Αίσθηση από την φιλοξενία συνέντευξης του προέδρου του ΓΑΣ Κομοτηνή στη zougla του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα zougla του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου ο πρόεδρος του ΓΑΣ Κομοτηνή Γιάννης Πεταλωτής, με την αφορμή της συμμετοχής του στις εκλογικές διαδικασίες της ΕΟΚ.

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα θεωρείται μια από τις 2-3 κορυφαίες (αν όχι η κορυφαία) σε επισκεψιμότητα ιστοσελίδες της χώρας, με εκατοντάδες χιλιάδες άτομα να διαβάζουν από αυτήν τις ειδήσεις. Και μόνο το γεγονος ότι ένας παράγοντας από την Θράκη καταφέρνει και φιλοξενείται σε αυτήν και μάλιστα προβάλεται ολόκληρη συνέντευξή του, αποτελεί είδηση.

Την συνέντευξη εξασφάλισε ο Θοδωρής Δεσποίνης και σε αυτήν ο Γιάννης Πεταλωτής μιλάει με ειλικρίνεια για τα προβλήματα στις επαρχιακές πόλεις, την συμπαράστασή του στην παράταξη του Βαγγέλη Λιόλιου, αλλά και την Εθνική Ομάδα.

Γιατί την υποψηφιότητά του στο πλευρο του Βαγγέλη Λιόλιου και γατί συμπαρατάχθηκε μαζί του ανέφερε: «Γιατί έχει δίπλα του μια ομάδα με σχέδιο και όραμα. Είμαστε όλοι άνθρωποι του μπάσκετ με μόνο μας κίνητρο την αγάπη για το άθλημα. Εγώ λόγου χάρη ξεκίνησα σαν παίκτης και συνέχισα σαν παράγοντας. Στόχος όλων μας είναι να φέρουμε περισσότερα παιδιά στο γήπεδο να ασχοληθούν με το μπάσκετ».

Πως μπορούν να βοηθηθούν οικονομικά τα σωματεία; Ο Γιάννης Πεταλωτής απαντά: «Η παράταξή μας έχει ένα πρόγραμμα κοστολογημένο και εφαρμόσιμο. Πρέπει να γίνει εξορθολογισμός δαπανών της ομοσπονδίας έτσι ώστε να μπορεί να καλύψει έξοδα που τώρα βαρύνουν τα σωματεία (π.χ. διαιτησία). Αν οι σύλλογοι απαλλαγούν από τέτοιες δαπάνες θα μπορέσουν να ασχοληθούν πιο εύκολα με τα αναπτυξιακά τους προγράμματα. Εδώ να σημειώσω ότι υπάρχουν πόροι από προγράμματα της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης που δυστυχώς η ομοσπονδία δεν μπορεί να απορροφήσει. Αυτά είναι λεφτά με τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν ωραία πράγματα αλλά δυστυχώς η ομοσπονδία δεν είναι ικανή να τα πάρει».

Πως θα μπορούσε να βοηθήσει τα επαρχιακά σωματεία; «Σκοπός μας είναι να υπάρχουν επαρχιακές ομάδες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Είμαι από την Κομοτηνή και γνωρίζω τα προβλήματα. Πολλές φορές τα παιδιά δεν χωράνε στα γήπεδα, αναγκάζονται να χρησιμοποιούν μέχρι και αυλές σχολείων και κάνουν ελλιπή προπόνηση. Ο Βαγγέλης Λιόλιος έχει στο πρόγραμμά του κάποια γήπεδα της γενικής γραμματείας αθλητισμού που είναι ανοιχτά να κλείσουν και να γίνουν προπονητήρια ‘μπαλόνι’ έτσι ώστε τα παιδιά να γυμνάζονται κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες».

«Πώς σας φάνηκε το φιάσκο των εκλογών της ΕΟΚ στη Λεωφόρο;», ρωτήθηκε ακόμα ο Γιάννης Πεταλωτής. Απάντησε: «Εμάς, του εκπροσώπους των σωματείων, μας ειδοποίησαν να πάμε τελευταία στιγμή και χωρίς ενημέρωση για το υγειονομικό πρωτόκολλο. Βγάλαμε εισιτήρια και θα φτάναμε στην Αθήνα για τις εκλογές, αλλά αυτές δεν έγιναν. Τι ποιο απλό να γίνονταν οι εκλογές διαδικτυακά; Με αυτό τον τρόπο έγιναν άλλωστε και σε όλες τις ομοσπονδίες. Γιατί όχι και στη δική μας; Είναι φανερό ότι κάποιοι δεν ήθελαν να γίνουν οι εκλογές».

Σε ερώτηση αν τον στεναχωρεί η παρακμή του μπάσκετ και οι τελευταίες αποτυχίες της Εθνικής Ομάδας, ο πρόεδρος του ΓΑΣ Κομοτηνη απαντά: «Είμαι 50 χρονών και η γενιά μου μεγάλωσε με τα ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΡΗ και τις επιτυχίες της Εθνικές. Το ενδιαφέρον των φιλάθλων έχει ατονήσει γιατί υπάρχει μια Ομοσπονδία που δεν προσέχει το προϊόν της. Οι χορηγοί εγκαταλείπουν ένας-ένας το άθλημα. Η Ομοσπονδία τα τελευταία 10 χρόνια είναι σε τέλμα. η κατάσταση αυτή απαιτεί …΄χειρουργείο’. Είναι ανάγκη να γυρίσει η Εθνική μας στις επιτυχίες. Η έκρηξη του ελληνικού μπάσκετ έγινες μέσα από την επιτυχία του ’87. Βλέπεις, όταν οι μεγάλοι δεν παίρνουν μετάλλια, οι μικροί δεν μπαίνουν στα γήπεδα».

Κάποιοι έχουν επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα Λιόλιου, λόγω της σχέσης του με τον Προμηθέα Πάτρας. Τι λέει ο Πεταλωτής για αυτό; «Ξέρω ότι ο άνθρωπος, τα τελευταία δύο χρόνια έχει αποστασιοποιηθεί από τον Σύλλογο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Προμηθέας είναι παιδί του Λιόλιου. Τον γνωρίζω χρόνια και ξέρω ότι θα είναι ο αυστηρότερος κριτής του Προμηθέα. Άλλωστε όλοι στα παιδιά μας πολλές φορές είμαστε αυστηρότεροι».

Τέλος, στο ερώτημα «τι μπορεί να γίνει για να σταματήσει η δυσπιστία για τη διαιτησία», ο Γιάννης Πεταλωτής απαντά: «Πρέπει η διαιτησία να γίνει ανεξάρτητη και οι διαιτητές να αξιολογούνται. Έχετε δει ποτέ διαιτητή να υποβιβάζεται ή να καρατομείται όταν έχει κακή απόδοση; Όποιος δεν κάνει, πρέπει να φεύγει. Σίγουρα οι διαιτητές είναι άνθρωποι και κάνουν λάθη. Όμως, όταν αυτά είναι επαναλαμβανόμενα ή κρίνουν αγώνες και πρωταθλήματα, πρέπει να υπάρχουν ποινές. Πρωταγωνιστές πρέπει να είναι οι παίκτες. Οι διαιτητές πρέπει να είναι σε δεύτερη μοίρα. Να μην ασχολούμαστε μαζί τους, ούτε καν να τους γνωρίζουμε».