Τόκυο 2020: Με στόχο «να πάμε και να γυρίσουμε υγιείς και να ευχαριστηθούμε τους Αγώνες» ταξιδεύει ο Δ. Καρυπίδης

Για τον Αλεξανδρουπολίτη πρωταθλητή του Ηρόδικου Κομοτηνής Δημήτρη Καρυπίδη αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που θα πάει σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Την πρώτη ταξίδεψε στο Ρίο και τώρα θα πάει στο Τόκυο.

Θα πέσει σε δυο αγωνίσματα, στα 50μ και 100μ. ύπτιο και φιλοδοξεί «να πάρω όσο γίνεται πιο καλή θέση, ακόμα και το βάθρο», λέει ο ίδιος στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. «Μπορεί να ανέβεις στο βάθρο;», ερωτάται. «Αυτό κανείς δεν το ξέρεις από πριν. Είναι μια κούρσα, ένας αγώνας που δεν ξέρεις αν θα βρεθείς στο βάθρο. Η κατάταξη στη Παγκόσμια θέση είναι ψηλά αλλά από εκεί και πέρα δεν ξέρεις σε τι κατάσταση θα βρεθείς. Με τον προπονητή μου, τον Γιώργο Τυλιγαδάς γυμνάζομαι πάρα πολύ καλά. Ελπίζω να βρεθούμε σε πολύ καλή ημέρα. Έχουμε και τον COVID-19. Ελπίζω να μην έχουμε κανένα απρόοπτο, ελπίζω να μην μας επηρεάσει. Είναι “περίεργοι” αγώνες. Εξάλλου εγώ είμαι ένας άνθρωπος που δεν κάνω προγνωστικά. Προτιμώ να χω κάτι στο μυαλό μου και να το πραγματοποιήσω πάρα να το πω από πριν».

«Παγωμένο» το κολυμβητήριο στο Τόκυο σε αντιθεση με το ένθερμο στο Ρίο; «Συμφωνώ αλλά όταν είσαι μέσα στο νερό δεν ακούς τίποτα. Όλα είναι μέσα στο μυαλό μας. Είσαι εσύ και ο εαυτός σου. Σίγουρα είναι άλλη αίσθηση ένα γεμάτο κολυμβητήριο. Είναι ένα άθλημα που δεν έχεις οπτική επαφή με κανένα. Δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει. Δεν είναι σαν τον στίβο, που οι αθλητές θέλουν το χειροκρότημα».

Πως ξεκίνησε την κολύμβηση; «Την κολύμβηση την ξεκίνησα καθαρά για μένα και σιγά σιγά ήρθε ο πρωταθλητισμός. Επειδή μέσα στο νερό δεν υπάρχει βαρύτητα και επειδή έχω ευαίσθητα κόκκαλα ήταν η καλύτερη θεραπεία». Καπως ετσι ξεκινησε μια καριερα που εχει φέρει και πολλά μετάλλια. «Έχω ασημένια μετάλλια στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μεξικό το 2017 και από και πέρα κατέκτησα την 5η θέση στα 100μ ύπτιο και την 6η θέση στα 50μ ύπτιο κατηγορίας S1 στο Ρίο. Η χειρότερη εμπειρία ήταν το 2019 στη διοργάνωση που πήγα στην Ιταλία. Μόλις είχε ξεσπάσει ο COVID-19, οι αγώνες αναβλήθηκαν και δεν ξέραμε πως θα φύγουμε από την Ιταλία».

Ο Δημήτρης Καρυπίδης κλείνει αυτή την εκ βαθέως εξομολόγηση στην Παραολυμπιακή Επιτροπή: «Πρωταρχικός στόχος είναι να πάμε και να γυρίσουμε υγιείς. Οι συνθήκες για όλους είναι δύσκολες και περίεργες. Πρώτα από όλα είναι να ευχαριστηθούμε τους αγώνες.»