Γ’ Εθνική: Προβληματισμός από τον υποβιβασμό και των τριών περσινών πρωταθλητών σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη

Το φετινό πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής ξεκίνησε με επτά ομάδες από την Θράκη, τις περισσότερες ιστορικά στην συγκεκριμένη κατηγορία στα χρονικά.

Το επόμενο θα έχει δύο με τρεις το πολύ, ανάλογα με το αν θα καταφέρει την άνοδό του ο Ορφέας Ξάνθης και φυσικά αν θα θελήσει να την αποδεχθεί, εφόσον κάτι τέτοιο επιτευχθεί.

Αν υπάρχει όμως ένα στοιχείο που μάλλον προβληματίζει είναι ότι όλες οι ομάδες που αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες πέρυσι στα τοπικά πρωταθλήματα των τριών ΕΠΣ του γεωγραφικού μας διαμερίσματος, υποβιβάστηκαν πίσω στα τοπικά.

Η Δόξα Νέου Σιδηροχωρίου είχε ήδη αποχωρήσει και γυρνά του χρόνου στο τοπικό της ΕΠΣ Θράκης όπου επιστρέφει και η Ελπίδα Σαπών μετά την καταδικαστική ισοπαλία της Κυριακής στην Χρυσούπολη με τον τοπικό Νέστο.

Η Αναγέννηση Θαλασσιάς που πέρυσι αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην ΕΠΣ Ξάνθης επιστρέφει μετά το ταξίδι στης στην Γ’ Εθνική στο τοπικό πρωτάθλημα, κάτι που βέβαια ήταν γνωστό εδώ και καιρό.

Πλέον και μαθηματικά έγινε γνωστό ότι υποβιβάζεται και η Αθλητική Ένωση Διδυμοτείχου, που πέρυσι κατέκτησε το νταμπλ στην ΕΠΣ Έβρου. Ετσι και οι τρεις πρωταθλητές των ΕΠΣ της Θράκη υποβιβάστηκαν.

Το γεγονός αποδεικνύει ότι η Γ’ Εθνική είναι μια δύσκολη κατηγορία που απαιτεί εμπειρία για να παραμείνεις. Ο Ορφέας Ξάνθης είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα που ανέβηκε πριν από πέντε χρόνια, σταθερά καταφέρνει να εξασφαλίσει την παραμονή του (άλλοτε ευκολότερα, άλλοτε δυσκολότερα) και φέτος βρίσκεται να πανηγυρίζει τίτλο.

Το παράδειγμά του ακολουθεί ο Άρης Αβάτου που έχει ένα νοικοκυρεμένο σύνολο. Ανέβηκε για πρώτη φορά στην Γ’ Εθνική έναν χρόνο μετά τον Ορφέα και πλέον θα συμπληρώσει και αυτός πενταετία. Οσο για τον Εβρο; Η Αλεξανδρούπολη κατάφερε σχετικά άνετα να παραμείνει δεύτερη σεζόν στην κατηγορία, αλλά όπως έχει πει ο Νίκος Ουσταμπασίδης, σε τέτοιες κατηγορίες πρέπει σύντομα να κοιτάξεις το παραπάνω, γιατι διαφορετικά κάποια στιγμή θα έρθει το παρακάτω.

Η νέα σεζόν θα βρει την Θράκη να εκπροσωπείται στην Γ’ ΕΘνική των λιγότερων ομίλων μόνο από την Αλεξανδρούπολη και τον Αρη Αβάτου, σε έναν ομιλο που πιθανά θα εκτείνεται και αρκετά πέρα από την Θεσσαλονίκη, με πολλές ιστορικές ομάδες. Ο βαθμός δυσκολίας θα ανέβει για την παραμονή, αλλά θα δυσκολέψει και η άνοδος από τα τοπικά πρωταθλήματα. Αλλά το φετινό πάθημα με τον άμεσο υποβιβασμό όλων των ομάδων της Θράκης που ανέβηκαν πέρυσι (ΑΕΔ, Σάπες, Σιδηροχώρι, Θαλασσιά) θα πρέπει σίγουρα να προβληματίσει.