ΕΚΑΣΑΜΑΘ: Διευκρινίσεις για τα τεστ Covid και τις υποχρεώσεις των σωματείων

Η ΕΚΑΣΑΜΑΘ διευκρινίζει την υποχρέωση διενέργειας τεστ Covid των σωματείων ενόψει της επανέναρξης των πρωταθλημάτων, καθώς και τις λοιπές υποχρεώσεις υγειονομικού περιερχομένου.

H ανακοίνωση αναφέρει:

ΔΙΕΥΚΡΙΝIΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΕΚΑΣΑΜΑΘ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ (09.6.2021)

Για τα σωματεία που παίρνουν μέρος στους αγώνες ΠΑΙΔΩΝ,ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ,ΕΦΗΒΩΝ,ΝΕΑΝΙΔΩΝ σχετικά με το Υγειονομικό πρωτόκολλο και τις υποχρεώσεις τους διευκρινίζουμε τα εξής:

 Υποχρέωση διενέργειας τεστ αντιγόνου για COVID-19

Από τους έχοντες δικαίωμα  εισόδου στους αγώνες ΜΟΝΟ για τους αθλητές, προπονητές (όλοι όσοι αναφέρονται στην 1η κατηγορία παρακάτω ) και διαιτητές του αγώνα είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ αντιγόνου για COVID-19, από διαπιστευμένα εργαστήρια.

O έλεγχος πριν από τους αγώνες μπορεί να είναι μοριακός (T-PCR) 24 – 48 ώρες πριν τον αγώνα ή με άμεσο τεστ αντιγόνου (Rapid Antigen Test, RAT) την ημέρα του αγώνα ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν τότε το τελευταίο 24- 48ώρο πριν τον αγώνα.

 Τα αποτελέσματα των τεστ μαζί με τη ΛΙΣΤΑ ΟΜΑΔΑΣ που σας επισυνάπτουμε πρέπει να αποστέλλονται στην ΕΚΑΣΑΜΑΘ το αργότερο μέχρι ώρα 08:00 πρωί της ημέρας διεξαγωγής του αγώνα (ο υπεύθυνος Covid θα πρέπει να έχει φωτοαντίγραφα των παραπάνω κατά τη διεξαγωγή του αγώνα).

Στις περιπτώσεις που τα τεστ αντιγόνου ταχείας ανίχνευσης (rapid test) διενεργούνται από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, για την λήψη Βεβαίωσης αποτελέσματος, ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην πλατφόρμα www.gov.gr και στο πεδίο «Υγεία και πρόνοια». Κατόπιν στο πεδίο «Κορωνοϊος COVID-19 και «Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19».Για τις περιπτώσεις ανήλικων αθλητών που διενεργούν τεστ αντιγόνου ταχείας ανίχνευσης (rapid test) σε κλιμάκια του ΕΟΔΥ, θα προβλεφθεί διαδικασία μέσω Κ ΕΠ για τη λήψη Βεβαίωσης αποτελέσματος και θα ανακοινωθούν νεότερα επί του θέματος τις προσεχείς μέρες όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Μέχρι τότε και για διευκόλυνση των αθλητών και των σωματείων θα μπορούν να χρησιμοποιούν εκτυπωμένο το μήνυμα που αποστέλλει ο ΕΟΔΥ και πιστοποιεί ότι το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό (παράλληλα θα πρέπει να επιδεικνύεται σε κάθε ζήτηση προς επιβεβαίωση του αποτελέσματος και το μήνυμα που είναι αποθηκευμένο στο κινητό).

 Υποχρεώσεις Σωματείων

 α. Να αποστέλλουν στην Ένωση σε εβδομαδιαία βάση ( κάθε Δευτέρα για την προηγούμενη εβδομάδα), τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των τεστ COVID-19 των αγωνιστικών τους τμημάτων με τη μορφή:

Ημερομηνία: 
Όνομα σωματείου: 
Υπεύθυνος COVID: 
¶θλημα: 
Κατηγορίες: 
Αριθμός self test εβδομάδας: 
Αριθμός rapid test/PCR test εβδομάδας: 
Αριθμός κρουσμάτων εβδομάδας: 

Σε περίπτωση κρούσματος να ενημερώνουν άμεσα την αθλητική εγκατάσταση και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο covid19@gga. gov.gr.
 Να αποστέλλουν στην Ένωση την προηγούμενη του αγώνα κατάσταση των ανθρώπων της ομάδος που θα εισέλθουν στην αγωνιστική εγκατάσταση (αντίγραφα θα πρέπει να έχουν μαζί της στον αγώνα για την είσοδό της σε αυτήν ή για τυχόν επίδειξη στον διαιτητή ή στον εκπρόσωπο της διοργανώτριας αρχής).
Δικαίωμα εισόδου για κάθε ομάδα έχουν:

1η κατηγορία
—Δώδεκα αθλητές/ αθλήτριες ομάδας
—Ένας προπονητής και έως ένας βοηθός προπονητή
—Ένας συνοδός
—Ο Ιατρός κάθε ομάδας.

 3η κατηγορία
—Υπεύθυνος covid-19
—Τρεις συνοδοί με θέση στην κερκίδα.

  Είσοδος στους αγώνες

 α) Σε όλους τους αγώνες η γηπεδούχος ομάδα είναι υπεύθυνη για την τήρηση καταλόγου για όσους εισέρχονται στην αθλητική εγκατάσταση για πιθανή ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ.

Σε αγώνες σε ουδέτερη έδρα υπεύθυνη για την τήρηση του καταλόγου είναι η ΕΚΑΣΑΜΑΘ, ως διοργανώτρια του πρωταθλήματος.

β) Προς αποφυγή συγχρωτισμού κατά την είσοδο της αποστολής στην αθλητική εγκατάσταση συνιστάται να υπάρχει τυπωμένη η κατάσταση με ονοματεπώνυμο στοιχεία επικοινωνίας και ύπαρξη τυχόν συμπτωμάτων για τους αθλητές-τριες, προπονητές και συνοδούς που θα βρίσκονται στον πάγκο της και να παραδίδεται στον υπεύθυνο covid–19 της γηπεδούχου ομάδας.

γ) Κατά την είσοδο στην αθλητική εγκατάσταση, διαιτητών, κριτών, αξιωματούχων και όλων όσοι έχουν δικαίωμα να τον παρακολουθήσουν, θα καταγράφεται στον ειδικό κατάλογο εισερχομένων – εξερχομένων το ονοματεπώνυμο, τα στοιχεία επικοινωνίας τους , η ώρα εισόδου, η ύπαρξη τυχόν συμπτωμάτων και θα γίνεται θερμομέτρηση.

Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε όσους δηλώνουν ύποπτα συμπτώματα.
Ο κατάλογος θα αρχειοθετείται με μέριμνα του υπευθύνου covid-19 του γηπεδούχου σωματείου, προκειμένου να διευκολυνθεί πιθανή αναγκαία ιχνηλάτηση.
 Αντίγραφο του καταλόγου θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στηv ΕΚΑΣΑΜΑΘ την επόμενη του αγώνα.
Επισυνάπτουμε υπόδειγμα του σχετικού καταλόγου.

Υπενθυμίζουμε την ανάγκη να τηρηθεί το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο των αγώνων καλαθοσφαίρισης (χρήση μάσκας, αποστάσεις, κανόνες υγιεινής κλπ) από όλους τους εμπλεκόμενους.