50 χρόνια από τον τελικό του Γουέμπλεϊ: Οι δύο Θρακιώτες της 11άδας του ΠΑΟ και οι δύο των Μedia της εποχής (+video)

Η επέτειος είναι μεγαλη και αφορά την μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου των προηγούμενο αιώνα. Συμπληρώνονται 50 ακριβώς χρόνια από τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, στις 2 Ιουνίου του 1971.

Η μέρα είναι γεμάτη αφιερώματα. Το ThrakiSportS επιλέγει να υπενθυμίσει δικά του παλιότερα αφιερώματα, που εστίαζαν στους τέσσερις Θρακιώτες που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας αυτής της πορείας του Παναθηναϊκού μέχρι τον ναό του ποδοσφαίρου.

Πρώτος από όλους ο Αντώνης Αντωνιάδης. Ο γεννημένος στο Πετροχώρι Ξάνθης επιθετικός είχε υπάρξει εκείνη την χρονιά η βασική επιθετική αιχμή όχι μόνο του Παναθηναϊκού αλλά όλης της διοργάνωσης. Με 10 τέρματα είχε χριστεί πρώτος σκόρερ εκείνης της διοργάνωσης του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ενώ ιστορία είχε γραφτεί ιδιαίτερα με το τέρμα του, στο Γουντισον Παρκ της Εβερτον με τα πολλά εννιάρια. Θυμηθείτε τις αναμνήσεις του Αντώνη Αντωνιάδη από την πορεία προς το Γουέμπλεϊ σε παλιότερο αφιέρωμα του ThrakiSportS με ένα κλικ ΕΔΩ.

Ωστόσο ο Αντωνιάδης δεν ήταν ο μόνος Θρακιώτης εκείνης της μεγάλης ομάδας. Στην 11άδα του Παναθηναϊκού που έπαιξε στο Γουέμπλεϊ υπήρχε και δεύτερος, αν και λίγοι τον ενθυμούνται και τον μνημονεύουν. Ο λόγος για τον Κώστα Ελευθεράκη που μπορεί να μεγάλωσε στον Ταύρο, στην Αθήνα, έλκει ωστόσο την καταγωγή του από το Διδυμότειχο και αποτέλεσε μαζί με τον Αντωνιάδη τον έτερο Θρακιώτη της ομάδας του Γουέμπλεϊ. Σχετικό αφιέρωμα για την παρουσία του και την καταγωγή του είχε επίσης παρουσιάσει το ThrakiSportS και μπορείτε να το θυμηθείτε με ένα κλικ ΕΔΩ.

Συμπατριώτης του Ελευθεράκη από τον Έβρο ήταν και ο βασικός φωτογράφος της ομάδας του Παναθηναϊκού εκείνη την περίοδο, χάρη στον οποίον έχουμε όλες τις εικόνες εκείνης της θριαμβευτικής πορείας ως το Γουέμπλεϊ και φυσικά τα κλικ εκείνου του ιστορικού απογεύματος. Ο λόγος για τον Ανδρέα Καλογερόπουλο που γεννήθηκε το 1929 στο Διδυμότειχο αλλά οι γονείς του μετανάστευσαν στην Αθήνα όταν ήταν 3 ετών. Η θρακιώτικη καταγωγή του μάλιστα, όπως ο ίδιος είχε πει, ήταν διαβατήριο για να αναπτυχθεί μια ισχυρή φιλία και με τον Αντωνιάδη, ειδικά μετά την περίφημη φωτογραφία με τα πολλά 9άρια (θυμηθείτε το σχετικό αφιέρωμα με ένα κλικ ΕΔΩ).

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ενώ έχει χαθεί στο πέρασμα των ετών η ιστορική περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη, έχει διασωθεί η ραδιοφωνική του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και Τηλεοράσεως την οποία είχε κάνει ο Βασίλης Κοντοβαζαινίτης. Πρόκειται για τον άνθρωπο που ολόκληρες δεκαετίες υπηρέτησε ως νομικός σύμβουλος αλλά και διοικητικός παράγοντας (αντιπρόεδρος) την ΠΑΕ Ξάνθη. Αν και είναι αλήθεια ότι δεν είχε καταγωγή από την περιοχή μας, την αγάπησε και την υπηρέτησε όσο ελάχιστοι. Θυμηθείτε το σχετικό αφιέρωμα του ThrakiSportS με ένα κλικ ΕΔΩ αλλά επειδή στο μεταξύ έχει χαθεί το συγκεκριμένο βίντεο, δείτε στο ακόλουθο ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΑΓΙΑΞ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΟΥ 1971 με την ιστορική αυτή ραδιοφωνική περιγραφή αλλά και την εκπομπή που είχε προηγηθεί στο ΕΙΡΤ πριν τον μεγάλο τελικό. Πραγματικό ιστορικό ντοκουμέντο…