Σάουθγκεϊτ-Μαντσίνι: Από αντίπαλοι του ΑΟΞ στο Κύπελλο UEFA, αντίπαλοι προπονητές στον τελικό του Euro 2020

Την Κυριακή το βράδυ θα διεξαχθεί στο θρυλικό Γουέμπλεϊ ο μεγάλος τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2020 (που όμως λόγω της πανδημίας διεξάγεται το 2021) μεταξύ της Ιταλίας και της Αγγλίας.

Οπως θυμήθηκε εύστοχα ο Μπάμπης Κυρλίδης, οι προπονητές των δυο ομάδων Ρομπέρτο Μαντσίνι και Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έχουν την δική τους ξεχωριστή ιστορία με την Ξάνθη, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι της ομαδας της Θράκης την δεκαετία του ’90, όταν πραγματοποιούσε ευρωπαϊκές εξόδους.

Συγκεκριμένα το 2002 όταν ο ΑΟΞ αντιμετώπιζε την Λάτσιο στους αγώνες του κυπέλλου UEFA, στο πρώτο του ever ευρωπαϊκό παιχνίδι, προπονητής της ιταλικής ομάδας ήταν ο Ρομπέρτο Μαντσίνι (στα πρώτα του προπονητικά βήματα). Ο απολογισμός των αγώνων ήταν μια ισοπαλία 0-0 και μια βαριά ήττα με 4-0. Σχεδόν 20 χρόνια μετά είναι ο προπονητής που οδήγησε την Σκουάτρα Ατζούρα στον τελικό του Euro 2020 και κανείς δεν αμφισβητεί ότι σε μεγάλο βαθμό αυτή η ομάδα είναι δικό του επίτευγμα.

Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2005 ο ΑΟΞ αντιμετώπιζε την Αγγλική Μιντλεσμπρο για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου UEFA με την αγγλική ομάδα να έχει στη σύνθεση της τον νυν προπονητή της Εθνικής Αγγλίας. Μάλιστα ο Σάουθγκεϊτ ήταν αρχηγός της ομάδας και είχε παίξει στον επαναληπτικό (0-0) που έγινε στα Πηγάδια στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, βγάζοντας και την σχετική αναμνηστική φωτογραφία με το διαιτητικό τρίο και τον τότε αρχηγό της θρακιώτικης ομάδας Γιάννη Παπαδημητρίου.

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα και άτομα που στέκονται
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και στέκεται