Ευρωβόλεϊ 2021: Με βασικό Κασαμπαλή ο αποκλεισμός για την Εθνική από την Πορτογαλία

Μεγάλη προσπάθεια αλλά ήττα και αποκλεισμός για την Εθνική Ανδρών από την Πορτογαλία. Βασικός ο Σταύρος Κασαμπαλής.

Η Εθνική Ομάδα παρά την μεγάλη προσπάθεια των Ελλήνων διεθνών ηττήθηκε από την Πορτογαλία με 3-1 σετ (25-22, 24-26, 25-20, 25-22) στο παιχνίδι που ολοκλήρωσε τον Α΄ όμιλο που διεξήχθη στην Κρακοβία. Έτσι η «γαλανόλευκη» αποχαιρέτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έχοντας 5 ήττες σε ισάριθμους αγώνες και συνολικά 2 βαθμούς.

Το παιχνίδι με τους Ίβηρες ήταν συναρπαστικό για τρία σετ με τις δύο ομάδες να παίζουν βόλεϊ υψηλού επιπέδου. Η Εθνική θα μπορούσε να πάρει το πρώτο σετ καθώς βρέθηκε μπροστά με 21-19,όμως η Πορτογαλία ήταν αυτή που το κατέκτησε με 25-22 κάνοντας σερί 6-1.

Στο δεύτερο σετ η Ελλάδα έκανε μία σπουδαία ανατροπή καθώς αν και βρέθηκε πίσω με 16-11 κατάφερε να το πάρει 26-24 δίνοντας «παράταση» στην αγωνία για την πρόκριση. Αυτή η αγωνία όμως ολοκληρώθηκε στο τρίτο σετ, με την Πορτογαλία να το κατακτά με 20-25 και παράλληλα την 4η θέση στον όμιλο.

Με «όπλο» το μπλοκ η Πορτογαλία πήρε το πρώτο σετ

Στο πρώτο σετ του αγώνα η Ελλάδα και Πορτογαλία πήγαν χέρι-χέρι μέχρι το 5-5. Στη συνέχεια ο Ράπτης με εξαιρετικό σερβίς έδωσε για πρώτη φορά προβάδισμα δύο πόντων 7-5. Η Πορτογαλία αντέδρασε και με μπλοκ του Μάρτινς έφερε ξανά το σετ στα ίσα 9-9.

Οι Έλληνες διεθνείς με καλή υποδοχή και αποτελεσματικό side out από τους Ράπτη και Ζουπάνη βρέθηκαν μπροστά στα μέσα του σετ 13-12, όμως η Πορτογαλία εκμεταλλεύθηκε  διαδοχικά λάθη της γαλανόλευκης και μπήκαν σε θέση «οδηγού» 15-13. Η Εθνική ισοφάρισε ξανά 15-15 με τον Πρωτοψάλτη, όμως οι Ίβηρες με κόντρα μπάλα του Ρέις πήγαν ξανά στο +2 (17-15), όμως και πάλι ο Έλληνας ακραίος ισοφάρισε 17-17.

Η Ελλάδα έδειξε ποιότητα και «καθαρό μυαλό» και με δύο πόντους του Ράπτη πέρασε μπροστά 21-19 σε κρίσιμο σημείο του σετ. Όμως η Πορτογαλία απάντησε και με «όπλο» το πιεστικό σερβίς και το αποτελεσματικό μπλοκ έφτασε σε διπλό σετ μπολ 24-22, ενώ πήρε το σετ 25-22 με νέο μπλοκ των Σβετίσανιν και Μάρκος.

Με μεγάλη ανατροπή η Εθνική το 1-1

Η απώλεια του 1ου σετ αρχικά επηρέασε τους Έλληνες διεθνείς, καθώς στο δεύτερο μπήκαν χωρίς την απαιτούμενη συγκέντρωση και αποτελεσματικότητα , κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι αντίπαλοι τους μπαίνοντας μπροστά με στο σκορ με 6-2.
Η Εθνική έδειξε «σφυγμό» και με μπλοκ των Ζουπάνη και Βουλκίδη και στη συνέχεια επίθεση από τον 24χρονο κεντρικό μείωσε 10-8. Και πάλι όμως το σερβίς των Πορτογάλων «χάλασε» την ελληνική υποδοχή με τη διαφορά να πηγαίνει για πρώτη φορά στο +5 (16-11) με επίθεση του Γκασπάρ.

Οι Έλληνες διεθνείς ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοση τους βρίσκοντας ξανά τα πατήματα τους. Με τον Χαράλαμπο Ανδρεόπουλο στο σερβίς τον Κώστα Στιβαχτή πασαδόρο και τους Ζουπάνη, Βουλκίδη και Πρωτοψάλτη να τελειώνουν κρίσιμες μπάλες η Εθνική ισοφάρισε 21-21. Μάλιστα η Εθνική με επίθεση του Πρωτοψάλτη και άσο του Πετρέα έφτασε σε διπλό σετ μπολ 24-22. Η Πορτογαλία ισοφάρισε 24-24, ο Ρέις έστειλε τη μπάλα στο φιλέ στο σερβίς του και στην επόμενη φάση η Εθνική πήρε το σετ με 26-24 ολοκληρώνοντας την ανατροπή.

Η Πορτογαλία πήρε το τρίτο σετ και «τσέκαρε εισιτήριο» για την επόμενη φάση

Στο τρίτο σετ του αγώνα οι δύο ομάδες μπήκαν παθιασμένες. Η Εθνική με «αιχμή του δόρατος» τον Ζουπάνη κατάφερε να πάρει κεφάλι στο σκορ 8-6. Η Πορτογαλία όμως με τον Ταβάρες στο σερβίς κατάφερε να φέρει τις δύο ομάδες στα ίσα 8-8, ενώ μετά από κερδισμένο μπλοκ άουτ του Περέιρα προηγήθηκε 11-10.

Η γαλανόλευκη με πάθος και ψυχή μπήκε ξανά μπροστά 13-11 με συνεχόμενες επιθέσεις του Ανδρεόπουλου. Η αναμέτρηση συνεχίστηκε με την Πορτογαλία να παίρνει διαδοχικούς πόντους και να περνά μπροστά 15-14. Το σετ ήταν συγκλονιστικό με τις δύο ομάδες να παίζουν βόλεϊ υψηλού επιπέδου και τους φιλάθλους να χαρίζουν απλόχερα το χειροκρότημά τους.

Η Πορτογαλία όμως με αποφασιστικότητα πήρε συνεχόμενους πόντους φτάνοντας στο 19-15, όμως την Ελλάδα να μειώνει 19-17 μετά από λάθος στο φιλέ του Φερέϊρα, όμως ο ίδιος παίκτης στην εξέλιξη του σετ με άσο διαμόρφωσε το 22-18.
Η γαλανόλευκη δεν μπόρεσε να επιστρέψει στη διεκδίκηση του με την Πορτογαλία να το κατακτά 25-20  και να παίρνει αυτή την πρόκριση στους «16» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Ήττα για την απογοητευμένη Εθνική

Παρά τον οριστικό αποκλεισμό της από τη συνέχεια της διοργάνωσης η Εθνική στο τέταρτο σετ είχε καλό πρόσωπο. Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 8-6, στη συνέχεια με πιεστικό σερβίς και αποτελεσματική κόντρα μπάλα πέρασε μπροστά 13-10. Η Ελλάδα με τον Ανδρεόπουλο στο σερβίς έφτασε στο 19-15, όμως με τον Ταβάρες στο σερβίς η Πορτογαλία έτρεξε σερί 8-0 μπαίνοντας μπροστά με 23-19.

Ο Λινάρδος πήρε την πρώτη του συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και με αυτόν στο σερβλίς η Εθνική μείωσε 23-21. Η Πορτογαλία έφτασε σε τριπλό ματς μπολ 24-21, όμως ο Ράπτης με επίθεση το «έσβησε». Τελικά η Πορτογαλία έκλεισε το σετ με 25-22 με επίθεση του Μάρτινς.

Ο Σταύρος Κασαμπαλής αγωνίστηκε ως βασικός ενώ στην συνέχεια έγινε αλλαγή από τον Δημήτρη Ανδρεόπουλο.