Όταν η Ελλάδα (με Giannis, Σπανούλη, Καλάθη) έπαιζε με την Τσεχία (των Βέσελι, Σατοράνσκι) στο Αμοιρίδειο της Ξάνθης

Η Ελλάδα διέλυσε τα ξημερώματα την Τουρκία στον δεύτερο ημιτελικό του Προολυμπιακού Τουρνουά του Καναδά και βρίσκεται μια νίκη μακριά από την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο. Σε αυτόν τον τελικό δεν θα αντιμετωπίσει όμως τον Καναδά όπως περιμέναμε όλοι, αλλά την Τσεχία που νωρίτερα έκανε τη μεγάλη έκπληξη και πέταξε εκτός τον οικοδεσπότη Καναδά των οκτώ NBAers.

Μετά από ένα δραματικό παιχνίδι, με την Τσεχία να προηγείται με εννιά πόντους λιγότερο από ένα λεπτό πριν το τέλος αλλά τον Καναδά με τρία σερί τρίποντα να καταφέρνει να στείλει το ματς στην παράταση ισοφαρίζοντας σε 94-94. Εκεί μάλιστα προηγήθηκε με 94-99 αλλά στη συνέχεια επαθε μπλακ άουτ και με ένα σουτ του Σατοράνσκι σχεδόν σε νεκρό χρόνο η Τσεχία νίκησε με 103-101 (κατι μας θυμίζει αυτό το σκορ και μάλιστα σε παράταση) και πήρε την πρόκριση για τον τελικό.

Ο Σατοράνσκι εκτός από κορυφαίος της Τσεχίας τον συγκεκριμένα αγώνα και η μεγαλύτερη ίσως απειλή για την ομάδα του Πιτίνο, ήταν ο κορυφαίος των Τσέχων και στην αναμέτρηση Ελλάδας – Τσεχίας που είχε φιλοξενηθεί στο Αμοιρίδειο της Ξάνθης τον Αύγουστο του 2015. Ηταν 21 του μήνα όταν στην πρεμιέρα του τουρνουά η ομάδα του τότε κόουτς Φώτη Κατσικάρη αντιμετώπιζε την Τσεχία, με την οποία αγωνίζονταν αρκετοί από τους παίκτες που και σήμερα συμπληρώνουν το ρόστερ της, όπως πέραν του Σατοράνσκι ο Βέσελι και ο Μπαλβιν.

Οι δυο τους εικονίζονται και στο φωτογραφικό στιγμιότυπο από εκείνο το παιχνίδι με τον Νικ Καλάθη, τον μόνο παίκτη από εκείνο το ρόστερ της Εθνικής Ομάδας που μετέχει και στο φετινό που έχει ταξιδέψει στον Καναδά. Σε εκείνο το ρόστερ υπήρχε ακόμα ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης που λόγω τραυματισμού δεν μπόρεσαν να παραστουν στο Προολυμπιακό του Καναδά αλλά και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που αν και τραυματίας προκρίθηκε με τους Μπακς στους τελικούς του NBA αλλά εφόσον προκριθούμε στο Τόκυο έχει δηλώσει ότι θα ενσωματωθεί κανονικά στην Εθνική Ομάδα και θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για την ιστορία, στον αγώνα του 2015 στην Ξάνθη η Εθνική Ελλάδος στην πρεμιέρα εκείνου του τετραεθνούς φιλικού τουρνουά είχε κερδίσει στο κατάμεστο Αμοιρίδειο την Τσεχία με 70-56. Αλλά τότε ήταν μια φιλική νίκη απλά. Στο επόμενο επίσημο παιχνίδι, πριν δυο χρόνια στο Παγκόσμιο της Κίνας, θέλαμε νίκη με 14 πόντους διαφορά, όσους δηλαδή είχαμε κερδίσει στο φιλικό της Ξάνθης, για να προχωρήσουμε, αλλά πήραμε μόνο με έξι και δεν συνεχίσαμε στα νοκ άουτ. Τωρα θέλουμε απλά νίκη, έστω και με μισό πόντο. Η Τσεχία είναι κακός δαίμονας, αλλά δεν είναι φόβητρο, έχασε με 20 από την Τουρκία που εμείς αποκλείσαμε σχεδόν με άλλη τόση διαφορά και σίγουρα ως μέγεθος αντιπάλου δίνει πολλές ελπίδες στην Ελλάδα για παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο.