Αυτήν την Τρίτη στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού το νυν ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ Ξάνθη

Για το μεσημέρι της Τρίτης έχει προγραμματιστεί στο κτήριο του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι η συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για την υπόθεση του ιδιοκτηδιακού καθεστώτος της ΠΑΕ Ξάνθη.

Η υπόθεση αναμένεται να εξεταστεί, αν δεν δοθεί τρίτη αναβολή, όπως συνέβη δυο φορές τον Σεπτέμβριο. Την πρώτη φορά αυτό συνέβη επειδή δεν μπορούσε να μπει στο κτήριο ο δικηγόρος της ΠΑΕ Ξάνθη λόγω της διεξαγωγής σε αυτό των Πανελληνίων Εξετάσεων ενώ την δεύτερη που μπορούσε να εισέλθει, ζήτησε ο ίδιος αναβολή για μελλοντική ημερομηνία.

Το θέμα αναμοχλεύθηκε στην ΕΕΑ μετά από το μπαράζ δημοσιευμάτων στον Τύπο της Αυστραλίας σχετικά με την φερόμενη απάτη εκατοντάδων εκατομμυρίων σε βάρος τριών διεθνών τραπεζών από την βασική εταιρεία του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ξάνθη στην Αυστραλία. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτής της έρευνας ο Μπίλ Πάπας έχει καταθέσει ότι από τον περασμένο Μάρτιο έχει πουλήσει τις μετοχές του στην εταιρεία Mazcon, μέσω της οποίας εξαγόρασε την ΠΑΕ Ξάνθη.

Παρά την δήλωσή του, ούτε το ΓΕΜΗ αναφερει τέτοια πώληση αλλά ούτε έχει γίνει στην ΕΕΑ οποιαδήποτε ενημέρωση για αλλαγη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Ξάνθης. Επιπροσθέτως ο Μπιλ Πάπας εξακολουθεί να αναφέρεται ως πρόεδρος και ιδιοκτήτης στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί για πρώτη φορά στο γήπεδο τόσο στα Πηγάδια όσο και στην Άρτα για να παρακολουθήσει από κοντά την ομάδα που αγόρασε πέρυσι.

Τα μέλη της ΕΕΑ είναι πιθανό να εξετάσουν και το πόθεν έσχες των χρημάτων που έχουν επενδθυθεί στην ΠΑΕ Ξάνθη, δεδομένων των καταγγελιών από την Αυστραλία ότι ενδέχεται να αποτελούν αποδοχή προϊόντος εγκλήματος. Μόλις την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε άλλωστε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας από πρώην συνεργάτη του Μπιλ Πάπας και στέλεχος των εταιρειών του η χρησιμοποίηση ενός περίτεχνου σχεδίου μέσω άλλων εταιρειών για την διοχέτευση χρημάτων στην ΠΑΕ Ξάνθη με τρόπο ώστε να ξεγελαστούν οι ελληνικές αρχές και να παρακαμφθούν οι ελληνικοί κανόνες ιδιοκτησιας ποδοσφαιρικών ομάδων.

Ουδείς γνωρίζει αν η ΕΕΑ αποφάσισε να ασχοληθεί με την υπόθεση επειδή κινήθηκε αυτεπαγγέλτως μετά τα δημοσιεύματα στην Αυστραλία, επειδή ζητήθηκε η συνδρομή της από τις ίδιες τις αρχές της Αυστραλίας ή επειδή υπήρξε κάποια καταγγελία όπως αυτή που έχει προαναγγείλει ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ και γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας. Από την ΠΑΕ Ξάνθη πάντως εκφράζουν αισιοδοξία ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» και επισημαίνουν ότι δεν συντρεχει κανένας λόγος ανησυχίας από τους φίλους της ομάδας.

Ωστόσο γεγονός είναι ότι όλοι αναμένουν με αγωνία την εκδίκαση της υπόθεσης και την απόφαση, ώστε απρόσκοπτοι να συνεχίσουν μετά την προετοιμασία ενόψει της έναρης του πρωταθλήματος…