Τόκυο 2020: Με σημαιοφόρους Κορακάκη – Πετρούνια αλλά χωρίς βέρο Θρακιώτη μετά από τρεις δεκαετίες η ελληνική ολυμπιακή αποστολή

Με την Δραμινή Άννα Κορακάκη και τον Αθηναίο Λευτέρη Πετρούνια, που αμφοτεροι κέρδισαν χρυσά μετάλλια στο Ρίο, παρέλασε πρώτη η ελληνική αποστολή στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Τόκυο 2020» που διεξάγονται με έναν χρόνο καθυστέρηση λόγω της πανδημίας.

Αυτή είναι η πιο μικρή αποστολή που έστειλε η χώρα μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από σχεδόν 30 χρόνια και την διοργάνωση του 1992 στην Βαρκελώνη. Φέτος στέλνουμε 83 άτομα ενώ στην καταλανική πρωτεύουσα είχαμε στείλει 70 και πιο πριν, το 1988 στην Σεούλ 56.

Μάλιστα, αυτή του Τόκυο είναι και η πρώτη διοργάνωση από τότε που δεν υπάρχει βέρος Θρακιώτης ως μέλος της ελληνικής ομάδας, με βάση τα στοιχεία του ThrakiSportS (όπου ως Θρακιώτη σε αυτήν την περίπτωση εννοούμε γεννημένο και μεγαλωμένο στην Θράκη μας και οχι απλά έχοντα μακρινή καταγωγή ή άλλη σχέση με την περιοχή μας). Αναλυτικά:

  • Το 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο μεταξύ των 93 μελών της ελληνικής ομάδας υπήρχε ο Κομοτηναίος Κώστας Μπανιώτης στον στίβο και ο Ξανθιώτης Χρήστος Κατραντζής στην κολύμβηση.
  • Το 2012 στο Λονδίνο μεταξύ των 103 μελών της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας υπήρχε ο Κομοτηναίος Κώστας Μπανιώτης στον στίβο.
  • Το 2008 στο Πεκίνο μεταξύ των 149 μελών της ελληνικής ομάδας υπήρχαν η Αλεξανδρουπολίτισσα Πηγή Δεβετζή στον στίβο, η επίσης Εβρίτισσα Χρύσα Μπισκιτζή στην κωπηλασία και ο Κομοτηναίος Κώστας Μπανιώτης στον στίβο.
  • Το 2004 στην Αθήνα μεταξύ των 436 μελών της πιο πολυπληθούς ελληνικής ομάδας της ιστορίας υπήρχαν πολλοί Θρακιώτες, αναμεσα στους οποιους η ασημένια στο τριπλούν Πηγή Δεβετζή και η επίσης ολυμπιονίκης κωπηλάτρια Χρύσα Μπικιτζή.
  • Το 2000 στο Σίδνεϊ μεταξύ των 139 μελών της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας υπήρχαν ο γεννημένος στο Διδυμότειχο Κώστας Γκατσιούδης στον στίβο και η επίσης Εβρίτισσα κωπηλάτρια Χρύσα Μπισκιτζή
  • Το 1996 στην Ατλάντα μεταξυ των 121 μελών της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας υπήρχαν επίσης οι Εβρίτες Κώστας Γκατσιούδγς και Χρύσα Μπισκιτζή.
  • Το 1992 στην Βαρκελώνη μεταξύ των 70 μελών της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας δεν υπήρχε γεννημένος στην Θράκη αθλητής ή αθλήτρια με εξαίρεση την Εβρίτισσα Μόρφω Δροσίδου που μετείχε στο άθλημα του ταεκβοντο και μάλιστα κατέκτησε μετάλλιο, αλλά το άθλημα αυτό ήταν τότε επίδειξης.
  • Το 1988 στην Σεούλ είχαμε μόλις 56 μέλη στην ελληνική ολυμπιακή ομάδα και δεν υπήρχε και τότε κάποιος Θρακιώτης με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία (δεκτή βέβαια κάθε παρατήρηση – διόρθωση)