Το πρωτάθλημα αρχίζει με την Θράκη παρούσα! Οι 7+22 Θρακιώτες της νέας SL1

Μπορεί η σταθερή εκπρόσωπος της Θράκης στην Α’ Εθνική, η Ξάνθη, να απουσιάζει για δεύτερη χρονιά από αυτήν ύστερα από 31 χρόνια αδιάλλειπτης παρουσίας της, αυτό όμως δεν σημαίνει πως το γεωγραφικό μας διαμέρισμα δεν έχει (έστω και έμμεσα) συμμετοχή στο φετινό πρωτάθλημα Super League Interwetten.

Η σταθερή παρουσία του ΑΟΞ όλα αυτά τα χρόνια, που έχασε την άνοδο και την άμεση επιστροφή για ένα δεκάλεπτο στο μπαράζ του Αγρινίου, σε συνδυασμό με τις αξιωσημείωτες παρουσίες για σχεδόν μια δεκαετία του Πανθρακικού (από το 2008), έχουν ενισχύσει σημαντικά το θρακιώτικο στοιχείο στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μέσα από τις δύο θρακικές ομάδες (και όχι μόνο) έχουν αναδειχθεί ποδοσφαιριστές και προπονήτες που έχουν αφήσει έδω και πολλά χρόνια τα διαπιστευτήρια τους στα ελληνικά γήπεδα. Αυτοί είτε έχουν αναδειχθεί μέσα από το περιβάλλον των ομάδων (ακαδημίες ή ανδρική ομάδα) είτε είχαν ένα πέρασμα από αυτές (είτε μικρό είτε μεγάλο σε διάρκεια).

Πλέον, κάποιοι εξ αυτών θα βρίσκονται στο νέο πρωτάθλημα της Super League 1 για το 2021-22 και θα είναι εκείνοι που θα καθιστούν ενεργή της παρουσία της Θράκης στο ποδοσφαιρικό χάρτη. Με αφορμή την έναρξη του πρωταθλήματος, η εφημερίδα «Θρακική Αγορά» συγκέντρωσε τις μέχρι στιγμής θρακιώτικες παρουσίες (αν υπάρχουν βεβαίως) σε κάθε ομάδα της κορυφαίας κατηγορίας, λίγο πριν την πρώτη «σέντρα»:

ΑΕΚ: Νέος εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης και δεξί χέρι του Δημήτρη Μελισσανίδη επιλέχθηκε ο πρώην παίκτης και τεχνικός διευθυντής του ΑΟΞ, Γιάννης Παπαδημητρίου. Αρχηγός παραμένει για ακόμα μια χρονιά ο Κομοτηναίος πρώην παίκτης της Ξάνθης Πέτρος Μάνταλος. Στην άμυνα θέση στο βασικό σχήμα φαίνεται πως κερδίζει από τα μέχρι τώρα φιλικά ο πρώην παίκτης της Ξάνθης Στράτος Σβάρνας.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ: Παρά το απρόσμενο διαζύγιο με τον Γιώργο Παράσχο αλλά και το… «επισοδειακό» με τον Μάκη Χάβο, ανανέωσε με την «Ελαφρά Ταξιαρχία» ο Κομοτηναίος πρώην αρχηγός του ΑΟΞ, Δήμος Μπαξεβανίδης, μετά την εξαιρετική πρώτη σεζόν. Βασικός από τον Γιάννη Πετράκη για υπολογίζεται ακόμα ένας πρώην αρχηγός της Ξάνθης σε διαφορετική περίοδο, Χρήστος Λισγάρας.

ΑΡΗΣ: Στο τιμόνι των «κιτρινόμαυρων» θα παραμείνει την επόμενη σεζόν ο πρώην τεχνικός του Πανθρακικού, Άκης Μάντζιος, που τα πήγε περίφημα την πρηγούμενη σεζόν και έχει βάλει υψηλότερα τον πήχη για την φετινή, ειδικά μετά την σημαντική μεταγραφική ενίσχυση. Στο πλευρό του θα έχει και τον προπονητή τερματοφυλάκων, Γιάννη Πλαβούκο, που συνεργαστηκαν άψογα στην ομάδα της Κομοτηνής.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Παρά την έντονη φημολογία από τις μεγαλύρερες ελληνικές ομάδες, ο πρώην προπονητής της Ξάνθης, Μίλαν Ράσταβατς, εξαργύρωσε την είσοδό του στα πλέι οφ της προηγούμενης περιόδου και κράτησε τη θέση του στο τιμόνι των Αρκάδων. Παράλληλα, σταθερά αρχηγός της ομάδας της Πελοποννήσου βρίσκεται ο Αργεντίνος πρώην μέσος του Πανθρακικού Χουάν Μουνάφο.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: Αν και ο Σάββας Παντελίδης αποτέλεσε παρελθόν από τον πάγκο του Ατρομήτου, ο Σάκης Παντελίδης με θητεία και στον Πανθρακικό εξακολουθεί να αποτελεί επικεφαλής του τμήματος φυσικής και αθλητικής κατάστασης και με τον Ισπανό Άνχελ Λόπες στον πάγκο.

ΒΟΛΟΣ ΝΠΣ: Αν και υπέγραψε τετραετές στον ΠΑΟΚ, θα παραμείνει δανεικός στον Βόλο για αυτή την περίοδο ο Εβρίτης κεντρικός αμυντικός, Παύλος Λογαράς. Στους Θεσσαλούς θα συνεχίσει και την νέα σεζόν ο πρώην μεσοεπιθετικός του ΑΟΞ, Ζαν Μπαριέντος.

ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ: Κέρδισε την απευθείας άνοδο στην μεγάλη κατηγορία, αφήνοντας 2η την Ξάνθη. Παρά τις φήμες για συμφωνία με τον Γιώργο Παράσχο, παρέμεινε ο Δημήτρης Σπανός που κέρδισε την άνοδο, αλλά συμφώνησε με την ομάδα της Νεάπολης ο Γιώργος Κασναφέρης σε ρόλο τεχνικού διευθυντή, σε μια θέση που πέρασε και στην Ξάνθη. Επιπλέον, στο τεχνικο επιτελείο ως Γυμναστής θα εργάζεται από τη νέα σεζόν ο νεαρός Μυτιληνιός απόφοιτος των ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, Μιχάλης Κουκλιαμπής.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Για δεύτερη χρονιά έχει αναλάβει χρέη τεχνικού διευθυντή στους πρωταθλητές ο Ξανθιώτης πρώην παίκτης του ΑΟΞ, Βασίλης Τοροσίδης. Στους Πειριαώτες ανήκει και ο Ξανθιώτης μέσος, Γιώργος Ξενιτίδης, που επέστρεψε από τον δανεισμό του από την Ζενές Ες αλλά πολύ δύσκολα θα βρει θέση στο ρόστερ της ομάδας.

ΟΦΗ: Ο κρητικός σύλλογος έσωσε την τελευταία στιγμή της κατηγορία, έχοντας για ακόμα μια σεζόν σε ρόλο διευθυντή ποδοσφαίρου τον Γιάννη Σαμαρά, που είχε στο παρεθόν τον ίδιο ρόλο στην Ξάνθη, ενώ πλέον ξεκινάει την νέα του εποχή έχοντας στο τιμόνι τον Νίκο Νιόπλια.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Στον ιστορικό συλλόγο του Λεκανοπεδίου θα βρίσκεται και την εφετινή σεζόν ο πρώην ποδοσφαιριστής αλλά και προπονητής του Πανθρακικού Μάνουελ Ρόκα, που έχει αναλάβει την στελέχωση του τμήματος σκάουτινγκ και την ανάλυση αγώνων στην πρώτη ομάδα. Υποψήφιος για βασικός μετά την περσινή θετική πρώτη σεζόν βρίσκεται ο Κομοτηναίος στην καταγωγή Φώτης Ιωαννίδης, που αποκτήθηκε από τον Λεβαδειακό και είναι γιος του παλαίμαχου διεθνούς του Ολυμπιακού Βασίλη Ιωαννίδη.

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Στους Αγρινιώτες που στέρησαν την άνοδο από την Ξάνθη στα μπαράζ θα παραμείνει όπως όλα δείχνουν και την επόμενη σεζόν ο πρώην αμυντικός του ΑΟΞ, Τέλης Καρασαλίδης, στη νέα εποχή του Γιάννη Αναστασίου ως διάδοχο του Δέλλα.

ΠΑΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Επέστρεψε μετά από μια διετία στους Κυπελλούχους Ελλάδος ο πρώην προπονητής της Ξάνθης, που κατάφερε να κατακτήσει το νταμπλ με τον «δικέφαλο του Βορρά», Ραζβάν Λουτσέκσου. Με δική του εντολή μάλιστα έμειναν στον σύλλογο οι Αλέξανδρος Πασχαλάκης και Ζίβκο Ζίβκοβιτς, τερματοφύλακες με θητεία σε Πανθρακικό και Ξάνθη αντίστοιχα. Στους Θεσσαλονικείς ανήκει και ο πρώην μέσος της Ξάνθης, Βασίλης Φασίδης, που ολοκληρωσε τον δανεισμό του στα Τρικαλα αλλά πολύ δύσκολα θα βρει θέση στο ρόστερ. Στο τεχνικού επιτελείο του Ρουμάνου προπονητή βρίσκεται ο Ξανθιώτης Γιώργος Τσονάκας.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Πρώτος και καλύτερος ανανέωσε με τον «Άγιαξ της Ηπείρου» ο πρώην γκολκίπερ της Ξάνθης, Γιούρι Λοντίγκιν, που αποκτήθηκε μεσούσης της σεζόν και πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις. Οι Ηπειρώτες που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου παρουσιάζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο, ανακοίνωσαν και τον πρώην μέσο της Ξάνθης, Παναγιώτη Τριάδη. Στο τεχνικό επιτελείο του Ηρακλή Μεταξά παραμένει ο πρώην γυμναστής του Πανθρακικού και της Ξάνθης, Γιάννης Ντουρουντός.

ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ: Αν και για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν στον πάτο του βαθμολογικού πίνακα, πραγματοποίησε εξαιρετικό δεύτερο γύρο και κέρδισε με άνεση την σωτηρία της. Από τις πρώτες μεταγραφικές κινήσεις για την νέα σεζόν ήταν ο πρώην τερματοφύλακας της Ξάνθης και του Πανρακικού, Θανάσης Γκαραβέλης, που την περσινή περίοδο έπαιξε για λογαριασμό του Βόλου.