Τόκυο 2020: Ο Ηλίας νικητής στο μπαράζ της Ξάνθης κέρδισε το 83ο και τελευταίο ολυμπιακό εισιτήριο, 3ος ο Χαρούν Μολλά

Ο Περικλής Ηλίας νίκησε στον αγώνα μπαράζ τον Δημήτρη Αντωνιάδη στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ορεινής ποδηλασίας στη Ξάνθη και τελικά θα είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Στην κούρσα των 20χλμ στην περιοχή Λιβάδι της Ξάνθης, για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, είχε ξεκαθαριστεί ότι θα κρινόταν σήμερα το ένα εισιτήριο για την ορεινή ποδηλασία των Ολυμπιακών Αγώνων, ανάμεσα στους δύο αθλητές. Ένας αγώνας μπαράζ που ήρθε μετά την πρωτόγνωρη απόφαση από την Ολομέλεια της ΕΟΕ, την 1η Ιουλίου, που ακύρωσε την αρχική απόφαση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, στις 25/5, που είχε επιλέξει τον Δημήτρη Αντωνιάδη.  Μια απόφαση που είχε φέρει την έντονη αντίδραση από την πλευρά του Ηλία.

Οι Περικλής Ηλίας και Δημήτρης Αντωνιάδης είναι αυτοί που εκπροσωπούν την ελληνική ορεινή ποδηλασία στις τελευταίες διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Ηλίας μετείχε στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και θα ήταν και σε αυτούς του Ρίο ντε Τζανέιρο, όμως ένα πρόβλημα υγείας τον κράτησε στην Ελλάδα, με τον Δημήτρη Αντωνιάδη να αγωνίζεται τελικά στη Βραζιλία. Τόσο για την πρόκριση ωστόσο στην Βραζιλία όσο και για αυτήν στο Τόκυο συνέβαλε και ο Χαρούν Μολλά.

Όλα τα βλέμματα των ανθρώπων της ποδηλασίας ήταν στραμμένα στην πανέμορφη γωνιά του νομού Ξάνθης, για τον σημερινό αγώνα. Όμως το ντέρμπι δεν έγινε ποτέ, με τον Περικλή Ηλία να κυριαρχεί  από τα πρώτα μέτρα. Ο αναβάτης του Κρόνου Νίκαιας είχε διαφορά 21 δευτερολέπτων από τον Δημήτρη Αντωνιάδη στο 4ο χλμ. Χρόνος που ανέβηκε στα 66’’ μετά το 8ο χλμ., ενώ από το 12ο χλμ. Η πρωτιά ουσιαστικά είχε κριθεί, καθώς ο Αντωνιάδης πάλευε με τον Κομοτηναίο συναθλητή του στον ΠΓ Λάρισας, Χαρούν Μολλά για τη 2η θέση. Τελικά ο Ηλίας τερμάτισε σε 1ώρ.20:56,437, με διαφορά 2:26 από τον Αντωνιάδη, ενώ τρίτος έμεινε ο Θρακιώτης.

Ετσι από πλευράς ποδηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο θα υπάρχει η παρουσία του Χρήστου Βολικάκη στην πίστα (όμνιουμ), του Πολυχρόνη Τζωρτζάκη στην ποδηλασία δρόμου και του Περικλή Ηλία στο ΜΤΒ. Υπενθυμίζεται ότι παρθενική ελληνική παρουσία στην ορεινή ποδηλασία έγινε από τον Μανώλη Κωτούλα στους Αγώνες της Αθήνας το 2004, αλλά από το 2012 η παρουσία της χώρας μας στο αγώνισμα είναι σταθερή.

Η εξάδα του πανελληνίου πρωταθλήματος
1.Περικλής Ηλίας (Κρόνος Νίκαιας) 1ώρ.20:56,437
2.Δημήτρης Αντωνιάδης (ΠΓΣ Λάρισας) 1ώρ.23:22,087
3.Χαρούν Μολλά (ΠΓΣ Λάρισας) 1ώρ.23:37,987
4.Νίκος Μαραγκός (ΠΣ Μάνδρας) 1ώρ.24:21,230
5.Νίκος Γεωργιάδης (ΑΕΚ) 1ώρ.24:25,240
6.Ηλίας Τσορτουκτσίδης (ΑΕΚ) 1ώρ.24:58,197

ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ XCO DAY1 ΑΝΔΡΕΣ