Video: Όταν η Ξάνθη διέλυσε 8-2 τον Πιερικό με σπουδαίο ρεκόρ του Μαρσέλο Βεριντιάνο

Ήταν 10 Ιανουαρίου του 1993 όταν ο Μαρσέλο Βεριντιάνο έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σημείωσε 4 γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα, στη νίκη με 8-2 απέναντι στον Πιερικό.

Συνολικά σκόραρε 24 φορές τη σεζόν εκείνη, σημείωσε το 100ο γκολ της Ξάνθης κόντρα στον Άρη και το 200ο σχεδόν ένα χρόνο μετά, κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Για τους παλιούς φίλους της Ξάνθης η ποδοσφαιρική περίοδος 1992-1993 έχει μείνει βαθιά χαραγμένη καθώς την συγκεκριμένη χρονιά παρακολούθησαν ίσως την πιο θεαματική ομάδα όλων των εποχών.

Με επιθετικογενείς παίχτες πέραν του Μαρσέλο, όπως οι Τζάτζος, Βρύζας, Αθανασιάδης, Τεγγελίδης και Πάνου, τους έμπειρους Καραγεωργίου, Μίτεφ, Κωνσταντινίδη και Κίρπετσεκ τους νεαρούς και εξελίξιμους Κωστένογλου, Κεχαγιά, Μαλαδένη και Σαμαρά και τους πιστούς Χαλκίδη και Καρασερίδη παρουσίασε σπουδαίο θέαμα σχεδόν σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας.

Ο Βραζιλιάνος είχε ανοίξει το σκορ μόλις στο 8′, ενώ ο Γιώργος Αθανασιάδης στο 13′ έγραψε το 2-0. Ο Μαρσέλο και πάλι μόλις στο 17′ σημείωσε το 3-0, για να μειώσει για τους φιλοξενούμενου ο Ρατζέλοβιτς σε 3-1.

Μέχρι την ανάπαυλα του ημιχρόνου η Ξάνθη πέτυχε άλλα δύο τέρματα, με τον με τον Βρύζα στο 36′ και τον Μαρσέλο στο 40′ για το εντυπωσιακό 5-1 του ημιχρόνου.

Στο 58′ ο Αθανασιάδης πέτυχε το 6-1, για να μειώσει προς στιγμήν ο Ταβουχτσής σε 6-2 στο 59′ για τους Κατερινιώτες.

Τα 7-2 πέτυχε ο Αθανασιάδης στο 65′ για το τρίτο προσωπικό του γκολ, ενώ το τελικό 8-2 διαμόρφωσε και πάλι ο Μαρσέλο στο 77′, στη μεγαλύτερη νίκη του ΑΟΞ σε επίπεδο πρωταθλήματος (υπάρχει το 10-1 με τον Παναυπλιακό για το Κύπελλο), που την έφερε στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα εκέινης της σεζόν, με τον Πιερικό να τερματίζει 16ος και να υποβιβάζεται μαζί με Ιωνικό και Κόρινθο.

Μετά από σχεδόν 30 χρόνια οι δύο ομάδες θα ξανααναμετρηθούν την Κυριακή στις 15:00 στο Δημοτικό Στάδιο Κατερίνης, για την πολυπόθητη πρεμιέρα του Βορείου ομίλου της Super League 2.

Τα στιγμιότυπα του ιστορικού αγώνα: