Επιστολή μαθητών Δημοτικού προς Κεραμέως για την απουσία της Θράκης από τα σχολικά βιβλία Ιστορίας

Με μια επιστολή διαμαρτυρίας προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, οι μαθητές του ΣΤ΄2 τμήματος του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, αναδεικνύουν δύο σοβαρότατα ζητήματα!

Αφενός την απουσία από τα σχολικά βιβλία ιστορίας της συμβολής των Θρακών στην Επανάσταση του ’21, και αφετέρου την υποβάθμιση του ρόλου της Εκκλησίας στον εθνικοαπελυθερωτικό αγώνα.

Συγκεκριμένα η επιστολή τους έχει ως εξής:

“Επιστολή-Παράπονο-Διαμαρτυρία.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ.

Στο φετινό μάθημα της Ιστορίας μας διδαχτήκαμε τα γεγονότα της Μεγάλης Επανάστασης του 1821. Σ΄ αυτήν την “Οδύσσεια” οι Ελληνοθράκες άντεξαν βασανιστήρια, ξεριζωμούς, σφαγές, για να μην απαρνηθούν Θρησκεία και Πατρίδα.

Ωστόσο, διαπιστώσαμε πως από το ψηφιδωτό του Αγώνα απουσιάζει η Θράκη, ο τόπος μας. “Χάθηκε” από την επίσημη Ιστορία! Όπως η Δόμνα Βισβίζη, η Κυρά των Θαλασσών, η δική μας Μπουμπουλίνα, που με το μπρίκι της “Καλομοίρα”, θυσίασε τα πάντα για τη Λευτεριά. Έσβησε φτωχή και λησμονημένη! Πιστεύουμε πως είναι καιρός να αποκτήσει, εκτός από την καρδιά μας, και μια θέση στην Ιστορία μας.

Ξετυλίγοντας, δε, το “κουβάρι” της Ιστορίας μας, νοιώθουμε απογοητευμένοι, καθώς η σημαντική συνεισφορά του Κλήρου στον Εθνικοαπλευθερωτικό Αγώνα, υποβαθμίζεται! Πολλαπλός ο ρόλος των μοναστηριών: σωματική και πνευματική προετοιμασία πριν τη μεγάλη θυσία, θεραπευτήρια, κολυβογράμματα, καταφύγιο Χριστιανών, μπαρουταποθήκες, κρυψώνες αγωνιστών… Κάτι ανάλογο δεν υπήρχε πουθενά στη Δυτική Χριστιανοσύνη! Ο Θράκας Επίσκοπος Μαρωνείας, Κωνστάντιος Α΄, μυημένος στη Φιλική Εταιρεία, ο δικός μας Μπουρλοτιέρης των Ψυχών, με Θράκες και Θασίτες αγωνιστές, βοήθησε ουσιαστικά την Επανάσταση στη Μακεδονία με επικεφαλής τον Εμμανουήλ Παπά. Όπως χαρακτηριστικά απαντά ο καλόγερος Ησαΐας, της Μονής  Οσίου Λουκά Σαλώνων, στον Όθωνα, όταν τον ρώτησε αν πολέμησε κι αυτός: “Μεγαλειότατε, ούλοι πολεμήσαμε! Και πλούσιοι και φτωχοί! Και κληρικοί και λαϊκοί!”. Για του λόγου το αληθές, έδειξε το σώμα του χαρακωμένο από τις σπαθιές και τα τούρκικα βόλια, κάνοντας  πράξη το “Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδας” του Αλέξανδρου Υψηλάντη όταν διέβη τον Προύθο ποταμό.

Τέλος, παρακαλούμε επιτρέψτε τη γνώμη μας για το βιβλίο της Ιστορίας.

  • Θα επιθυμούσαμε τα κείμενα να είναι γραμμένα σε γλώσσα πιο κατανοητή για την ηλικία μας.
  • Επίσης, θα θέλαμε να μαθαίναμε περισσότερα για τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης και για τους θεμελιωτές του Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας.

Ελπίζουμε να εισακουστούν τα παράπονα των μικρών Ακριτών των βορειοανατολικών συνόρων μας!

Οι μαθητές του Στ2 του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής”.

Πηγή: https://inkomotini.news/