Πώς ο Χατζημεστής με μια του κίνηση «ξεγύμνωσε» τους πάντες σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΧΑΤΖΗΜΕΣΤΗΣ μόνος του, χωρίς βοήθεια από κανέναν λεφτά παρά μονάχα με μια μικρή παρέα ανθρώπων και σχηματίζοντας μια ποδοσφαιρική οικογένεια, κατάφερε να αναδείξει τον Ορφέα Ξάνθης πρωταθλητή στον 1ο Όμιλο της Γ’ Εθνικής και στην συνέχεια να τον ανεβάσει μέσω της διαδικασίας των μπαράζ στην Super League 2.

ΒΕΒΑΙΑ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΔΗΛΩΝΕ – και το είχε κάνει έγκαιρα μέσα από συνέντευξή του στο ThrakiSportS – ότι ο ίδιος δεν αντέχει οικονομικά να δηλώσει την ομάδα σε επαγγελματικό πρωτάθλημα. Πολύ έξυπνα πέταξε το μπαλάκι σε όλους αυτούς που σχολιάζουν σε καφενεία και πληκτρολόγια και φυσικά ανέδειξε την γύμνια τους. Και αυτό αφορούσε σύσσωμη την ποδοσφαιρική Θράκη.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΟΥ θριάμβου της ανόδου του Ορφέα, ο Χατζημεστής είχε κάνει την πρόταση αν επιθυμεί ο Πανθρακικός ή η Αλεξανδρούπολη να πάρουν ΤΖΑΜΠΑ το ΑΦΜ του Ορφέα Ξάνθης ώστε να μην χαθεί η μεγάλη ευκαιρία για την Θράκη να ανεβάσει δεύτερη ομάδα στο δεύτερο τη τάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα, σε μια πραγματικά χρυσή ευκαιρία που δινόταν μετά την αναδιάρθρωση.

ΜΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΡΗΣΗ ΠΟΥ πιθανόν λίγοι να εκτιμούσαν στην αρχή της σεζόν ότι θα γίνει, αλλά να που έγινε και τώρα πολλοί κοπανάνε το κεφάλι τους στον τοίχο.

* * * * *

Είναι προφανές ότι ο Πανθρακικός δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανέβει στην SL2. Για αυτό και η διοίκησή του προτιμά να είναι πρώτος στο χωριό και να παίζει με τις άλλες ομάδες στο τοπικό παρά… δεύτερος στην πόλη. Αντί όμως να βγει, να το δηλώσει ξεκάθαρα και να ευχαριστήσει τον Χατζημεστή, έκανε λόγο για «καφενειακού τύπου πρόταση» ανοίγοντας μέτωπο με τον ισχυρό άνδρα του Ορφέα Ξάνθης που χάρη στην πρότασή του ξεγύμνωσε όλο το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι της Κομοτηνής

ΣΤΟΝ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΠΟΥ υποτίθεται οραματίζονται την επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια, άρχισαν από την πρώτη στιγμή να ποιούν την νήσαν. Κοινώς έκαναν την… πάπια, θεωρώντας ότι θα περάσει κάπως αθόρυβα η όλη αυτή πρόταση – πρόκληση. Οταν ανέδειξε το θέμα το ThrakiSportS, ο Πανθρακικός έσπευσε με ανάρτησή του και προφανή διάθεση να απαντήσει στο «κακό» ThrakiSportS να κάνει λόγο για «καφενειακού τύπου δημοσιεύματα και προτάσεις που ουσιαστικά δεν είχαν ποτέ ρεαλισμό».

Η «ΜΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ» ΠΡΟΤΑΣΗ βέβαια δεν ήταν πρόταση του ThrakiSportS αλλά του Χατζημεστή, που ήταν λογικό και επόμενο να θιγεί όταν ο Πανθρακικός με ανακοίνωσή του έλεγε ότι «οι καφενειακού τύπου προτάσεις δεν αρμόζουν ούτε στην ιστορία ούτε στην διοίκηση του Πανθρακικού».

«ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ κρυφτούμε πίσω από ξένα ΑΦΜ και πλάτες άλλων, προκειμένου κάποιοι να ικανοποιήσουν τα θέλω τους. Η ομάδα του Πανθρακικού θα ανέβει όταν θα είναι έτοιμη από όλες τις απόψεις και οικονομικά και αγωνιστικά. Όσοι μιλούν για άνοδο από την Α ΕΠΣ Θράκης στην Superleague 2 σε μια νύχτα χωρίς προγραμματισμό και χωρίς υπευθυνότητα ή άσχετοι είναι ή εξυπηρετούν αλλά συμφέροντα», έγραφε ακόμα η ανακοίνωση του Πανθρακικού. Ηταν μια ανακοίνωση που μόνο γέλιο προκάλεσε σε όσους την διάβασαν, ακόμα και μεταξυ των φίλων της ομάδας της Κομοτηνής, πόσω μάλλον των γειτονικών νομών.

Ο ΧΑΤΖΗΜΕΣΤΗΣ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ εαυτόν θιγόμενο και όχι άδικα, αφού όπως γράφτηκε η ανακοίνωση ήταν σαν να αφορούσε αυτόν που έκανε την σχετική πρόταση, ασχέτως αν προφανής στόχος της διοίκησης του Πανθρακικού ήταν το δημοσίευμα του ThrakiSportS, απάντησε με σκληρό τρόπο. Θύμισε ότι ο Πανθρακικός ήταν ο πρώτος διδάξας στην περιοχή με την εξαγορά ΑΦΜ. Κανείς δεν ξεχνά τα Πανθρακικός-Ξυλαγανή, αλλά και πρόσφατα, όταν διαφαινόταν η πτώχευση της ΠΑΕ, τη δημιουργία νέου ΑΦΜ από τον Ερασιτέχνη ώστε να υπάρχει η ομάδα και σιγά σιγά να ανέβει κατηγορίες χωρίς ως βάρη τα χρέη της ΠΑΕ. Ακόμα και το τρένο της ανόδου από την Γ’ στην Β’ Εθνική επετεύχθη με την ομάδα της Κομοτηνής να ανεβαίνει κατηγορία από το παράθυρο, χάρη στην απόσυρση του Ακράτητου στο παρά πέντε των δηλώσεων συμμετοχής και ενώ οι φήμες στο διαδίκτυο έδιναν και έπαιρναν για κάτι δοσοληψίες με τον Καβαλιώτη τότε ισχυρό άνδρα της ομάδας των Νέων Λιοσίων Μάκη Ψωμιάδη.

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ προγραμματισμός για επιστροφή στα επαγγελματικά πρωταθλήματα δεν υπάρχει στον ορίζοντα της παρούσας διοίκησης του Πανθρακικού, αλλιώς θα κινούσε γη και ουρανό να βρει και τα χρήματα και τους ανθρώπους για να ανέβει ξανά η ομάδα. Αλλωστε ειδικά για μια ομάδα που μέχρι πριν πέντε χρόνια ήταν στην SL1, τεχνογνωσία υπάρχει και άνθρωποι στην πόλη που μπορούν να βοηθήσουν επίσης. Και είναι ακόμα πιο προφανές ότι για να ειναι έτοιμη η ομάδα αγωνιστικά να βρεθεί στην SL2, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, θα πρέπει να είναι πρωτίστως οικονομικά, όπως επίσης αναφέρει. Δεν είναι όμως. Και ούτε εύκολα θα γίνει. Δεν είναι ντροπή όμως και να το πει κανείς αυτό: «Δεν υπάρχουν φράγκα, δεν υπάρχει ισχυρός επιχειρηματίας να βάλει αυτά τα φράγκα, δεν υπάρχει προσωπικότητα να φέρει αυτά τα φράγκα από κάποιον τρίτο, άρα δεν μπορούμε να ανεβούμε». Απλά τα πράγματα.

ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ το πει αυτό κάποιος δημόσια αμέσως μετά την πρόταση του Χατζημεστή, προτιμήθηκε το κρυφτούλι. Και όταν επισήμανε αυτήν την εκκωφαντική σιωπή το ThrakiSportS, υπήρξε απάντηση για «καφενειακού τύπου πρόταση» που ήταν λογικό να προκαλέσει την αντίδραση του Χατζημεστή που την είχε κάνει. Η παρεξήγηση υποτίθεται πως λύθηκε, αλλά το ξεγύμνωμα για την ομάδα της Κομοτηνής που πλέον θα παίξει στο τοπικό πρωτάθλημα και θα κληθεί μέσω διαδικασίας μπαράζ να διεκδικήσει άνοδο στην (ερασιτεχνική και πάλι) Γ’ Εθνική ήταν ολοφάνερο. Απόλυτο ξεγύμνωμα στα μάτια όλων – κυρίως των οπαδών που ήλπιζαν ότι υπάρχει το όραμα κάποια στιγμή για σχετικά σύντομη επιστροφή στα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

* * * * *

Η Αλεξανδρούπολη πέρυσι ξεκίνησε προετοιμασία με ξεκάθαρο στόχο την άνοδο στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Ο στόχος δεν επετεύχθη αλλά η λέξη «αποτυχημένη σεζόν» έκανε … τζιζ στους ανθρώπους της, που άλλαξαν αφήγημα και υποστήριξαν ότι ο στόχος αυτός είναι σε βάθος τριετίας. Εφόσον όμως δεν βρέθηκαν φέτος τα χρήματα για να αξιοποιηθεί η πρόταση Χατζημεστή, τι μπορεί να μας κάνει να πιστέψουμε ότι θα βρεθούν στο μέλλον (και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα έρθει με κάποιον τρόπο αυτή η ευκαιρία που δόθηκε φέτος); Καλώς ή κακώς η πρόταση Χατζημεστή ξεγύμνωσε και το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι της Αλεξανδρούπολης

ΆΛΛΗ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΚΥΡΙΩΣ, προσέγγιση ακολούθησε η ομάδα της Αλεξανδρούπολης, η δεύτερη την οποία έβαλε στο κάδρο ο Χατζημεστής. Επισήμως ο Λογαράς εμφανίστηκε να κινεί γη και ουρανό για να βρει τα χρήματα και να συστήσει ΠΑΕ αλλά τελικά δεν βρέθηκαν τα λεφτά και δεν ανέβηκε η ομάδα, η οποία πέρυσι τέτοια εποχή ξεκινούσε προετοιμασία με ξεκάθαρο στόχο να φύγει σύντομα από τα χωράφια της Γ’ Εθνικής και να κάνει το άλμα προς τα εμπρός. «Αν δεν κάνεις σύντομα αυτό το άλμα θα επέλθει κώπωση και κάποια στιγμή είσαι καταδικασμένος να επιστρέψεις πίσω» είχε πει ο κόουτς Νίκος Ουσταμπασίδης και πίσω από αυτόν είχε συστρατευθεί στον στόχο της ανόδου και η διοικηση στην Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε. Όταν όμως επισήμανε το ThrakiSportS την απόλυτα αποτυχημένη σεζόν της Αλεξανδρούπολης με βάση αυτόν τον στόχο, όταν έχοντας πολλαπλάσιο μπάτζετ από τον Ορφέα δεν κατάφερε να κατακτήσει αυτή τον τίτλο και να πετύχει τον στόχο της ανόδου, υπήρξαν αντιδράσεις ότι «ποτέ δεν ειπώθηκε ότι ο στόχος της ανόδου ήταν άμεσος αλλά σε βάθος χρόνου».

ΤΟ ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ και μάλιστα πενταετίας, φάνηκε από τον τρόπο διαχείρισης της πρότασης Χαζημεστή. Σε αντίθεση με την Κομοτηνή που έκαναν ότι δεν την άκουσαν και αντέδρασαν μόνο μετά το άρθρο – παρέμβαση του ThrakiSportS, στην Αλεξανδρούπολη επισήμως δήλωσαν ότι το έψαξαν, το πάλεψαν αλλά… δεν. Δεν έκαναν λόγο για «καφενειακού τύπου πρόταση» αλλά ευχαρίστησαν τον Χατζημεστή για αυτήν, αναγνωρίζοντας ότι επρόκειτο για μοναδική χρυσή ευκαιρία να ανέβουν με μιας δυο ουσιαστικά κατηγορίες, επιτυγχάνοντας έστω και από το παράθυρο τον στόχο που πέρσι τέτοια εποχή είχαν θέσει. Μόνο που για να προχωρήσεις σε κάτι τέτοιο, απαιτούνται χρήματα. Πολλά χρήματα. Και είναι προφανές ότι αυτά ούτε στην πόλη της Αλεξανδρούπολης υπάρχουν, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα. Για την ακρίβεια, εξακολουθούν να μην υπάρχουν, γιατί ποτέ δεν υπήρξαν. Οι ντόπιοι λίγοι παράγοντες έχουν ένα ταβάνι και είναι λογικό να μην θέλουν και να μην μπορούν να απλώσουν το πάπλωμα. Ομως οι ίδιες προϋποθέσεις για άνοδο θα υπάρχουν κατά τα φαινόμενα και τις επόμενες σεζόν. Άρα το να έχεις γερό πορτοφόλι και για μετοχικό κεφάλαιο και για εγγυητική επιστολή και για να φτιάξεις ένα αξιόμαχο ρόστερ, εφόσον ανέβεις στην SL2, θα είναι κάτι που θα απαιτείται και του χρόνου και του παραχρόνου.

ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ χρόνου και του παραχρόνου, που θα καταστήσει εφικτό τον στόχο της ανόδου της Αλεξανδρούπολης στα επαγγελματικά πρωταθλήματα μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, όπως αναφέρει η τελευταία ανακοίνωση, σε σχέση με το σήμερα; Το πιο πιθανό, δεν θα αλλαξει τίποτα. Αρα το πιο πιθανό, με αυτά τα δεδομένα, ο στόχος της ανόδου είναι ένα ωραίο αφήγημα, μπας και υπάρξουν λίγο παραπάνω χρήματα δημοτικής επιχορήγησης (πολλαπλασιάστηκαν φέτος με αυτήν την προοπτική) και μπας και πειστούν μερικοί τοπικοί χορηγοί να δώσουν μερικά φραγκα για καμια πινακίδα και… that’s all falks.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ που είχε κάνει σημαία τον στόχο της ανόδου υποστηρίζοντας ότι αν δεν γίνει γρήγορα αυτό το βήμα, θα απέλθει ο κορεσμός και τελικά θα αποτύχει η όλη προσπάθεια, πλέον βρίσκεται εκτός ομάδας. Ο Νίκος Ουσταμπασίδης, που έλεγε τα ίδια και όταν είχε αναλάβει πριν επτά χρόνια τον Εθνικό («φέτος μένουμε, του χρόνου ανεβαίνουμε» δήλωνε σαν σήμερα στο ThrakiSportS) αποτελεί παρελθόν για την Αλεξανδρούπολη. Διαζύγιο που πάρθηκε με αιφνιδιαστικό τρόπο λόγω «διαφοράς φιλοσοφίας», όπως αφέθηκε να εννοηθεί. Και ο νωών νοείτο.

* * * * *

Πριν ξεγυμνώσει Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, ο Χατζημεστής με την κίνησή του ξεγύμνωσε την ίδια την Ξάνθη. Ποδοσφαιρική και μη. Μόνος ανέβασε τον Ορφέα και κάλεσε σε συτράτευση έγκαιρα τους πάντες. Η απάντηση ήταν όλοι να φύγουν σε διακοπες: από τον Δήμο και όσους πανηγύριζαν μετά την άνοδο μέχρι την ΠΑΕ και τους διοικούντες της. Ο ίδιος δεν έφυγε ποτέ και ήδη προετοιμάζει την ομάδα για τη νέα σεζόν, που θα την βρει και πάλι στη Γ’ Εθνική. Αλλά η αντιμετώπιση στον Χατζημεστή και τον Ορφέα ανοίγει και ένα μεγάλο ερωτηματικό για το τι θα γίνει με τον ΑΟΞ, αν έρθει η ώρα να φύγει (ή να αναγκαστεί να φύγει) ο νέος ιδιοκτήτης-χρηματοδότης…

ΠΡΙΝ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΟΜΩΣ στο απόλυτο ξεγύμνωμα της ποδοσφαιρικής Αλεξανδρούπολης αλλά και της ποδοσφαιρικής Κομοτηνής, είχαμε αυτό της ποδοσφαιρικής Ξάνθης, που έμεινε κάπως στο… απυρόβλητο όλο αυτό το διάστημα. Κανείς όμως δεν πρέπει να ξεχνά ότι όταν ο Χατζημεστής έκανε την πρόταση για τους γείτονες, διευκρίνιζε ότι βασική προϋπόθεση είναι να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει διάθεση και βοήθεια από την πόλη της Ξάνθης ώστε να πετύχει την άνοδο με τα δικά του μέσα ο Ορφέας. Η πόλη της Ξάνθης πανηγύρισε, όλοι έβγαλαν συγχαρητήριες ανακοινώσεις αλλά τώρα που ήρθε η στιγμή να μπει και το χέρι στην τσέπη για να φτιαχτεί ΠΑΕ, όλοι οι πανηγυρίζοντες είναι σε… διακοπές, της δημοτικής αρχής πρώτης και καλύτερης. Όταν θα γυρίσουν από αυτές, θα έχουν πολύ απλά διαπιστώσει ότι η ευκαιρία χάθηκε. Η ποδοσφαιρική Ξάνθη ΔΕΝ έχει την δυνατότητα να ανεβάσει την ομάδα του Ορφέα στην SL2.

ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ που τίθεται είναι αν μπορεί να κρατήσει την ομάδα που ήδη διαθέτει εκεί, τον ΑΟΞ. Ο Χατζημεστής μέσα από τις συνεντεύξεις του είχε δηλώσει ότι πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση, θα συναντούσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ Ξάνθη Τάσο Γιαμουρίδη και εφόσον εξασφάλιζε την στήριξη και την οικονομική βοήθεια, θα δήλωνε την ομάδα στην SL2 με στόχο να αποτελεί κάτι σαν «Ομάδα Β’» του ΑΟΞ. Φυσικά, μέσα από τα λεγόμενά του και εφόσον πραγματοποιούνταν κάτι τέτοιο, θα κινδυνεύαμε οι δυο ομάδες της Ξάνθης να αντιμετωπίσουν καταγγελίες για νέο «σκάνδαλο» πολυϊδιοκτησίας τη νέα σεζόν αν βρίσκονταν στον ιδιο όμιλο της SL2, αλλά το γεγονός ότι τελικά και η διοίκηση της ΠΑΕ Ξάνθη ειναι προφανές ότι απέρριψε εντελώς αυτήν την προοπτική της ανόδου του Ορφέα, αν ασχολήθηκε ποτέ δηλαδή, δείχνει κάποια σοβαρά πράγματα. Όπως για παράδειγμα ότι στον ΑΟΞ είτε δεν διαθέτουν πλέον τα πολλά λεφτά που παρουσίαζαν πέρυσι ότι έχουν ώστε να βοηθησουν την κατάσταση με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον της ομάδας (δεδομένων και των μαντάτων από την Αυστραλία με την φερόμενη απάτη εκατομμυρίων του Μπιλ Πάπας) είτε δεν έχουν πραγματικά σκοπό να ανέβουν στην SL1 για να έχουν και τον Ορφέα ως «Ομάδα Β’» στην SL2 είτε γιατί ξεκάθαρα δεν επιθυμούν την άνοδο του Ορφέα μπροστά στον κίνδυνο να εμφανιστεί ως αντίπαλον δέος που θα ξεπεράσει την δική τους δυναμική.

Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΧΑΤΖΗΜΕΣΤΗΣ με μια του κίνηση πέτυχε το απόλυτο ξεγύμνωμα της ποδοσφαιρικής Αλεξανδρούπολης, το απόλυτο ξεγύμνωμα της ποδοσφαιρικής Κομοτηνής αλλά και το απόλυτο ξεγύμνωμα της ποδοσφαιρικής Ξάνθης. Ο ίδιος έκανε το καθήκον του και με το παραπάνω. Όχι απλά γιατί με πενιχρά μέσα πέτυχε να αποκτήσει η ομάδα του δικαίωμα ανόδου στα επαγγελματικά σαλόνια, αλλά γιατί με ειλικρίνεια δήλωσε έγκαιρα ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτά και άνοιξε τα μάτια σε όλους εμάς τους υπόλοιπους για την απόλυτη οικονομική γύμνια που υπάρχει τελικά σε όλο το θρακιώτικο ποδόσφαιρο.

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ χάθηκε αλλά αν κατάφερε κάτι ο Χατζημεστης είναι να κάνει τους Εβρίτες και τους Κομοτηναίους να μην τρέφουν φρούδες ελπίδες, χτυπήσει καμπανάκι έγκαιρα και για την μοναδική εκπρόσωπο του θρακιώτικου ποδοσφαίρου στις επαγγελματικές κατηγορίες. Γιατί αν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο (μας) τελειώσει ο Μπιλ Πάπας, ποιος θα αναλάβει να σηκώσει το βάρος της παραμονής της του ΑΟΞ στα επαγγελματικά σαλόνια, όταν κανείς δεν μπόρεσε με μηδαμινό κόστος να βοηθήσει να μην χαθεί μια θέση ομάδας της Θράκης σε αυτά; Η ωρα αυτή μπορεί και να αργήσει, αλλά αν υπάρχουν κάποιοι που ενδιαφέρονται πραγματικά για το θρακιώτικο ποδόσφαιρο, οφείλουν από τώρα να καταρτίσουν το plan b. Να υπάρχει τουλάχιστον και μακάρι αυτό το εναλλακτικό σχέδιο να μείνει για πάντα στο συρτάρι…

Ο Αθλητάμπουρας