Τόκυο 2020: Με Μιχαλεντζάκη, Καρυπίδη και Καλλιτσάρη η παρέλαση της Ελλαδας στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκυο ξεκίνησαν και επίσημα το μεσημέρι της Τρίτης με την τελετή έναρξης και τα πυροτεχνήματα που φώτισαν ένα άδειο γήπεδο, αλλά με έντονη τη διαφορετικότητα. Από 24 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου το Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκυο θα ζήσει στιγμές διαφορετικότητας.

Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο κήρυξε επίσημα την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο, κατά την τελετή έναρξης στο Εθνικό Στάδιο, 16 ημέρες μετά το «κλείσιμο» των Ολυμπιακών Αγώνων και ένα χρόνο μετά την αρχική ημερομηνία, λόγω της πανδημίας Covid-19. «Κηρύσσω την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020» είπε ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο πίσω από τη λευκή μάσκα του, χωρίς την παρουσία θεατών, λόγω της Covid-19.

Με την Ιαπωνία, η οποία παρουσίασε τη μεγαλύτερη ομάδα στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων, ολοκληρώθηκε η τελετή έναρξης. Η Ελλάδα μπήκε στο Ολυμπιακό στάδιο του Τόκυο με πολυπληθή αντιπροσωπεία με σημαιοφόρους τους Παραολυμπιονίκες Θανάση Κωνσταντινίδη και Άννα Ντέντα. Στην ομάδα που παρέλασε μετείχαν μεταξύ άλλων οι Εβρίτες πρωταθλητές Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης και Δημήτρης Καρυπίδης αλλά και ο προπονητής Τάσος Καλλιτσάρης.

Η ελληνική ομάδα απέσπασε το χειροκρότημα των υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, που είναι στο Τόκυο μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Χρήστο Καλούδη και τον γενικό γραμματέα της ΕΠΕ Χρήστο Τζαμούση, που ήταν στην εξέδρα. Μαζί ήταν και οι Γενικοί Διευθυντές Παραολυμπιακών Αγώνων για την Οργανωτική Επιτροπή “Παρίσι 2024” Λάμπης Κωνσταντινίδης και του “Μιλάνο Κορτίνα 2026” Θάνος Κωστόπουλος καθώς και το στέλεχος της ΕΠΕ Μαργαρίτα Καραδημητροπούλου.

Αμέσως ξεκίνησε το πάρτι μουσικής και χρωμάτων, μετατρέποντας το Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκυο σε έναν πίνακα ζωγραφικής. Ελπίδες και προσδοκίες για ένα έθνος που επένδυσε πολύ σε αυτό το γεγονός, αναμένοντας ότι θα έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στον αθλητισμό και στην κοινωνία του. Οι διοργανωτές θέλουν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες να ενισχύσουν και να αποδείξουν ότι η ιαπωνική κοινωνία είναι πιο περιεκτική, περισσότερο ανοικτή.

Όλες οι εικόνες, όλα τα μηνύματα και τα χαμόγελα των αθλητών σε αυτή την τελετή έναρξης είναι απίστευτα αισιόδοξα. Σε μία εποχή που παρατηρείται επιδείνωση της κρίσης Covid-19. Οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να κάνουν το πρωτοφανές βήμα της διεξαγωγής των Αγώνων χωρίς θεατές, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού παρουσιάζουν έξαρση. Ακόμη και η τελετή έναρξης ήταν… σιωπηλή, και ήταν υπό αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης, επηρεασμένη από την πανδημία του Covid-19.

Μάλιστα οι διοργανωτές τίμησαν τους ανθρώπους που “πρωταγωνίστησαν” στην πανδημία, τους νοσηλευτές καθώς δυο από αυτούς κράτησαν την Ιαπωνική σημαία μαζί με τέσσερεις Ιάπωνες Παραολυμπιονίκες. Δεκάδες χορευτές μετακινήθηκαν ενώ οι χαρτογραφήσεις προβολής έδειξαν συνδέσεις μεταξύ τους, επισημαίνοντας πώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, έχουν δημιουργήσει νέες συνδέσεις στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας, Ναρουχίτο και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής Άντονι Πάρσονς, και οι δύο φορώντας μάσκες, μπήκαν στο γήπεδο και υποκλίθηκαν ο ένας στον άλλο.

“Έχουμε φτερά” ήταν το μουσικό θέμα της παρέλασης με σημασία. Ένα μικρό μονόφτερο αερολανάκι που φοβάται να πετάξει, γιατί έχει διαφορετικότητα από όλα τα άλλα αεροπλάνα. Όμως τα άλλα αεροπλάνα το πείθουν σιγά σιγά να μπορέσει να πετάξει. Το αεροπλανάκι με τα σήματα των AGITOS, που είναι τα τρία σήματα των Παραολυμπιακών αγώνων. Μια παράσταση που διαδραματίσανε 186 ΑΜΕΑ μεταξύ των άλλων. Καρακούρι perfomers οι επονομαζόμενοι Ιάπωνες καλλιτέχνες- σύμβολο διαφορετικότητας.

Το Τόκυο διοργανώνει για δεύτερη φορά Παραολυμπιακούς Αγώνες, η πρώτη ήταν το 1964. Τον Εθνικό ύμνο της Ιαπωνίας τραγούδησε η τυφλή τραγουδίστρια Χίραι Σάτο. Η Σέικο Χασιμότο, πρόεδρος της Ιαπωνικής Οργανωτικής Επιτροπής μαζί με τον Άντονι Πάρσονς πριν δώσουν τον λόγο στο 126ο Αυτοκράτορα Ναρουχίτο, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των Αγώνων, έβγαλαν λόγους. Ο λόγος του κ. Ο Πάρσονς ήταν πολύ δυναμικός με τον ίδιο να τονίζει μεταξύ άλλων: «Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι μια πλατφόρμα αλλαγής … αλλά πρέπει να βάζουμε τα δυνατά μας καθημερινά για να μην έχουμε αποκλεισμούς». Στη συνέχεια οΟ ουρανός φωτίστηκε από 378 πυροτεχνήματα για να γιορτάσουν τα 22 σπορ που θα γίνουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες «Τόκυο 2020».