Κύπελλο Ελλάδας: Με ΑΟΞ και ίσως Ορφέα, Αλεξανδρούπολη και Άβατο αλλά χωρίς ομάδες τοπικών ο νέος θεσμός

Αλλάζει το format του Κυπέλλου Ελλάδος την προσεχή σεζόν αφού όλα δείχνουν ότι η ΕΠΟ θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στη διοργάνωση, με δεδομένο ότι φέτος δεν διεξήχθησαν τοπικά πρωταθλήματα και κύπελλα ερασιτεχνών για να βγουν και συμμετέχουσες ομάδες στη νέα διοργάνωση.

Το Κύπελλο αποτελούσε τα τελευταία χρόνια ένα πάντρεμα επαγγελματικού και ερασιτεχνικού ποδοφαίρου αλλά ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα εξακολουθήσει έτσι. Δεδομένη είναι η συμμετοχή στον νέο θεσμό των ομάδων της Super League 1 και της νέας ενοποιημένης Super League 2. Από εκεί και πέρα, εξετάζεται το ενδεχόμενο στη θέση των ομάδων των κυπελλούχων ΕΠΣ να ενταχθούν οι ομάδες της Γ’ Εθνικής.

Η Γ’ Εθνική παραδοσιακά τα πιο παλιά χρόνια μετείχε στο Κύπελλο, αλλά τα τελευταία χρόνια, από τότε που καθιερώθηκε ως ερασιτεχνική κατηγορία, δεν έδινε συμμετοχή πέρα από τις ομάδες που κατακτούσαν το κύπελλο στην τοπική τους ΕΠΣ. Από τη σεζόν 2013-14 υπήρχε ένα ξεχωριστό Κύπελλο Γ’ Εθνικής, το οποίο όμως τα τρία τελευταία χρόνια έχει καταργηθεί. Ετσι οι ομάδες της Γ’ Εθνικής, συμμετείχαν στα Κύπελλα των τοπικών Ενώσεων και μέσα από εκεί είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν τη συμμετοχή τους στο Κύπελλο Ελλάδας.

Φέτος οι Κυπελλούχοι των Ενώσεων αν και ξείνησαν αγώνες αποκλείστηκαν από τον θεσμό λόγω του lockdown που επιβλήθηκε τον Νοέμβριο. Ο Πανθρακικός έπαιξε έναν γύρο αλλά δεν πρόλαβε να παίξει δεύτερο, οι αγώνες της ΑΕ Διδυμοτείχου και του Ορφέα Ξάνθης αναβλήθηκαν αρχικά λόγω κρουσμάτων και τελικά δεν έγιναν ποτέ. Στο τέλος πετάχτηκαν έξω και οι ομάδες της Football League και της Super League 2 και παίχτηκε ένα κύπελλο μόνο με τους μεγάλους της SL1.

Η ΕΠΟ σχεδιάζει πλέον το Κύπελλο Ελλάδας της νέας σεζόν πιθανά και με τις ομάδες της Γ’ Εθνικής να εντάσσονται σε αυτό και τους Κυπελλούχους των Ενώσεων να συζητείται να ξαναμπουν στην διοργάνωση από τη σεζόν 2022-23, δεδομένου ότι φέτος ματαιώθηκε ανάδειξη Κυπελλούχων Ενώσεων. Όσον αφορά τις ομάδες της Γ’ Εθνικής, οι αρχικές σκέψεις είναι να μην λάβουν μέρος στα Κύπελλα των τοπικών Ενώσεων, αλλά αυτό θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι τη νέα σεζόν θα έχουμε δεδομένη την συμμετοχή του ΑΟΞ στην SL2, ίοως τη συμμετοχή του Ορφέα Ξάνθης εφόσον ανεβεί και αυτός και από εκεί και πέρα πιθανά αυτές της Αλεξανδρούπολης και του Άρη Αβάτου, εφόσον ενταχθούν πράγματι στον θεσμό οι ομάδες της Γ’ Εθνικής. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να καθοριστούν προς το τέλος του μήνα με τις αρχές Αυγούστου, όταν θα ξεκαθαρίσει και ο χάρτης των εθνικών πρωταθλημάτων.