Τόκυο 2020: Ισοφάρισε την «Εβρίτισσα» Άγη Κασούμη με τις έξι συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες η Ευαγγελία Ψάρρα

Η Ευαγγελία Ψάρρα με την συμμετοχή της στον προκριματικό της τοξοβολίας το πρωί της Παρασκευής, πριν την τελετή έναρξης, έφτασε τις έξι συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Πέτυχε έτσι ένα μοναδικό ρεκόρ, καθώς ισοφάρισε μια μεγάλη κυρία του ελληνικού αθλητισμού που είχε επίσης έξι συμμετοχές, την Άγη Κασούμη.

Το όνομα της Άγης προέρχεται από το Αγαθή και κατέχει το ελληνικό γυναικείο ρεκόρ των αγωνιστικών συμμετοχών με 6 παρουσίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες (1984, 88, 92, 96, 2000, 04) ενώ το αντίστοιχο ανδρικό κατέχει ο Τάσος Μπουντούρης με επίσης 6 αγωνιστικές παρουσίες (1976, 80, 84, 88, 92).

Βασικό αγώνισμά της το Σπορ Πιστόλι, αυτο στο οποίο αγωνίζεται δηλαδή και η Άννα Κορακάκη, με καλύτερη θέση της την 11η το 1992 και το ατομικό της ρεκόρ 589/600 από το 1996. Η ίδια δεν γεννήθηκε στην Θράκη αλλά λόγω επαγγελματος των γονιών της, πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας στον Έβρο όπου και μπολιάστηκε με την απόφαση να ακολουθήσει το άθλημα της σκοποβολής.

Είναι ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος ένα προσωπικό της κείμενο όπως δημοσιεύθηκε το 1978 στο λεύκωμα «Οι καλύτεροι της χρονιάς», όπου εκφράζεται ως ενήλικας παρ’ όλον ότι ήταν τότε 12 χρονών και δεν είχε ξεκινήσει τον αθλητισμό αλλά μόνο τον πρωταθλητισμό. Το κείμενο έχει ως εξής:

«Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1966 και λόγω εργασίας του πατέρα μου παρακολούθησα το Δημοτικό σχολείο σε διάφορες πόλεις. Την Πρώτη τάξη στη Δράμα, τη Δευτέρα και Τρίτη στην Πάφο και Λεμεσό, αντιστοίχως της Κύπρου, την Τετάρτη και Πέμπτη στο Διδυμότειχο Έβρου, την Έκτη και την Πρώτη Γυμνασίου στο Αρσάκειο Εκάλης, όπου συνεχίζω και σήμερα στη Δευτέρα τάξη.

Ομολογώ ότι ο καλύτερός μου φίλος είναι το σχολείο, ο δε βαθμός του ενδεικτικού μου από την Α’ τάξη του Γυμνασίου Αρσακείου για τη Β’ είναι 18. Τα αγαπημένα μου μαθήματα είναι τα μαθηματικά, η φυσική και η χημεία και τα αγγλικά, όπου έχω πάρει το δίπλωμα «Lower». Εκτός από το σχολείο αγαπώ και πιστεύω στον αθλητισμό και στη μεγάλη του αξία για τους ανθρώπους.

Ασχολούμαι με τον αθλητισμό από το 1976 και ιδιαίτερα με τα τρία αγαπημένα μου αθλήματα, Σκοποβολή, Ιππασία και Βόλεϊ. Στους Πανελλήνιους Αγώνες Σκοποβολής αεροβόλων όπλων της κατηγορίας μου, όπου κέρδισα την πρώτη θέση με 392 στα 400 και την πρώτη ομαδική με την ομάδα του ΖΑΟΝ Κηφισιάς, που ανήκω από το 1976, επιτρέπεται η συμμετοχή κοριτσιών και αγοριών. Αυτό μου δίνει ιδιαίτερη χαρά γιατί αποδεικνύεται ότι η γυναίκα δεν είναι κατώτερη του άνδρα, αλλά ισότιμή του.

Διάλεξα την Σκοποβολή για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς ήταν το γεγονός ότι οι γονείς μου είναι σκοπευτές και ο πατέρας μου μόνιμο στέλεχος της Εθνικής Ελλάδος στο αγώνισμα Πιστολίου Ακριβείας, από το 1955 μέχρι και σήμερα. Ένας άλλος βασικός λόγος γι’ αυτή μου την εκλογή είναι ότι κατάλαβα πως η Σκοποβολή χαρίζει θάρρος, σιγουριά και αυτοπεποίθηση στον άνθρωπο. Μου δόθηκε η ευκαιρία να το καταλάβω ως εξής: με τα γεγονότα της Κύπρου βρισκόμουνα με μητέρα μου και τον μικρό μου αδελφό στον Έβρο και συγκεκριμένα μερικές εκατοντάδες μέτρα  από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα. Η μητέρα μου παρέμεινε με τον αδελφό μου και μένα μέχρι το τέλος των γεγονότων, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει το χωριό. Αυτό οφείλεται στο ότι η μητέρα μου είχε όπλο και ήξερε να το χειρίζεται και έτσι είχε σιγουριά και πίστη στον εαυτό της. Η Σκοποβολή επίσης ταιριάζει με τον χαρακτήρα μου. Κρύβει για μένα μεγάλη μαγεία και ομορφιά. Όταν σκοπεύω, νιώθω ψυχική και σωματική ηρεμία και απόλυτη ευχαρίστηση.

Ο αθλητισμός παίζει μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπου και κατά συνέπεια στην εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας. Ο αθλητισμός βοηθάει τον άνθρωπο να γίνει καλύτερος. Συντελεί στη σωστή πνευματική και σωματική ανάπτυξη και ξεκουράζει τον άνθρωπο από τις άλλες εργασίες του όταν το άθλημα εκτελείται σωστά και με ιδανικά όπως στην αρχαιότητα.

Πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ο αθλητισμός θα διαδοθεί ακόμη περισσότερο στο χώρο μας και μερικά αθλήματα που δεν είναι πάρα πολύ διαδεδομένα στον ελληνικό χώρο, θα γίνουν ακόμα πιο γνωστά. Η εξέλιξη του αθλητισμού θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη με την ίδρυση των καινούργιων αθλητικών κέντρων. Στη διάδοση του αθλητισμού θα βοηθήσει και η μεγάλη αγάπη του Έλληνα στον αθλητισμό και το φίλαθλο πνεύμα που κυριαρχεί. Πιστεύω ότι οι Έλληνες αθλητές θα κατακτήσουν καλύτερες θέσεις στους διεθνείς αγώνες».