Μήνυση και από δεύτερη τράπεζα στον Μπιλ Πάπας για παρόμοια «απάτη» με την πρώτη – Πτώση στις μετοχές τους εξαιτίας του φερόμενου «σκανδάλου»

Το φερόμενο ως μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ξάνθη Μπιλ Πάπας φέρεται να έχει συνέχεια από τα ΜΜΕ της Αυστραλίας αφού νέα δημοσιεύματα την Δευτέρα αναφέρουν ότι προχώρησε ουσιαστικά σε μήνυση σε βάρος του και δεύτερη τράπεζα μετά την Westpac, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστραλίας.

Πρόκειται για την γαλλική Societe Generale που είχε αναφερθεί και στα αρχικά δημοσιεύματα της Παρασκευής, αλλά νεώτερα της Δευτέρας προσθέτουν ότι προχώρησε και αυτή σε καταγγελία στις αρχές που μάλιστα θα έχει άμεση καταρχήν εκδίκαση, την προσεχή Παρασκευή.

Οπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα στην Αυστραλία, το φερόμενο ως σκάνδαλο προκαλεί οικονομικές απώλειες στις μετοχές των εμπλεκόμενων τραπεζών ενώ ο ίδιος ο Μπιλ Πάπας αλλά και η εταιρεία του Forum εξακολουθούν να μην έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος.

Τα μίντια της Αυστραλίας εστιάζουν και στο γεγονός ότι ο Μπιλ Πάπας ήταν πρόεδρος στην Σίντεϊ Ολίμπικ αλλά παραιτήθηκε από την θέση αυτή μετα τις αποκαλύψεις της Παρασκευής, παραίτηση που έγινε άμεσα δεκτή από το συμβούλιο της ομάδας.

Το νεώτερο δημοσίευμα της ιστοσελίδας του οικονομικού εντύπου Financial Review της Αυστραλίας, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Δευτέρας, αναφέρει τα εξής (σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά, το πρωτότυπο με ένα κλικ ΕΔΩ):

Η γαλλική τράπεζα Societe Generale λέει ότι η Forum Finance πούλησε δάνεια που δεν υπήρχαν ποτέ έναντι προϊόντων που δεν πωλήθηκαν ποτέ στην εταιρεία ενέργειας και διαχείρισης αποβλήτων Veolia, σε μια αξίωση απάτης ύψους 9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Forum, μια επιχείρηση που ιδρύθηκε πριν 10 χρόνια από τον γνωστό για την εμπλοκή του στο ποδόσφαιρο του Σίδνεϊ Μπιλ Πάπας, βρέθηκε στο επίκεντρο ενός εντυπωσιακού ισχυρισμού απάτης 200 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Westpac.

Ενώ η Westpac φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο θύμα, η Societe General ισχυρίστηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ότι ήταν επίσης στη λάθος πλευρά της φερόμενης απάτης, καθώς επιδίωξε να τοποθετήσει τα υπόλοιπα κεφάλαια μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης.

“Οι υποτιθέμενες απαιτήσεις μεταξύ Veolia και Forum Finance … δεν υπήρχαν”, αναφέρεται στη δήλωση αξίωσης της τράπεζας που κατατέθηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας εναντίον της Forum και του Μπιλ Πάπας, του διευθύνοντος συμβούλου και διευθυντή της εταιρείας.

«Οι υποτιθέμενες υπογραφές του εκτελεστικού αξιωματούχου της Veolia στα έγγραφα που έδωσε η Forum Finance στη Societe Generale για την απόκτηση της χρηματοδότησης δεν έγιναν από το άτομο του οποίου το όνομα εμφανίζεται κάτω από αυτά τα έγγραφα.

«Τα υποτιθέμενα αγαθά που παραδόθηκαν στη Veolia και που αποτελούν το αντικείμενο των υποτιθέμενων απαιτήσεων δεν αποκτήθηκαν ποτέ από τη Veolia».

Ο Γάλλος δανειστής συνήψε συμφωνία με τη Forum τον Νοέμβριο του 2020, στην οποία η Forum προσφέρθηκε να πουλήσει τις τραπεζικές απαιτήσεις (εκκρεμείς πληρωμές που οφείλονται από την επιχείρηση) σχετικά με χωνευτήρια απορριμμάτων που ισχυρίστηκε η Forum ότι πωλήθηκαν στο τμήμα διαχείρισης αποβλήτων της Veolia.

Σε τρεις ξεχωριστές συναλλαγές από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2021, η Forum προσέφερε στην Societe Generale απαιτήσεις για αγορά από αυτήν.

Σε κάθε περίπτωση εστάλη στην τράπεζα μια δήλωση επαλήθευσης για να αποδείξει ότι η Forum είχε καταχωρίσει τα περιουσιακά στοιχεία ως ασφάλεια και ότι η Veolia είχε «αναγνωρίσει» την εκχώρηση των απαιτήσεων στην τράπεζα.

Ο Μπιλ Πάπας, γνωστός και ως Βασίλης Παπαδημητρίου, συμμετείχε σε πολλά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος πληρωμών που παρασχέθηκε στην EQWE, μια εταιρεία που διορίστηκε ως αντιπρόσωπος για λογαριασμό της Societe Generale.

«Η Societe Generale ζητά αποζημίωση απο την εταιρεία του Forum και τον κ. Πάπας για εμπλοκή σε απάτη κοινού δικαίου», ανέφερε ο ισχυρισμός της τράπεζας.

«Το Forum Finance και ο κ. Πάπας έκαναν επίσης παραστάσεις με γνώση που ήταν ψευδείς και με την πρόθεση να ενεργήσει η SG σε αυτά, η οποία προκάλεσε απώλεια της SG».

Η υποτιθέμενη απάτη φαίνεται παρόμοια με αυτό που συνέβη με τη Westpac.

Ένας από τους πελάτες της Forum, η Seven Group που ανήκει στην WesTrac, δήλωσε στο «The Australian Financial Review» την Παρασκευή ότι «πληροφορήθηκε ότι είχαν πρόσβαση χρήματα από μια διευκόλυνση δανείου στο όνομά της με τη Westpac».

«Η WesTrac δεν έχει κανένα ιστορικό πρόσβασης στα χρήματα και έχει ενημερώσει σχετικά την τράπεζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ούτε ο κ. Πάπας ούτε η Forum ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα για σχολιασμό, ούτε υπέβαλαν αίτημα υπεράσπισης για την υπόθεση. Η ακρόαση διαχείρισης της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 9 Ιουλίου.

Η φερόμενη απάτη θα αποτελέσει αναμφίβολα σοκ για την ποδοσφαιρική κοινότητα του Σίδνεϊ. Ο κ. Παπάς ήταν πρόεδρος της Σίντεϊ Ολίμπικ, ενός από τους πιο καθιερωμένους συλλόγους της πόλης.

Η έκθεση των 200 εκατομμυρίων δολαρίων μετά φορων θα επηρεάσει επίσης τα κέρδη της Westpac. Την Παρασκευή, οι αναλυτές της Citi υποβάθμισαν τις προβλέψεις κερδών κατά 3% σε αυτό που χαρακτήρισαν ως «ατυχές, αλλά πιθανό σπάνιο περιστατικό».

«Ενώ αναμένουμε να έρθουν στο φως πρόσθετες πληροφορίες εγκαίρως, εκ πρώτης όψεως μοιάζει με μιαπερίπλοκη απάτη από μία μόνο οντότητα, ένας κίνδυνος στον τραπεζικό τομέα που δεν μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως», έγραψαν οι αναλυτές.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley πρόσθεσαν ότι η απώλεια θα κοστίσει 5 μονάδες βάσης από τον δείκτη κεφαλαίου της τράπεζας Tier I ύψους 12,7%. Οι μετοχές της Westpac διαπραγματεύθηκαν 0,27% χαμηλότερα τη Δευτέρα στα 25,58 $.