Ένα βήμα για την SL2 ο Ορφέας! Βαθμός-χρυσάφι στη Μηχανιώνα και τελικός των τελικών με Καναλάκι

Ένας πολύ σοβαρός και ψυχομένος Ορφέας Ξάνθης κατάφερε να σταθεί όρθιος στη Μηχανιώνα! Με εξαιρετικό τακτικά παιχνίδι οι Ξανθιώτες απέσπασαν ισοπαλία 1-1 από τον Ποσειδώνα στα πλαίσια του Βορείου Ομίλου των μπαράζ ανόδου της Γ’ Εθνικής και πλέον υποδέχεται τον Αχέροντα Καναλακίου στη Θράκη με στόχο την ολοκλήρωση του ονείρου της ανόδου στην Super League 2.

Οι παίκτες του Μπάμπη Χατζημεστή είχαν την υπεροχή στο μεγαλύτερο κομμάτι του πρώτου μέρους, προηγήθηκαν με ωραίο σε ομαδική λειτουργία γκολ του νεαρού Πέτρου Γκασιμπαγιαζίδη και παρά το γεγονός πως στην επανάληψη ισοφαρίστηκαν στο ξεκίνημα με το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ξανθόπουλου, απορρόφησαν την πίεση που άσκησαν οι γηπεδούχοι (που ήθελαν μόνο νίκη) και στις λίγες φορές που απειλήθηκαν ο πορτιέρε Γεωργούση και η άμυνα στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Ο Ορφέας απείλησε πρώτος στον αγώνα, με το μακρινό σουτ του Λάζαρου Μαυρόπουλου στο 4’ που πέρασε αρκετά μέτρα πάνω από την εστία του Συλλέκτη και το μακρινό φάουλ του Τορομανίδη στο 6’· ο πορτιέρε της Μηχανιώνας όμως δεν αιφνιδιάστηκε. Ο Ποσειδώνας έβαλε πολλούς παίκτες στην περιοχή στο πρώτο κόρνερ που κέρδισε και από φάση διαρκείας έκανε την πρώτη του τελική με το σουτ από το ύψος της περιοχής του Τοπούζη στο 11’, η μπάλα όμως κατέληξε αρκετά μέτρα μακριά της εστίας του Γεωργούση.

Στην επόμενη φάση του αγώνα ο Ορφέας πήρε κεφάλι στο σκορ. Ο Τορομανίδης με έξοχη κάθετη πάσα βρήκε ακριβώς στην κίνηση τον Γκασιμπαγιαζίδη, ο νεαρός εξτρέμ βγήκε σε θέση βολής και στο 12’ πλάσαρε εύστοχα για το 0-1. Η πλευρά των γηπεδούχων αλλά και οι φίλαθλοι στις εξέδρες εξέφρασαν διαμαρτυρίες για οφσάιντ, το ριπλεί όμως που έδωσε το Insport (που μετέδωσε τον αγώνα) δεν τους δικαιώνει, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα πως ο σκόρερ καλύπτεται από τον αμυντικό που βρίσκεται στο βάθος του στιγμιοτύπου τη στιγμή που η κάθετη πάσα βγαίνει πίσω από το κέντρο.

Οι φιλοξενούμενοι πήραν αυτοπεποίθηση και έχασαν σπουδαία ευκαιρία να κάνουν δύο τα τέρματα τους· στο 21’ ο Χαλήλ Ιμπράμ Τανζου έκανε ωράια κίνηση από τα δεξιά και μέσα από την περιοχή έβγαλε γλυκιά σέντρα, ο Παπαδόπουλος που είχε μείνει ψηλά πήρε την κεφαλιά αλλά ο Συλλέκτης με υπερένταση απέκρουσε σωτήρια.

Ο Ποσειδώνας πήρε μέτρα στο γήπεδο μετά το μισάωρο και προσπάθησε να δημιούργησει προβλήματα στην άμυνα του Ορφέα, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα (η φάση του 35’ με το ψαλιδάκι του Ξανθόπουλου που μπλόκαρε σταθερά ο Γεωργούσης η πιο άξια αναφοράς ευκαιρία). Ο Ορφέας, ο οποίος σε εκείνο το σημείο άφησε την πρωτοβουλία των κινήσεων στους γηπεδούχους, είχε μία υποψιά φάσης με την επικίνδυνη σέντρα του Πασχαλάκη στο 38’ που όμως πέρασε από όλους.

Οι ρυθμοί ανέβηκαν στο τελευταίο πεντάλεπτο του ημιχρόνου· στο 41’ ο Βασσαΐτης υπόδεχθηκε την μπάλα στην περιοχή και σκόραρε για το 1-1, ωστόσο το γκολ ακυρώθηκε καθώς θεωρήθηκε πως ήταν σε αντικανονική θέση (σε μία πολύ οριακή φάση πάντως). Στις καθυστερήσεις, ο Γιουργούσης μπλόκαρε σταθερά την κεφαλιά του προωθημένου Χριστοδουλίδη μετά την εκτέλεση φάουλ του Δημητρακόπουλου.

Στο ξεκίνημα της επανάληψης ο Ορφέας από το σημείο του πέναλτι δέχθηκε την ισοφάριση. Στο 47′ ο Χατζηβασιλειάδης μπήκε στην περιοχή και μετά την ανατροπή από τον Γιουργούση κέρδισε το πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Νίκος Ξανθόπουλος στο επόμενο λεπτό κάνοντας το 1-1 παρά την προσπάθεια του τερματοφύλακα του Ορφέα.

Στο 54′ ο Χακή έδιωξε πάνω στη γραμμή το πλασέ του Πασσαλή από κοντινή θέση και στο 55′ η «φαρμακερή» σέντρα του Ξανθόπουλου πέρασε ανεκμετάλλευτη με τους φιλοξενούμενους να δέχονται πίεση μετά την ισοφάριση. Στο 73′ το σουτ του Δημητρακόπουλου στην κίνηση δεν βρήκε στόχο. Στο 77′ το πλασέ του Νίκου Μελισσόπουλου πέρασε άουτ.

Στο 82′ ο Δημήτρης Γιουργούσης έκανε την απόκρουση του αγώνα διώχνοντας με το αριστερό χέρι την μπάλα στο σουτ του Τοπούζη από πολύ κοντινή απόσταση, ενώ στο 93′ η κεφαλιά του Γιαννούση πέρασε άουτ. Στο 97′ μεγάλη ευκαιρία είχε ο Ορφέας με τον Μαυρόπουλο να αστοχεί στην τελική προσπάθεια.

Πλέον, με την εξασφάλιση του βαθμού αυτού ο Ορφέας είναι ολοζώντανος στη μάχη της ανόδου… Ωστόσο θέλει μόνο νίκη στον αγώνα κόντρα στον Αχέροντα Καναλακίου (ο οποίος είναι στους 6 βαθμούς έπειτα και από τη σημερινή του νίκη) στην Ξάνθη, με οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα να ευνοεί την ομάδα της Πρέβεζας στον απόλυτο τελικό της τελευταίας αγωνιστικής.

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ (Αμανατίδης): Συλλεκτης, Τραχανάς (25’ λ.τρ Γιαννούσης), Δεληζάνος, Λαγόντζος, Χριστοδουλίδης, Βασσαΐτης, Χατζηβασιλειάδης (89’ Αζούδης), Πασσαλής (89’ Ιωακειμίδης), Τοπούζης, Δημητρακόπουλος, Ξανθόπουλος
ΟΡΦΕΑΣ ΞΑΝΘΗΣ (Χατζημεστής): Γεωργούσης, Χακή Τζαμπάζ (67’ λ.τρ. Βουλγαρίδης), Κριεζής, Χασάνογλου, Παπαδόπουλος, Μαυρόπουλος, Τανζού Χαλήλ Ιμπράμ (89’ Σουκρή Ογλού), Γκασιμπαγιαζίδης, Αλ. Μελισσόπουλος, Τορομανίδης (89’ Χιντ Ιμερ), Πασχαλάκης (46’ Ν. Μελισσόπουλος)