Με το δίδυμο Γιαμουρίδη – Ουζουνίδη και οι «άλλες» πλην Ξάνθης επιχειρηματικές δράσεις του Μπιλ Πάπας στην Ελλάδα

Και τις οικονομικές στήλες του ελληνικού Τύπου, πέρα από τις αθλητικές, απασχόλησαν οι εξ Αυστραλίας ειδήσεις για τον Μπιλ Πάπας και τις νομικές ενέργειες σε βάρος του, στις οποίες προχωρούν δυο μεγάλες τράπεζες.

Με την υπόθεση ασχολείται η στήλη «Over the Counter» του Newbomb, που δηλώνει ότι «φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας».

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η στήλη δεν μπορεί να γνωρίζει το ποια θα είναι η εξέλιξη της υπόθεσης του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ξάνθης, του ομογενή επιχειρηματία Bill Papas (Βασίλης Παπαδημητρίου), ο οποίος διερευνάται από τις εποπτικές και δικαστικές Αρχές της Αυστραλίας μετά από νομικές ενέργειες στις οποίες προχώρησαν η Westpac και η Societe Generale, σε βάρος της εταιρείας του Forum Finance, την οποία κατηγορούν για διάπραξη «σημαντικής δυνητικής απάτης» (significant potential fraud) ύψους άνω των 200 εκατ. δολαρίων».

Συμπληρώνει ωστόσο: «Αυτό που ξέρουμε είναι πως ο Βασίλης Παπαδημητρίου έχει την τελευταία διετία αναπτύξει δραστηριότητες στην Ελλάδα μέσω των εταιρειών IUGIS HELLAS ΙΚΕ και IUGIS ENERGY ΑΕ, οι οποίες εμπορεύονται βαριού τύπου μηχανήματα επεξεργασίας αποβλήτων τροφίμων, τα οποία στηρίζονται στην τεχνολογία μικροοργανισμών που αφομοιώνουν οργανικά απόβλητα.
Με απλά λόγια, τα εν λόγω μηχανήματα προκαλούν μια «τεχνητή πέψη» και καθιστούν εφικτή των απόρριψη των αποβλήτων τροφίμων στους υπονόμους ως κοινά απόβλητα. Ήδη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει προμηθευτεί για τις ανάγκες του ένα σχετικό μηχάνημα της IUGIS, το οποίο μάλιστα παρουσιάσθηκε προ εβδομάδων σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης.
Η IUGIS ENERGY ΑΕ ανήκει στην βρετανική IUGIS HOLDINGS LIMITED, η οποία έχει ως μοναδικό μέτοχο τον Βασίλη Παπαδημητρίου. Η IUGIS ENERGY ΑΕ διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο 18 εκατ. ευρώ (πλήρως καταβεβλημένο) και διοικείται από τους Τάσο Γιαμουρίδη, Φάνη Ουζουνίδη και Craig Rollinson. Οι δύο πρώτοι είναι οι συνεργάτες του Papas που εμπλέκονται στα διοικητικά της ΠΑΕ Ξάνθης, ο δε Rollinson είναι ο Executive General Manager της Forum Finance».