Video: Τo σεμινάριο του Λεύκιππου για την ορθή χρήση απινιδωτή ώστε να σωθούν κι άλλες ζωές σαν του Έρικσεν

Η περιπέτια του Δανού Κρίστιαν Έρικσεν που κατέρρευσε στο παινχίδι κόντρα στη Φινλανδία συγκλόνισε όλο τον φίλαθλο κόσμο, και ευτυχώς εξελίχθηκε θετικά αφού ο παίχτης ξαναβρήκε τις αισθήσεις του και απέφυγε τα χειρότερα.

Μάλιστα καθώς βρισκόταν πεσμένος στο χορτάρι μη έχοντας τις αισθήσεις του, χρησιμοποιήθηκε τεχνητή αναπνοή αλλά και απινιδωτής για να τον επαναφέρουν, κάτι που δίνει άλλη διάσταση στο διαδικτυακό σεμινάριο που οργάνωσε ο Λεύκιππος Ξάνθης σε συνεργασία με τον ανθρωπιστικό οργανισμό Kidssavelives, για μαθήματα πρώτων βοηθειών και σωστή χρήση απινιδωτών.

Αναλυτικά τα σημαντικότερα στοιχεία του σεμιναρίου, φωτογραφικό υλικό αλλά και το πολύτιμο βίντεο που… σώζει ζωές:

Τα συμπτώματα ενός καρδιακού επισοδείου είναι:

-Πόνος ή δυσφορία στο στήθος
-Πόνος στον τράχηλο ή την πλάτη
-Μούδιασμα ή πόνος, στα χέρια ή τους ώμους
-Ζάλη, λιποθυμία, εμετός, ωχρότητα, ιδρώτας
-Δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή

Η χρήση του απινιδωτή έχει δύο σημαντικές αρχές. Πρώτον, χρησιμοποιήστε τον όσο πιο σύντομα μπορείτε. Κάθε λεπτό που περνάει, μειώνονται κατά 10% η πιθανότητες να επιστρέψει στη ζωή το θύμα. Και δεύτερον, από την στιγμή που θα ενεργοποιήσετε το μηχάνημα, πατώντας το «ΟΝ», από εκείνη την στιγμή θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες. Μία από τις πρώτες οδηγίες είναι να τοποθετήσουμε τα αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια στο γυμνό, στεγνό -χωρίς τρίχες- δέρμα του θύματος”. Όσον αφορά την τοποθέτηση σχετικά με τα αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια, ειπώθηκε πως “στους ενηλίκους τοποθετούνται το ένα κάτω από την δεξιά κλείδα του θύματος και το άλλο κάτω από την αριστερή μασχάλη του“.

 Η αναγνώριση ενός απινιδωτή γίνεται χάρη σε ένα “σημάδι” το οποίο έχει ένα πράσινο πλαίσιο, με μια καρδιά στο κέντρο και ένα σήμα ηλεκτρισμού να την διαπερνάει. Nα σημειωθεί πως το 99,51% των Διευθυντών των Σχολείων λένε “ναι” σε απινιδωτές μετά το μάθημα “KIDS SAVE LIVES – TA ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ” και ήδη τοποθετήθηκαν 150 σε σχολεία και τοπικές κοινότητες.