Μουντιάλ 2022: Με βασικό Σιώπη το μεγάλο διπλό στη Γεωργία που μας κρατά ζωντανούς στο όνειρο της πρόκρισης

Η Εθνική Ελλάδας ήταν προβληματική στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα με τη Γεωργία, αλλά με πέναλτι του Μπακασέτα στο 90′ και ωραίο πλασέ του Πέλκα στο 90+5′ πήρε το πολύτιμο τρίποντο και την Τρίτη παίζει ντέρμπι πρόκρισης στη Σουηδία!

Η Ελλάδα παρατάχθηκε με διάταξη 3-5-2. Κάτω από τα γκολπόστ ήταν ο Βλαχοδήμος. Την τριάδα της άμυνας συνέθεσαν οι Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος και Τζαβέλλας. Δεξιός μπακ – χαφ ήταν ο Ανδρούτσος, αριστερός ο Τσιμίκας και κεντρικοί μέσοι οι Σιώπης – Μπουχαλάκης, λίγο πιο μπροστά τους ο Μπακασέτας και ο Μασούρας πήρε θέση κοντά στον στράικερ Παυλίδη.

Ο ποδοσφαιριστής που είχε κάνει άνω κάτω την Ελλάδα στο πρώτο παιχνίδι, ο Κβαρατσκέλια, είχε δοκάρι στο 7′ μετά από εκτέλεση φάουλ, αλλά καταλογίστηκε σε θέση οφσάιντ. Η Εθνική μας πίεζε ψηλά τους Γεωργιανούς και στο 10′ ο Παυλίδης παραλίγο να εκμεταλλευτεί την αδράνεια του ασταθούς Λόρια, που άργησε να διώξει. Στο 12′ ο Μπουχαλάκης έκανε το γύρισμα από αριστερά. Ο Μπακασέτας έκανε πλασέ στην κίνηση, ο Λορία έπεσε και έδιωξε. Ο Ανδρούτσος έκανε το γύρισμα από δεξιά και ο Παυλίδης σκόραρε από κοντά. Η φάση ελέγχθηκε στο VAR και προέκυψε ότι προτού κάνει πάσα ο Ανδρούτσος, η μπάλα είχε περάσει ολόκληρη τη γραμμή. Οι γηπεδούχοι επέλεξαν να περιμένουν για να χτυπήσουν στην κόντρα, ειδικά από αριστερά με τον… δαιμόνιο Κβαρατσχέλια.

Ο Φαν’τ Σχιπ αποφάσισε στο 46′ να περάσει στον αγώνα τον Πέλκα αντί του Παυλίδη και η Εθνική θα έπαιζε χωρίς φορ. Τα λεπτά περνούσαν και το αντιπροωπευτικό μας συγκρότημα γύριζε και ξαναγύριζε τη μπάλα έξω από την περιοχή των γηπεδούχων, χωρίς να απειλεί. Μέχρι το 90′ φαινόταν ότι αυτή η κίνηση του Ολλανδού προπονητή δεν του βγήκε σε καλό, αφού επιθετικά η Ελλάδα ήταν ανύπαρκτη. Το ίδιο και οι Γεωργιανοί, αλλά το ζητούμενο ήταν τι θα έκανε η Εθνική, πώς μπορούσε να αλλάξει εικόνα για να φτάσει στο γκολ, διότι το αγωνιστικό πρόσωπο που φανέρωσε ήταν κάκιστο. Στο 68′ ο Κανκάβα έκανε δυνατό μαρκάρισμα στον Μπακασέτα, ο Τζαβέλλας διήνυσε μπόλικα μέτρα για να διαμαρτυρηθεί, με αποτέλεσμα να δεχτεί κίτρινη και να χάσει το επόμενο παιχνίδι εναντίον της Σουηδίας.

Παρότι η Γεωργία αμυνόταν διαρκώς, το προπονητικό τιμ της Εθνικής επέλεξε να παίζει με τρεις στόπερ μέχρι τέλους. Η αντίδραση του Φαν’τ Σχιπ ήρθε στο 78′ όταν μπήκε ο Τζόλης αντί του Μασούρα και ακολούθως, στο 85′, ο Μάνταλος αντί του Σιώπη. Η πρώτη καλή στιγμή της Ελλάδας στο δεύτερο ημίχρονο, για να αντιληφθείτε την εικόνα του ματς, χάθηκε στο 88′, όταν το σουτ του Τζόλη πέρασε πάνω από το δοκάρι. Στο επόμενο λεπτό ο Μπακασέτας εκτέλεσε φάουλ, ο Χατζηδιάκος προσπάθησε να κάνει κεφαλιά και ο Γκιορμπελίτζε μάς έκανε το μεγάλο δώρο. Έκανε χέρι και ο διαιτητής καταλόγισε πέναλτι αφού πρώτα τσέκαρε τη φάση στο μόνιτορ. Στο 90′ ο Μπακασέτας ευστόχησε από την άσπρη βούλα διαμορφώνοντας το 0-1.

Στο 90+5′ η Ελλάδα βρήκε και δεύτερο τέρμα. Ο Πέλκας βγήκε απέναντι από τον Λόρια, έκανε το πλασέ που κόντραρε, κρέμασε τον Γεωργιανό για το ανέλπιστο, αλλά υπεροπολύτιμο 0-2.