Εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Θράκη της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού που αφορά το στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα εντοπίστηκε στην Ξάνθη. 

Όπως προκύπτει από την έρευνα του XanthiNea.gr, πρόκειται για μια γυναίκα που επέστρεψε από διακοπές από την Κρήτη και μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης όπου και επιβεβαιώθηκε αρχικά πως πρόκειται για κρούσμα κορονοϊού ενώ από τις μετέπειτα εξετάσεις προέκυψε πως πρόκειται για στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα. Η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της και δεν νοσηλεύεται, υπεβλήθη απλώς στον προβλεπόμενο έλεγχο και τις αντίστοιχες εξετάσεις.

Η Ξάνθη συγκαταλέγεται πλέον στις περιοχές όπου καταγράφεται στέλεχος της νέας μετάλλαξης ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η Κρήτη φιγουράρει άλλωστε εδώ και ημέρες στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης των περιοχών με τα περισσότερα κρούσματα της νέας μετάλλαξης. 

Μάλιστα, όσον αναφορά το περιστατικό της Ξάνθης, η γυναίκα που βρέθηκε θετική στο νέο στέλεχος, επέστρεψε από τις διακοπές πριν από λίγες ημέρες και προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για το μέγεθος της διασποράς, εάν και εφόσον υπάρχει, της νέας μετάλλαξης στην περιοχή. 

Η Ξάνθη πάντως τις τελευταίες ημέρες καταγράφει ελάχιστα νέα κρούσματα κορονοϊού, αρκετές μάλιστα ημέρες ακόμη και μηδενικά. Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως το νέο στέλεχος του κορονοϊού είναι πολύ πιο μεταδοτικό και ευνοεί την ταχύτερα διασπορά της νόσου στον γενικό πληθυσμό, προσβάλλοντας κυρίως ανεμβολίαστους. 

Την ίδια στιγμή το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ξάνθη προχωράει με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς με την περιοχή να συγκαταλέγεται άλλωστε στους ουραγούς της χώρας, έχοντας ένα από τα μικρότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης. 

Πηγή: https://www.xanthinea.gr/