Επέτειος: Τα ξέφρενα πανηγύρια στη Θράκη για το ιστορικό 101-95 επί των ΗΠΑ στο Μουντομπάσκετ της Σαϊτάμα 15 χρόνια πριν

Πέρασαν 15 χρόνια αλλά μοιάζει σαν… χθες. Ήταν 1 Σεπτεμβρίου του 2006 όταν η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ έγραφε ιστορία και με κρότο επικρατούσε με 101-95 των Η.Π.Α στην Σαϊτάμα της Ιαπωνίας, κερδίζοντας την πρόκριση στον τελικό του Μουντομπάσκετ εκείνης της χρονιάς.

Η ημέρα εκείνη έχει χαραχτεί στη μνήμη ως μία από τις λαμπρότερες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, έναν χρόνο μετά την κρτάκτηση του Ευρωμπάσκετ και δύο μετά την κατάκτηση του Euro 2004 από την Εθνική Ποδοσφαίρου και την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Στην κατάμεστη Σαϊτάμα ο Παναγιώτης Γιαννάκης και οι παίκτες του (Σχορτσανίτης, Παπαλουκάς, Σπανούλης, Κακιούζης, Διαμαντίδης και τα υπόλοιπα παιδιά) έγραφαν ιστορία απέναντι στους σταρ του ΝΒΑ ΛεΜπρόν Τζέιμς, Καρμέλο Άντονι, Ντουέιντ Ουέιντ, Κρις Πολ, Ντουάιτ Χάουρντ κλπ.

Μια ιστορία που ζούσαν από κοντά αρκετοί φίλοι των «Πελαργών» που είχαν ταξιδέψει στην Ιαπωνία και από την Θράκη (υπήρχαν στο γηπεδο πανό από Ξάνθη, Κουτσό, Αλεξανδρούπολη, Φέρες) αλλά και από απόσταση όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι πίσω στην πατρίδα.

Ο αγωνας είχε ξεκινήσει στις 11:30 ώρα Ελλάδος και περίπου δυο ώρες μετά ο κόσμος θα έβγαινε στους δρόμος για να πανηγυρίσει την ιστορική νίκη επί των Αμερικανών και το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδος και Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ, που έμελλε να είναι ασημένιο και να παραμένει το μοναδικό.

Στην φωτογραφία αρχείου του Γιάννη Μαλκίδη, οι πανηγυρισμοί στην Αλεξανδρούπολη. Οπως είχε εξηγήσει παλιότερα ο Γαβριήλ Καραγεωργιάδης, εικονίζεται η παρέα του Αγίου Νικολάου που για γούρι άκουγε τον αγώνα από το ραδιόφωνο, έξω από την εκκλησία..