Πέθανε ο μπασκετάνθρωπός μας στη Νέα Υόρκη Γιάννης Κωσταλάς

Πέθανε ο Γιάννης Κωσταλάς, παλαίμαχος μπασκετμπολίστας , που τις τελευταίες δεκαετίες ζούσε στη Νέα Υόρκη και υποδεχόταν χιλιάδες Έλληνες στο μαγαζί του. Mιλούσαν για μπάσκετ και τους εξιστορούσε τι έγινε στους διπλανούς Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή (10/10) ο Γιάννης Κωσταλάς, που έπαιξε μπάσκετ στον Τυφώνα και σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, όπου μετακόμισε στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Διατηρούσε ένα καφέ/εστιατόριο στην καρδιά της Νέας Υόρκης, το Essex World Cafe, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες Έλληνες, και ο Γιάννης Κωσταλάς υποδεχόταν πάντα με ανοιχτή αγκαλιά.

Το Essex Cafe μάλιστα λειτούργησε για χρόνια ως σταθμός πρώτων βοηθειών μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Βρισκόταν ακριβώς κάτω από τους Δίδυμους Πύργους και ο Γιάννης Κωσταλάς ήταν ένας ήρωας για τους Αμερικανούς, καθώς στο δικό του μέρος δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες χιλιάδες τραυματίες.

Τον συναντήσαμε το 2013, κατά την επίσκεψη μας στο σημείο Ο και μας είπε ότι σώθηκε γιατί είχε παρκάρει μπροστά στο μαγαζί του ένα μεγάλο φορτηγό που απορρόφησε το ωστικό κύμα που προκλήθηκε από τις εκρήξεις. Θείος του Στράτου Κωστάλα, καλοσυνάτος και πάντα πρόθυμος να μιλήσει για μπάσκετ και να δώσει ταξιδιωτικές πληροφορίες για τη Νέα Υόρκη.

Όταν πήγαμε συναντήσαμε τον Νίκο Φιλίππου και τον Νίκο Γεωργιάδη, που είχαν πάει στη ΝΥ για να βρουν κολέγιο για τον γιό του πρώτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συναντήσαμε και τον προπονητή Λάμπρου που μας έλεγε πως προπόνησε τον Νίκο Γκάλη και πολλά άλλα για τους ομογενείς που έπαιξαν στην Ελλάδα.

Στη φωτό όρθιοι στο βάθος, ο εκλιπών με τον Λάμπρου, πρώτος αριστερά στο τραπέζι ο αδελφός του, πίσω του ο Νεοκλής Λεμονίδης και πίσω από τον Στέφανο Λεμονίδη (πρώτος δεξιά) οι Γεωργιάδης, Φιλίππου.

Πηγή: fosonline.gr