Ευρωβόλεϊ 2021: Η Εθνική με βασικό Κασαμπαλή κοίταξε στα μάτια την Πολωνία

Τρομερή εμφάνιση πραγματοποίησε η Εθνική Ανδρών απέναντι στην πανίσχυρη Πολωνία, φτάνοντας ένα βήμα πριν την κατάκτηση έστω του πόντου ή της νίκης.

Με ισχυρό σερβίς η Πολωνία πήρε το πρώτο σετ

Στο πρώτο σετ του αγώνα η Εθνική ξεκίνησε καλά, «χτύπησε» από το κέντρο με τον Παπαλεξίου και προηγήθηκε 4-2. Όμως δεν υπήρχε ανάλογη συνέχεια καθώς η Πολωνία απάντησε άμεσα και με τον Καζμάρεκ στο σερβίς να δημιουργεί προβλήματα στην ελληνική υποδοχή, προσπέρασε 8-5.

Στη συνέχεια η γαλανόλευκη υποδοχή βελτιώθηκε κάνοντας και πιο αποτελεσματικό το side out. Ο Πετρέας με σερβίς «πλήγωσε» την υποδοχή των γηπεδούχων και ο Πρωτοψάλτης με πέναλτι έφερε την Ελλάδα σε απόσταση «αναπνοής» 11-10. 

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που η Εθνική βρέθηκε κοντά στο σκορ, καθώς  στην εξέλιξη του σετ η Πολωνία με τον Μπιένιεκ στο σερβίς έτρεξε σερί 8-0 (παρά τις αλλαγές του Δημήτρη Ανδρεόπουλου) φτάνοντας στο 21-12, κάνοντας τελικά το 1-0 με 25-15.

«Μάχη» στο δεύτερο σετ και 2-0 για την οικοδέσποινα

Στο δεύτερο σετ η Εθνική ξεκίνησε με τον Ζουπάνη στην εξάδα. Μάλιστα με άσο του έμπειρου διαγώνιου και μπλοκ άουτ του Χαράλαμπου Ανδρεόπουλου πήρε προβάδισμα τριών πόντων 8-5. Η οικοδέσποινα ανέβασε την ποιότητα στο παιχνίδι της και «ροκάνισε» τη διαφορά 9-8. Μάλιστα με μπλοκ του Καζμάρεκ οι δύο ομάδες ήρθαν στα ίσα 10-10.

Στη συνέχεια η Εθνική κράτησε στην  υποδοχή, τελείωσε μπάλες με τους Ανδρεόπουλο, Πετρέα, Ζουπάνη και με εξαιρετικό μονό μπλοκ του Κασαμπαλή πήγε στο +2 (17-15). Καζμάρεκ και Νοβακόφσκι ισοφάρισαν 17-17, με την Εθνική να μπαίνει ξανά μπροστά 19-18 με επίθεση του Παπαλεξίου. Η Εθνική είχε την ευκαιρία να πάει ξανά στο +2 όμως το μπλοκ των Πολωνών δεν επέτρεψε στο Νίκο Ζουπάνη να πάρει τον πόντο ισοφαρίζοντας 19-19.

Η αμφίρροπη αναμέτρηση συνεχίστηκε με τους Πολωνούς να κερδίζουν «μάχες» στο φιλέ και να μπαίνουν σε «θέση οδηγού» 22-20 σε κρίσιμο σημείο του σετ. Ο Πετρέας με επίθεση έφερε την Εθνική στο -1 (22-21), όμως με πάιπ του Σέμενιου και άουτ του Ανδρεόπουλου η Πολωνία έφτασε σε τριπλό σετ μπολ 24-21. Ο Μούχλια με έξυπνο πλασέ κράτησε «ζωντανή» στο σετ την Εθνική 24-22, όμως το σετ ολοκληρώθηκε 25-22 μετά από λάθος στο σερβίς της γαλανόλευκης από τον Ανδρεόπουλο.

Η «Εκρηκτική» η Εθνική πήρε το τρίτο σετ

Στο τρίτο σετ η Εθνική ξεκίνησε με το «γκάζι» πατημένο και με τον Κασαμπαλή να πιέζει στο σερβίς και τον Ζουπάνη να παίρνει πάνω του συνεχόμενες επιθέσεις, προηγήθηκε 7-3. Μάλιστα η γαλανόλευκη προηγήθηκε με 11-5 μετά από μπλοκ των Πετρέα και Κασαμπαλή στον Καζμάρεκ.

Σε εκείνο το σημείο ο προπονητής της Πολωνίας Βιτάλ Χέυνεν έριξε στο γήπεδο το μεγάλο αστέρι του παγκοσμίου βόλεϊ Γουϊλφρέδο Λεόν, αλλά και τον Μπάρτοζ Κιούρεκ προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα στο σετ. Όμως  η Εθνική με εξαιρετική απόδοση και μεγάλη συγκέντρωση προηγήθηκε 14-7 μετά από επίθεση του Πρωτοψάλτη.

Στην εξέλιξη του σετ ο Λεόν εκπληκτικά  σερβίς «χάλασε» την ελληνική υποδοχή φέρνοντας την Πολωνία στο – 3 (15-12). Ο Ράπτης ο οποίος είχε περάσει στη θέση του Ανδρεόπουλου με επίθεση έδωσε πολύτιμο προβάδισμα 5 πόντων στην Εθνική 18-13.

Η Πολωνία προσπάθησε να επιστέψει στη διεκδίκηση του σετ, μείωσε 22-19 με μπλοκ του Νοβακόφσκι,  όμως οι Έλληνες διεθνείς στα κρίσιμα σημεία είχαν καθαρό μυαλό, καλές επιλογές και έφτασαν σε τετραπλό σετ μπολ 24-20 με τον Πρωτοψάλτη.

Η Ελλάδα κατέκτησε τελικά το σετ 25-20 με πέναλτι του Κασαμπαλή, μετά από εξαιρετικό σερβίς του Νίκου Ζουπάνη.

Στο τέταρτο σετ του αγώνα η Πολωνία αγωνίστηκε με όλα της τα αστέρια και ήταν αυτή που ξεκίνησε καλύτερα παίρνοντας το προβάδισμα 4-1. Όμως οι Έλληνες διεθνείς βγάζοντας πάθος αλλά και ποιότητα στο παιχνίδι τους μείωσαν 6-5 με επίθεση του Πετρέα.

Η Πολωνία με τον Λεόν να σηκώνει το «βάρος» στην επίθεση προηγήθηκε 12-8, όμως η Εθνική «δεν κατέθεσε τα όπλα». Ανεβάζοντας αισθητά την απόδοσή αρχικά «ροκάνισε» τη διαφορά 15-14, ενώ με άσο του Πρωτοψάλτη έβαλε «φωτιά στο σετ» ισοφαρίζοντας 16-16.

Στην εξέλιξη του σετ το μπλοκ του Πετρέα έφερε την Εθνική μπροστά στο σκορ 20-19, όμως ο Σλίφκα έφερε ξανά την Πολωνία μπροστά 21-20. Η Πολωνία έφτασε στο +2 (23-21) όμως και πάλι η Ελλάδα ισοφάρισε 23-23. Ο Σλίφκα έδωσε ματς μπολ στην Πολωνία, όμως ο Βουλκίδης με κερδισμένο μπλοκ άουτ ισοφάρισε 24-24. Η Πολωνία έφτασε σε νέο ματς μπολ 25-24, με τον Λεόν να τελειώνει το παιχνίδι 26-24.

Ο Σταύρος Κασαμπαλής πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση με 3 πόντους (2/2 επ., 1 μπλοκ) και ο Δημήτρης Μούχλιας 2 πόντους (2/5 επ.).