Με αθλητικές εκδηλώσεις στίβου, τοξοβολίας, αναρρίχησης, καγιάκ και συναυλία Ζουγανέλη στο γήπεδο ΑΟΞ η πρεμιέρα των γιορτών Παλιάς Πόλης

Πλήθος πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, ημέρα της επίσημης έναρξης των Γιορτών Παλιάς Πόλης Ξάνθης.

Ανάμεσά τους μια προπονηση με τους XanthiRunners στην πόλη αλλά και αθλητικές εκδηλώσεις στον Νέστο. Η κορυφαία εκδήλωση ασφαλώς η συναυλία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη στο γήπεδο του ΑΟΞ.

Αναλυτικά:

 Ξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό
Οργανωμένες καθημερινές ξεναγήσεις σε όλη την διάρκεια των γιορτών (μέχρι Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου) στην παλιά πόλη σε μικρά γκρουπ επισκεπτών με την ευθύνη αδειοδοτημένου ξεναγού. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Σάββατο 04.09.2021 10:00-11:30
Η διάρκεια της ξενάγησης θα είναι περίπου 90 λεπτά.

 Πλατεία Δημοκρατίας, 19:00 Xanthi Runners: προπόνηση στην Παλιά Πόλη
Ανοιχτή πρόσκληση για μία ομαδική προπόνηση στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων. Σε μια διαδρομή για τους επισκέπτες και όχι μόνο, μικροί και μεγάλοι θα αθληθούν σε ήπιους ρυθμούς μέσα από σοκάκια της παλιάς πόλης της Ξάνθης. Διάρκεια περίπου μία ώρα. Το ραντεβού της εκκίνησης είναι στο ρολόι της κεντρικής πλατείας.
Οργάνωση: Α.Π.Σ. Δρομέων Ξάνθης “Xanthi Runners”

 Αθλητικές Δραστηριότητες στο Νέστο
Η Π.Ε. Ξάνθης, σε συνέχεια των εκδηλώσεων του φεστιβάλ Via Egnatia, διοργανώνει το Σάββατο και την Κυριακή, 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2021 παιδικές αθλητικές δράσεις στη Γαλάνη- Τέμπη Νέστου. Από τις 10:00 το πρωί και μέχρι τις 18:00 το απόγευμα, για δύο μέρες οι μικροί φίλοι μπορούνε να συμμετέχουν στις αθλητικές δραστηριότητες της τοξοβολίας, της αναρρίχησης, να δοκιμάσουν τα δημοφιλή Zip Line ή Flying Fox και Canoe Kayak στον ποταμό Νέστο. Η συμμετοχή στις αθλητικές δραστηριότητες είναι ελεύθερη με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει ηλεκτρονική κράτηση θέσεων (για κάθε αθλητική δραστηριότητα ξεχωριστά). Η κράτηση των θέσεων γίνεται στον σύνδεσμο: https://booking.open1.eu/pamth-xanthi-fest. Με την είσοδό σας στην εφαρμογή, επιλέγετε την ημέρα, την ώρα και την αθλητική δραστηριότητα στην οποία θέλετε να πραγματοποιήσετε κράτηση, και ακολούθως συμπληρώνετε τα προσωπικά στοιχεία που σας ζητούνται. Με την ολοκλήρωση της κράτησης λαμβάνετε επιβεβαιωτικό μέιλ το οποίο επιδεικνύετε – τυπωμένο ή στο κινητό σας – κατά την προσέλευσή σας.

 Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης «Χρήστος Παυλίδης», Ορφέως και Πινδάρου
Διάρκεια εκθέσεων 4 έως 11 Σεπτεμβρίου
Ώρες λειτουργίας 10:00 – 14:30 και 18:00 – 23:00
Στεγάζεται σε ένα αρχοντικό η οικοδόμηση του οποίου τοποθετείται στα μέσα του 19ου αιώνα. Αποτελεί ένα από τα εξαιρετικότερα δείγματα Δυτικομακεδονικής – Ηπειρωτικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, που είναι μοναδικά στην περιοχή. Βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της παλιάς πόλης και από το 1993 είναι ιδιοκτησία του Δήμου Ξάνθης. Οι δύο όροφοι του συμπεριλαμβανομένου και ενός ημιυπόγειου χώρου καλύπτουν επιφάνεια 675 τ.μ. και στη μόνιμη έκθεσή τους φιλοξενούν έργα ζωγράφων της πόλης. Επιπλέον ο ίδιος χώρος φιλοξενεί άλλες περιοδικές εκθέσεις.

 «Έκθεση Παραδοσιακών Φορεσιών»
19:30 Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγίου Γεωργίου 1 (1ος όροφος)
Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης ανοίγει το Εκθετήριο Παραδοσιακών Ενδυμασιών και σας προσκαλεί να θαυμάσατε αυθεντικές ενδυμασίες και πιστά αντίγραφά τους. Ένας μοναδικός πλούτος της λαϊκής μας παράδοσης.
Διάρκεια έκθεσης: 4 έως 11 Σεπτεμβρίου 2021, ώρες 19:30 έως 21:30
Οργάνωση: «Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης»

 Βραδιά ηλεκτρονικής μουσικής από την electronic community
21:00 Κτήριο Π.Α.Σ. Αντίκας, αρχοντικό οδού Ευριπίδη Χασιρτζόγλου 8
Τιμή εισόδου: 5 ευρώ
Εκδήλωση αποκλειστικά για καθήμενους. Κρατήσεις θέσεων κατά προτεραιότητα. Πληροφορίες στις σελίδες Facebook και Instagram του συλλόγου.

 Ξενάγηση στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 και καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ[10.00]. Στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο της Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου. Η αρχιτεκτονική συμμετρία και ο εξωτερικός διάκοσμος του κτηρίου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, το καθιστούν κόσμημα.
Παρουσιάζονται εδώ στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα. Στην αυλή τέλος, βρίσκονται τα δύο Χαμάμ και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων. Γενική Είσοδος 4€
Οργάνωση: ΦΕΞ – ΥΠ. Πολιτισμού – Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

 21:30 Στέκι «Βατράχων», οδός Πινδάρου
Παραδοσιακά / έντεχνα με τους Ρουμπαγιάτ (Θεσσαλονίκη)
Το φλάουτο με τη συνοδεία του λαούτου ή της κιθάρας και φυσικά των διαφόρων παραδοσιακών κρουστών διαμορφώνουν ένα ενδιαφέρον μουσικό τρίο το οποίο ξεναγεί τους θαμώνες σε ένα ταξίδι που ξεκινά από αγαπημένα τραγούδια του εντέχνου χώρου και καταλήγει σε παραδοσιακούς σκοπούς της Θράκης, της Ηπείρου, της Κρήτης και πολλών ακόμα περιοχών.
Οι Ρουμπαγιάτ είναι: Θανάσης Τσολάκης – κρουστά, φωνή, Γιάννης Τσιάτσος – κιθάρα, λαούτο, φωνή, Σταύρος Τσολάκης – φλάουτο, φλογέρες, φωνή.
Είσοδος δωρεάν.
Εκδήλωση αποκλειστικά για καθήμενους. Κρατήσεις θέσεων κατά προτεραιότητα.
Οι πόρτες του χώρου μας θα ανοίξουν στις 20:30 για καλύτερη εξυπηρέτηση και ομαλότερη ροή του κόσμου.
Θα εφαρμοστούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, όπως προβλέπονται από τις διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Οργάνωση: πολιτιστικός σύλλογος «Βάτραχοι»

 Γήπεδο Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης, 20:30 Συναυλία Ελεονώρας Ζουγανέλη
Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη έρχεται και φέτος, ένα λίγο περίεργο καλοκαίρι, να γεμίσει τις νύχτες μας με αυτό που όλοι έχουμε ανάγκη, με όμορφα συναισθήματα και υπέροχα τραγούδια. Ετοιμάζει μια σειρά συναυλιών σε πόλεις της Ελλάδας, με πιο έντονη από ποτέ την ανάγκη για επικοινωνία και διασκέδαση! Σε αυτήν την δύσκολη και ιδιαίτερη εποχή, η Ελεωνόρα και η παρέα των μουσικών της δημιούργησαν ένα ψηφιακό album με τίτλο «Πάρ’ το αλλιώς» με αγαπημένες διασκευές, τραγούδια που την εκφράζουν και τα κάνει δικά της, με το συναίσθημα και την ερμηνεία της. Όσα χωράνε στην καρδιά της και θέλει να μοιραστεί μαζί μας! Αυτό, ήταν και η ιδέα και η αφορμή για τον τίτλο της περιοδείας της! Κάποια από αυτά τα τραγούδια τα έχουμε ακούσει στις ζωντανές της εμφανίσεις μέσα στα χρόνια, κάποια άλλα όχι. Κάποια τα έχουμε ακούσει περισσότερο και κάποια λιγότερο. Κάποια έχουν μεταμορφωθεί εντελώς και κάποια όχι. Όλα όμως έχουν ένα κοινό σημείο. Την αγάπη της Ελεωνόρας για τη καλή μουσική! Αγάπη που μας τη δίνει απλόχερα σε κάθε της εμφάνιση! Αγάπη που θα μας τη δώσει και σε αυτήν την μουσική της παράσταση.
Μαζί της οι εξαιρετικοί φίλοι μουσικοί: Φώτης Δεληνικόλας – κιθάρες, Νίκος Μέρμηγκας – μπουζούκι, λαούτο, λάφτα, Ντίνος Χατζηιορδάνου – ακορντεόν, Στέλιος Φραγκούς πλήκτρα, πιάνο, Μιχάλης Καπηλίδης – τύμπανα και Βασίλης Νησσόπουλος – μπάσο.
Ηχοληψία: Μπράιν Coon – Δημήτρης Σαμαράς Φώτα / Σχεδιασμός φώτων: Χρήστος Λαζαρίδης
Πληροφορίες για τη συναυλία
Τιμή εισιτηρίου: 8,00€
Προπώληση εισιτηρίων από το Viva.gr
Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00 για την διευκόλυνση της ροής.
Η χρήση μάσκας κατά την είσοδο, έξοδο και παραμονή στον χώρο είναι υποχρεωτική.
Η τήρηση των αποστάσεων στον χώρο του γηπέδου είναι υποχρεωτική.
Η εκδήλωση είναι αποκλειστικά για καθήμενους καθ’ όλη την διάρκειά της.