Κύπελλο Ελλάδος: Για να εξοικονομηθούν λίγες χιλιάδες ευρώ δεν είχε VAR ο αγώνας ανάμεσα σε Ξάνθη και Ιωνικό

Για λίγες χιλιάδες ευρώ δεν υπήρχε VAR στην αναμέτρηση της Ξάνθης με τον Ιωνικό για την 5η Φάση του Κυπέλλου Ελλάδος, στην οποία η γηπεδούχος ομάδα γνώρισε την ήττα με 2-1 και τον πικρό αποκλεισμό.

Βάσει της προκήρυξης δεν προβλέπεται να υπάρχει VAR από την διοργανώτρια αρχή πριν την ημιτελική φάση του Κυπέλλου. Ωστόσο σε όσους αγώνες πριν από αυτήν ζητείται εγγράφως να υπάρξει VAR από τις ομάδες, η ΕΠΟ δεν έχει πρόβλημα να το ορίσει υπό την προϋπόθεση ότι οι ομάδες αυτές θα καλύψουν το κόστος του. Κάτι τέτοιο συνέβη άλλωστε αυτήν την Τετάρτη στην αναμέτρηση Ατρόμητος – Παναθηναϊκός, επίσης για την 5η Φάση του Κυπέλλου Ελλάδος.

Για να υπάρξει VAR απαιτείται να υπάρχει η αντίστοιχη υποδομή στο γήπεδο, κάτι που στην περίπτωση των Πηγαδίων είναι γνωστό ότι υπάρχει. Θα έπρεπε ωστόσο να έρθουν σε συνεννόηση οι δυο ομάδες για να κάνουν σχετικό αίτημα και να αναλάβουν το κόστος του, που είναι το όποιο κόστος παραγωγής της εικόνας στις οπτικές ίνες και το βανάκι, αλλά φυσικά και το κόστος για τους επιπλέον διαιτητές που ανέρχεται σε περίπου 1.000 ευρώ για τον διαιτητή VAR και 600 για τον AVAR.

Οπως γίνεται αντιληπτό, σχετικό αίτημα για να υπάρξει VAR για λόγους που ξέρουν μόνο οι δυο ομάδες, δεν τέθηκε προς την ΕΠΟ πριν την διεξαγωγή του αγώνα Ξάνθη – Ιωνικός, που εξορισμού ήταν από τους πιο σημαντικούς αυτής της φάσης. Κάπως έτσι VAR δεν υπήρξε και το αποτέλεσμα ήταν ο ΑΟΞ να διαμαρτύρεται για δυο πέναλτι αλλά κυρίως για ένα γκολ που δεν του κατακυρώθηκε, αλλά και ο Ιωνικός για ένα γκολ που πέτυχε και δεν μέτρησε ως οφσάιντ.

Αν υπήρχε VAR πιθανότατα το τελικό αποτέλεσμα να ήταν διαμφορετικό και η ομάδα που θα είχε προκριθεί να ήταν η ΠΑΕ Ξάνθη, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι ότι πιθανότατα για να εξοικονομηθούν λίγες χιλιάδες ευρώ, τέτοιο αίτημα δεν υπήρξε προς την ΕΠΟ όπως συνέβη στην αναμέτρηση του Ατρομήτου με τον Παναθηναϊκό στο Περιστέρι για την ίδια 5η Φάση του Κυπέλλου Ελλάδος και είχε αποκαλυφθεί έγκαιρα από τα αθηναϊκά ΜΜΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην SportDay της Τρίτης αναφερόταν: «Το αν θα υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη δεν θα επηρεάσει καθόλου την ύπαρξη του VAR στους αγώνες, αφού χρησιμοποιούνται διαφορετικά κυκλώματα. Έτσι κι αλλιώς η χρήση του ξεκινά βάσει καταστατικού από τα ημιτελικά του θεσμού.
Υπάρχει όμως και η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και νωρίτερα από τότε, αρκεί οι δύο ομάδες που θα αγωνίζονται να συμφωνήσουν από κοινού και να πληρώσουν τα έξοδά του, όπως συνέβη στην συγκεκριμένη φάση με το παιχνίδι του Ατρομήτου με τον Παναθηναϊκό».