Euro 2020: Κορυφή με 40 βαθμούς ο Alex Mastakounas μετά από τις νίκες Βελγίου και Δανίας επί Φινλανδίας και Ρωσίας

Δανία και Ρωσία έπαιζαν μεταξύ τους για να έχουν συνέχεια στο Euro 2020, αλλά οι Σκανδιναβοί φάνηκε πως το ήθελαν περισσότερο και με την σκέψη και στον Κρίστιαν Έρικσεν, που τους έβλεπε από το σπίτι του, συνέτριψαν με 4-1 στο «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης τους κάκιστους Ρώσους και πήραν πανηγυρική πρόκριση στην επόμενη φάση, δηλαδή στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσουν το Σάββατο 26 Ιουνίου την Ουαλία, στο Άμστερνταμ.

Στην τριπλή ισοβαθμία που προέκυψε (στους 3 βαθμούς), η Δανία ήταν η καλύτερη στη διαφορά τερμάτων, η Φινλανδία κατετάγη τρίτη και η Ρωσία τέταρτη. Η ήττα της Φινλανδίας από το Βέλγιο στον άλλο αγώνα του Β’ Ομίλου έστειλε και την Ελβετία στα νοκ άουτ, καθώς με 4 βαθμούς είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες τέσσερις τρίτες ομάδες των ομίλων. 

Οι Δανοί ξεκίνησαν δυνατά αλλά άφηναν χώρους στους ταχύτατους Ρώσους, που απείλησαν άμεσα στο 18′, όταν ο Γκολόβιν έκανε απίστευτη κούρσα και βγήκε απέναντι στον Σμάιχελ, ο οποίος τον νίκησε.  Προϊόντος του χρόνου οι Σκανδιναβοί κάλυψαν καλύτερα το χώρο, κι αφού ένας «κεραυνός» του Χόιμπιεργκ έφυγε μόλις άουτ, οι τυπικά φιλοξενούμενοι πήραν προβάδισμα με νέο ασύλληπτο σουτ, αυτή τη φορά από τον Ντάμσγκααρντ στο 38′.

Παρά το υπέρ τους 1-0, οι Δανοί ήξεραν ότι χρειάζονταν κι άλλα γκολ για την περίπτωση της ισοβαθμίας με τη Φινλανδία, κι έτσι από το ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου έπιασαν τον αντίπαλό τους «από το λαιμό». Με ακατάπαυστο τρέξιμο και ανελέητο πρέσινγκ, οι παίκτες του Χιούμλαντ δεν άφησαν τους Ρώσους να πάρουν «ανάσα» κι επιβραβεύτηκαν στο 59ο λεπτό, όταν από τραγικό γύρισμα του Ζόμπνιν ο Πόουλσεν σκόραρε σε άδεια εστία για το 2-0.

Στο 68′, το απρόσεκτο μαρκάρισμα του Βέστεργκααρντ στον Σομπόλεφ τιμωρήθηκε με την «εσχάτη των ποινών», με τον Τζιούμπα να ευστοχεί στο 70′ από τα 11 βήματα και να γράφει Ιστορία, καθώς έφτασε τα 30 γκολ με την Εθνική κι έπιασε στην πρώτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών τον Κερζακόφ. Όμως, οι ελπίδες των Ρώσων για επιστροφή δεν κράτησαν παρά μερικά λεπτά, καθώς στο 79′ ο Κρίστενσεν με ένα «ξερό» σουτ εκτός περιοχής έβαλε «ταφόπλακα» στις όποιες φιλοδοξίες της ομάδας του Τσερτσέσοφ και τρία λεπτά αργότερα ο Μάελε σφράγισε το θρίαμβο των Δανών.

Την ίδια ώρα, το Βέλγιο έκανε το καθήκον του, νίκησε και τη Φινλανδία με 2-0 (74′ αυτογκόλ Χραντέτσκι, 81΄ Λουκάκου) και με τρεις επιτυχίες στις ισάριθμες αναμετρήσεις κατάκτησε την πρώτη θέση με το απόλυτο των 9 βαθμών και περιμένει να μάθει τον αντίπαλο που θα αντιμετωπίσει στη φάση των «16», την Κυριακή 27 Ιουνίου στη Σεβίλλη.

Με τους Βέλγους να έχουν σταθερά κατοχή περί το 60% και την ομάδα του Κάνερβα να αμύνεται διαρκώς, αφού κι ο ένας βαθμός θα ήταν χρυσός», οι τυπικά γηπεδούχοι έχασαν ευκαιριες τοσο στο πρώτο ημίχρονο όσο και στο πρώτο ημίωρο του δευτέρου. Μάλιστα, στο 65′ ο Λουκάκου πέτυχε γκολ που ακυρώθηκε ως οφσάιντ με χρήση του VAR.

Στο 74′ και σε εκτέλεση κόρνερ από τα αριστερά, ο Βερμάλεν πήρε την κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στο αριστερό δοκάρι, ακολούθως βρήκε στο χέρι του Χραντέσκι και κατέληξε στα δίχτυα της Φινλανδίας, με τους πανηγυρισμούς από την Κοπεγχάγη και τον αγώνα της Δανίας να ακούγονται ως την… Αγία Πετρούπολη. Η… σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε στο 81ο λεπτό, όταν ο Λουκάκου με απίθανη κίνηση μέσα από την περιοχή διαμόρφωσε το τελικό 2-0 με το 60ό γκολ του στην Εθνική Ομάδα.

Συνολικά 19 παίκτες στο ThrakiSportS Euro Predictor Game βρήκαν το ακριβές σκορ της νίκης με 2-0 του Βελγίου επί της Φινλανδίας και πρόσθεσαν τρεις βαθμούς στην συγκομιδή τους. Αντίθετα, κανείς δεν βρήκε το 4-1 της Δανίας, ωστόσο δύο βρέθηκαν κοντά στο σκορ και προσθεσαν 1,5 βαθμό. Αναμεσα σε αυτούς ο νέος πρωτοπόρος Alex Mastakounas που με συνολικά 4,5 βαθμούς στα δυο βραδινά ματς, είναι ο νέος πρωτοπόρος μετά από την συμπλήρωση 30 συνολικά αγώνων από τους 51 που θα διεξαχθούν σε όλο το τουρνουά…