Τι κάνουν σήμερα τα «μωρά» που σήκωσαν στις πλάτες τους το βάρος της φανέλας του ΑΟΞ στα μπαράζ με τον Απόλλωνα Σμύρνης

Ενας χρονος συμπληρώθηκε από τα μπαράζ του ΑΟΞ με τον Απόλλωνα Σμύρνης, που σήμαναν τον υποβιβασμό της ομάδας της Θράκης από τα μεγάλα σαλόνια της SL1 για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες. Μπαράζ που εξελίχθηκαν σε… παρωδία, με την ομάδα της Ξάνθης να καλείται να παίξει με 17χρονα και 18χρονα παιδιά που έγιναν μέσα σε 24 ωρες επαγγελματίες από την τότε διοίκηση για να μπορέσει η ομάδα να λάβει μέρος στους αγώνες.

Εκείνα τα παιδιά χειροκροτήθηκαν από όλους για την προσπάθειά τους, με τον τότε προπονητή τους Νίκο Καραγεωργίου να ζητά από την όποια διοίκηση του ΑΟΞ να τα προσέξει και να τα τιμήσει, όπως έκαναν και επιφανείς άλλοι άνθρωποι του ποδοσφαίρου της Ξάνθης. Ωστόσο έναν χρόνο μετά, είναι αλήθεια ότι ελάχιστα από αυτά τα παιδιά παραμένουν στις τάξεις του δυναμικού του ΑΟΞ.

Η διοίκηση του Μπιλ Πάπας όσο είχε ο Ανέστης Τσετινές το πάνω χέρι στην ομάδα, τίμησε τουλάχιστον εκείνα τα συμβόλαια της πρώην διοίκησης παρά το δεδομένο οικονομικό βάρος. Μετά τον εκδιωγμό Τσετινέ ωστόσο παρατηρήθηκε αλλαγή στρατηγικής και όπως εξήγησε ο νέος τεχνικός διευθυντής, σε αυτά τα παιδιά που δεν υπολογίζονται προφανώς από το νέο προπονητικό τιμ (όπως δεν υπολογίζονταν και πέρυσι) προτάθηκε να λύσουν τα συμβόλαιά τους και να ξαναγίνουν ερασιτέχνες αν επιθυμούν να παραμείνουν στον ΑΟΞ, αλλιώς να πάρουν την ελευθέρας τους και να πάνε σε άλλη ομάδα.

Το ThrakiSportS με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από εκείνα τα μπαράζ, αναζήτησε ποια παιδιά δηλώθηκαν στο φύλλο αγώνος και επιχειρεί να ξεδιαλύνει ποια από αυτά παραμένουν στην ομάσα και γενικά τι κάνει το καθένα από τα «μωρά» που σήκωσαν επάνω τους το βάρος της φανέλας του ΑΟΞ:

Βίτορ Σάο Μπέντο: Ήταν καθ’ όλη τη χρονιά αναπληρωματικός του Αμπάντ, αλλά τίμησε με την παρουσία του στα μπαράζ τον σύλλογο του ΑΟΞ. Από τους λίγους που παρέμειναν και την περσινή σεζόν στη Super League 2, αν και κατα βάση ως αναπληρωματικός του Ιτσο, ενώ μετά από δύο χρόνια υπέγραψε στην Εστρέλα για τη Β’ Πορτογαλίας.

Δημοσθένης Τενεκές: Ο 20χρονος σέντερ μπακ παραμένει στην ομάδα της Ξάνθης.

Βασίλης Φασίδης: Ο αρχηγός της Ξάνθης στα μπαράζ, αγωνιζόμενος με μορφή δανεικού από τον ΠΑΟΚ, είχε πετύχει το τελευταίο γκολ της Ξάνθης στην Α’ Εθνική με πέναλτι στη Ριζούπολη. Την περσινή σεζόν έπαιξε και πάλι δανεικός στα Τρίκαλα αλλά υπέστη σοβαρό τραυματισμό χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, ενώ φέτος θα παραμείνει στον «Δικέφαλο του Βορρά» για να ενισχύσει την Β’ ομάδα στο πρωτάθλημα της Super League 2 (έχοντας ως αντίπαλο τον ΑΟΞ).

Κώστας Θυμιάνης: Αν και ακούστηκε έντονα το όνομά του για την ΑΕΚ, o διεθνής με την Εθνική Ελπίδων παρέμεινε στην Ξάνθη και θα την ενισχύσει και την επόμενη σεζόν στο πρωτάθλημα της Super League 2.

Ιωάννης Λεωντσάκος: Ο 20χρονος αμυντικός συμφώνησε και συνεχίζει την καριέρα του στον Διαγόρα Ρόδου.

Κώστας Ισαακίδης: Πριν τα μπαράζ με τον Απόλλωνα υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με τον ΑΟΞ ο νεαρός 18χρονος αλλά πλέον έχει φύγει από την ομάδα της Ξάνθης. Ωστόσο φέρεται να συμφώνησε και θα αγωνίζεται στη Βέροια του Παύλου Δερμιτζάκη.

Νεκτάριος Κοτόπουλος: Την περσινή σεζόν δώθηκε δανεικός στον ΟΦ Ιεράπετρας για να πάρει περισσότερες συμμετοχές ενώ πλέον συνεχίζει στην Ξάνθη και φαίνεται να έχει κερδίσει θέση στο ρόστερ του Τζέιμι Μονρόι, έστω και όχι άμεσα για το αρχικό σχήμα.

Ηλίας Τσιτσεκίδης: O 19χρονος δεξιός μπακ από τη Νίψα Έβρου δόθηκε δανεικός στην Αλεξανδρούπολη και θα ενισχύσει το ρόστερ του Ζόραν Στοΐνοβιτς στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.

Γιώργος Τσιλιγγίρης: O 19χρονος μέσος την περσινή σεζόν έπαιξε δανεικός από την Ξάνθη στον ΟΦ Ιεράπετρας μαζί με τον Νεκτάριο Κοτόπουλο, ενώ πλέον επέστρεψε στην ομάδα του ΑΟΞ και μένει να φανεί ποια θα είναι η αξιοποίησή του.

Σιμάρ Χασάνογλου: O 18χρονος στόπερ ήταν ένα ακόμα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των ακαδημιών του ΑΟΞ που έμεινε ελεύθερος μετά από πέντε χρόνια και συμφώνησε με τον Άρη Αβάτου για να συνεχίσει στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.

Γιάννης Φάκης: Μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας στις ακαδημίες αλλά και στην πρώτη ομάδα του ΑΟΞ, ο 20χρονος Σερραίος αποτελεί παρελθόν από την Ξάνθη και θα συνεχίσει την καριέρα του στον Ηρακλή για την Super League 2.

Απόστολος Αδαμίδης: O 18χρονος Σερραίος στόπερ που είχε αποβληθεί στον επαναληπτικό των μπαράζ στη Ριζούπολη μόλις στο 27′, έγινε επαγγελματίας στην Ξάνθη προερχόμενος από την Κ17 και θα συνεχίσει στη Super League 2 την επόμενη σεζόν ως αντιπαλος του ΑΟΞ, για λογαριασμό του Αλμωπού Αριδαίας.

Τάσος Παπαδόπουλος: Ο 19χρονος στόπερ παραμένει και την επόμενη σεζόν στην Ξάνθη.

Δημήτρης Τσιπούρας: Ο 19χρονος επιθετικός είχε υπογράψει από την περσινή σεζόν στον Άρη και πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις με την Κ19 στους Θεσσαλονικείς.

Αλή Ερτουρούλ: Τον Ιούνιο του 2021 δοκιμάστηκε στην πορτογαλική Μπράγκα και στη συνέχεια ακολούθησε τον ΑΟΞ στην προετοιμασία στο Πράβετς ο 18χρονος Ξανθιώτης. Ανήκει ακόμα στον σύλλογο αλλά βρίσκεται σε λίστα για δανεισμό.

Γιώργος Μανίσογλου: O 19χρονος Καβαλιώτης την περσινή σεζόν δώθηκε δανεικός από την Ξάνθη στον Αλμωπό Αριδαίας για να πάρει χρόνο συμμετοχής, ενώ φέτος υπέγραψε με τα Τρίκαλα για το πρωτάθλημα της Super League 2 και θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αντίπαλος του ΑΟΞ.

Σταμάτης Καρανικόλας: Ο 18χρονος υπέγραψε έπαγγελματικό συμβόλαιο πριν τα μπαράζ με τον Απόλλωνα Σμυρνης και δεν υπαρχει ενημέρωση για την τύχη του στον ΑΟΞ.

Γιάννης Ιγνατιάδης: Ο 17χρονος αμυντικός υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο πριν τα μπαράζ με τον Απόλλωνα Σμύρνης και αναμένεται ενημέρωση για την τύχη του στον ΑΟΞ.

Παναγιώτης Σταθάκης: Ο 24χρονος Εβρίτης γκολκίπερ αποτέλεσε παρελθόν από την Ξάνθη το φετινό καλοκαίρι, καθώς προτιμήθηκε ο 23χρονος Λάζαρος Ηλιόπουλος για τρίτος πίσω από Ίτσο και Γιακουμή.