Σε μπελάδες η Σίντνεϊ Ολίμπικ λόγω του ιδιοκτησιακού ελέγχου της από εταιρείες του Μπιλ Πάπας

Αμφιβολίες εγείρονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με την οικονομική κατάσταση της ποδοσφαιρικής ομάδας Σίντεϊ Ολίμπικ, καθώς το ομογενειακό σωματείο εμφανίζεται να χρωστά εκατομμύρια σε εταιρείες που ελέγχονται από τα διευθυντικά της στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του Forum Group του Μπιλ Πάπας.

Αυτό μεταφέρουν ομογενειακά μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας όπως η ιστοσελίδα greekcitytimes που επισημαίνει ότι η Σίντεϊ Ολίμπικ χρώσταγε στο Forum Group 1.51 εκατ. δολάρια στο τέλος του οικονομικού έτους 2018. Επιπλέον $583,000 χρωστιούνταν στην Titan Cranes, επιχείρηση που ελέγχεται από το τελευταίο διευθυντικό στέλεχος της Σίντνεϊ Ολίμπικ Ντέιμον Χάνλιν, ο οποίος είχε ανακοινωθεί πέρυσι ότι θα μετέχει και στο ΔΣ της ΠΑΕ Ξάνθη, είχε μάλιστα φωτογραφηθεί μαζί με τον Πάπας στην πρώτη ανακοίνωση της πρόσληψης Πόποβιτς αλλά εν τέλει κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Δεν υπήρξαν δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία για την Σίντνεϊ Ολίμπικ από την Αυστραλιανή Επιτροπή Ασφαλειών και Επενδύσεων για το 209 και το 2020 αλλά παρόλα αυτά, πηγές που επικαλείται η ομογενειακή ιστοσελίδα εκτιμούσαν ότι τα στοιχεία αυτά όφειλαν να έχουν παρασχεθεί στην διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της ομάδας στο Εθνικό Πρωτάθλημα της Premier League.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 τα χρέη της Σίντεϊ Ολίμπικ ήταν κάτω από ένα εκατ. δολάρια και συγκεκριμένα $948,105 ενώ έναν χρόνο πριν, το 2016, ήταν μηδενικά. Τα στοιχεία αυτά συγκρινόμενα με τα χρέη που έφταναν σχεδόν τα 2,1 εκατ. δολάρια το 2018 προκαλούν προβληματισμό, αν και όπως επισημαίνεται οι σημειώσεις στους λογαριασμούς δεν αποκαλύπτουν σε ποιους ακριβώς οφείλονται τα συγκεριμένα κεφάλαια.

Τονίζεται ωστόσο ότι τα κεφάλαια που οφείλονται από την Σίντνεϊ Ολίμπικ μπορούν να αποτελέσουν κάτι στο οποίο θα εστιάσουν η αυστραλέζικη τράπεζα Westpac, η γαλλική Société Générale και η ιαπωνική Sumitomo Mitsui Banking Corporation, οι οποίες ζήτησαν ήδη το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Μπιλ Πάπας και πολλών εταιρειών του Forum Group.

Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία, η Σίντεϊ Ολίμπικ κατέγραψε ζημιές σχεδόν $977,000 και $810,000 στις οικονομικές χρονιές 2018 και 2017. Το ομογενειακό σωματείο δεν έχει στην κυριότητά του ακίνητη περιουσία, είτε σε κάποιο γήπεδο είτε σε κτήριο και στην χρήση μέχρι τις 30 Ιουνίπυ 2018 είχε συνολική περιουσία κάτι λιγότερ από 87.000 ευρώ και συνολικά χρέη κοντά στα 2,3 εκατομμύρια.

Αυτό οδήγησε τους λογιστές του συλλόγου το 2018 να δηλώσουν ότι έχουν ουσιώδεις αμφιβολίες σχετικά με την «ικανότητά του να συνεχίσει ως συνεχιζόμενη ανησυχία» και ενδεχομένως να μην μπορεί να είναι σε θέση να αντιληφθεί ποια ακριβώς είναι τα περιουσιακά του στοιχεία και παράλληλα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του κατά τη συνήθη πορεία των εργασιών.

Ο ιδιοκτήτης της Ξάνθης Μπιλ Πάπας ανέλαβε την διεύθυνσή της Σιντνεϊ Ολίμπικ στις 16 Φεβορυαρίου του 2016 με τον Χανλιν να εισέρχεται στο ΔΣ στις 9 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς. Παραιτήθηκε από την θέση του προέδρου της Σίντνεϊ Ολίμπικ στις 2 Ιουλίου του 2021 μετά τους ιχυρισμούς – σοκ της Forum Finance για απάτη σε βάρος της τράπεζας σχεδόν 284 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Σίντνεϊ Ολίμπικ δημιουργήθηκε το 1957 από έλληνες μετανάστες με αρχικό όνομα του συλλόγου το Πανελλήνιος. Ηταν μάλιστα ιδρυτικό σωματείο στη δεκαετία του 1970 στην National Soccer League, όταν και άλλαξε το όνομα του στο σημερινό Σίντνεϊ Ολίμπικ.