Euro 2020: Η ανάλυση του Σάκη Τσιώλη για τον πρώτο ημιτελικό Ιταλίας – Ισπανίας

Ένας από τους πιο έμπειρους Έλληνες προπονητές, με θητεία σε 20 συλλόγους ανάμεσα στους οποίους και η Ξάνθη είναι «συνοδοιπόρος» του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο EURO 2020. Ο Σάκης Τσιώλης αναλύει και τους 51 αγώνες της διοργάνωσης και φυσικά δεν ξεφεύγει ο ημιτελικός Ιταλίς – Ισπανίας.

Αναλυτικά όσα γράφει για το Ιταλία – Ισπανία:

Μας περιμένει ένας πολύ σπουδαίος ημιτελικός Euro ανάμεσα σε δύο πολύ μεγάλες ομάδες, που άξιζαν πέρα για πέρα την παρουσία τους στην τετράδα. Η Ιταλία είναι μέχρι στιγμής η πιο «πειστική» ομάδα της διοργάνωσης, με ένα πολύ γρήγορο στυλ ποδοσφαίρου και μία αγωνιστική ταυτότητα που φέρει την υπογραφή του Ρομπέρτο Μαντσίνι.

Είναι μία ομάδα που χτίστηκε από το… μηδέν, μέρα με τη μέρα γι’ αυτή τη διοργάνωση. Σίγουρα είναι πλήγμα για τους Ιταλούς ο πολύ σοβαρός τραυματισμός του Σπινατσόλα, διότι έκανε ένα εξαιρετικό Euro και ήταν απ’ τους πιο καθοριστικούς παίκτες της ομάδας κι επιθετικά και αμυντικά. Ένας τρομερά οξυδερκής αριστερός μπακ, που έκανε «δική» του όλη την πλευρά. Επιθετικά οι Ιταλοί θα βρουν τον τρόπο για να καλύψουν το κενό του, αμυντικά όμως ίσως «χαλάσει» λίγο η ισορροπία τους.

Από την άλλη πλευρά η Ισπανία μπορεί να ξεκίνησε κάπως «μουδιασμένα» τη διοργάνωση, όμως στην πορεία βρήκε τη «χημεία» που χρειαζόταν και κυρίως την αυτοπεποίθησή της σαν ομάδα. Και μολονότι δεν έχει τους σταρ του παρελθόντος, δεν παύει να είναι μία πολύ μεγάλη ομάδα, που «ζει» για τέτοια σπουδαία ματς.

Το σημείο κλειδί του ημιτελικού θα είναι η κατοχή στη μεσαία γραμμή και το κατά πόσο θα μπορέσει η Ιταλία να πάρει την μπάλα από τους Ισπανούς. Το «τρικ» του Λουίς Ενρίκε με τον Ζόρντι Άλμπα να ανεβαίνει πολύ πιο ψηλά και να λειτουργεί ουσιαστικά σαν τέταρτος χαφ, έδωσε αυτό το… παραπάνω που χρειαζόταν η Ισπανία στα προηγούμενα ματς. Επί της ουσίας το passing game των Ισπανών και η εντυπωσιακή κατοχή της μπάλας ξεκινάει από τη δεύτερη ζώνη κι όχι χαμηλά, απ’ την αμυντική τετράδα, με αποτέλεσμα να περιορίζει με αυτόν τρον τρόπο σε χαμηλά μέτρα τους αντιπάλους της.

Εκεί θα κριθεί κι όλο το ματς. Αν η Ιταλία βρει τον τρόπο να κυκλοφορήσει γρήγορα την μπάλα, όπως έκανε σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια της και καταφέρει να διασπάσει αυτό το τείχος των επτά παικτών απ’ τη μεσαία γραμμή και κάτω, θα έχει πολύ καλές πιθανότητες για να πάρει την πρόκριση για τον τελικό.

Εκτιμώ πως θα δούμε ένα πάρα πολύ καλό ματς, με πολλή τακτική και παρεμβάσεις κι απ’ τους δύο πάγκους. Ειδικά ο πάγκος της Ιταλίας μπορεί να κρίνει ακόμη και την πρόκριση, καθώς όπως είδαμε σχεδόν σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια της, οι περισσότεροι απ’ τους παίκτες που έμπαιναν στο ματς ήταν καθοριστικοί…