Τόκυο 2020: Χωρίς Θρακιώτη και η προηγούμενη ελληνική ολυμπιακή αποστολή στην Ιαπωνία το 1964

Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί που έχουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σχέση με την Θράκη, γεγονός ωστόσο είναι ότι από την στιγμή που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την συμμετοχή του ο Κώστας Μπανιώτης, δεν υπάρχει ούτε ένα από τα μέλη της φετινής 83μελούς ελληνικής ολυμπιακής ομάδας που να έλκει την καταγωγή του από την Θράκη.

Χωρίς βέρο Θρακιώτη ήταν η ελληνική αποστολή και στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στην Ιαπωνία, το 1964. Αυτό αποδεικνύεται και από ένα απόκομμα εφημερίδας που εντόπισε η ιστοσελίδα greecejapan, όπου υπάρχουν συντομα βιογραφικά των 18 αθλητών στίβου, σκοποβολής, πάλης και ιστιοπλοϊας που εκπροσώπησαν τότε την Ελλάδα στην διοργάνωση.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργάνωσε το Τόκυο από τις 10 έως τις 24 Οκτωβρίου 1964 έλαβαν μέρος 5.151 αθλητές (4.473 άνδρες και 678 γυναίκες) από 93 χώρες σε 163 αθλήματα. Πρώτη χώρα στον αριθμό μεταλλίων αναδείχτηκε η τότε Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ) με 96 μετάλλια, 2η οι ΗΠΑ με 90 και τρίτη η Ιαπωνία με 29.

Η Ελλάδα συμμετείχε όπως προαναφέρθηκε με 18 αθλητές (19 με τον αναπληρωματικό στα σκάφη τύπου ντράγκον) σε 4 αθλήματα: στίβο, ιστιοπλοΐα, πάλη και σκοποβολή. Την καλύτερη επίδοση είχε ο παλαιστής Βασίλης Γανωτής ο οποίος κατέκτησε την 7η θέση στα 52 κιλά της ελληνορωμαϊκής. Ακολούθησε ο ιστιοπλόος Παναγιώτης Κουλιγκάς (8ος Φιν) και ο Οδυσσέας Εσκιτζόγλου με πλήρωμα τους Γιώργο Ζαΐμη και Θεμιστοκλή Μαγουλά (8η θέση σκάφη τύπου Ντράγκον). Στον στίβο την καλύτερη επίδοση είχε ο Χρήστος Πιερράκος ο οποίος ήρθε 10ος στον τελικό του ακοντίου και στην σκοποβολή ο Γεώργιος Πάγκαλος στην 19η θέση του σκητ.

tokyo1964greekteam