών να “μαζέψουν” στο γήπεδο». Οπως υποστηρίζεται, ξοδεύτηκαν «χιλιάδες ευρώ σε διαφήμιση;;;;!!» αλλά παρόλα αυτά «κόσμος δεν πήγε… καθώς ούτε καν οι αθλητικογράφοι δεν γνώριζαν ότι θα πραγματοποιηθούν οι διεθνείς αγώνες πάλης στο Αμοιριδιο», «σε αντίθεση βέβαια με τον Τούρκο Πρόξενο Κομοτηνής, που κάθισε δίπλα στον….Δήμαρχο Ισκέτσε!!!».

Κάπως έτσι, η διεθνής αυτή διοργάνωση φαίνεται ότι απέκτησε και πολιτικές – διπλωματικές διαστάσεις και μαλιστα σε διπλό επίπεδο και σε μια περίοδο που δοκιμάζονται οι σχέσεις της Ελλάδας τόσο με την Άγκυρα όσο και με τα Σκόπια, στα οποία είχαμε τις τελευταίες ημέρες και παραίτηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ…