Super League 2: Οι αντίπαλοι του ΑΟΞ στο νέο πρωτάθλημα είτε γίνει αναδιάρθρωση είτε όχι

Ο ΑΟΞ δεν τα κατάφερε στο μπαράζ ανόδου με τον Παναιτωλικό και θα αγωνίζεται και τη νέα σεζόν στην Super League 2. Ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι οι αντίπαλοί του τη νέα περίοδο θα είναι αυτοί που ξέρουμε και που στην πλειοψηφία τους αντιμετώπισε και φέτος.

Καταρχήν υπάρχει σε εξέλιξη μια αγωνιώδης προσπάθεια του υφυπουργού Αθλητισμού να περάσει η αναδιάρθρωση στις επαγγελματικές κατηγορίες με κατάργηση της Football League και συγχώνευσή της με την SL2. Σε αυτήν την προοπτική διαφώνησαν ομόφωνα οι ομάδες της SL2 αλλά την απόφαση για αυτό την λαμβάνει πρωτίστως η πολιτεία (αυτή καθορίζει πόσες κατηγορίες θα είναι επαγγελματικές και οι υπόλοιπες ερασιτεχνικές) και η ΕΠΟ με τις διοργανώτριες αρχές (καθαρά ως προς τα υπολοιπα στοιχεία, δηλαδή πόσες ομάδες θα συμμετέχουν στα πρωταθλήματα).

Με δεδομένο ότι μόλις την Κυριακή επανέλαβε την πρόθεσή του για αναδιάρθρωση ο Αυγενάκης λέγοντας ότι έχει προωθηθεί το σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή, γίνεται αντιληπτό ότι είναι πολύ πιθανό τη νέα σεζόν να δούμε μια ενοποιημένη SL2 με την FL, αυτό που ζητήθηκε και πέρυσι αλλά δεν πέρασε. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν μιλάμε για αναδιάρθρωση από την πολιτεία μιλάμε καθαρά για την συγχώνευση της SL2 με την FL και όχι για πιθανή αύξηση ομάδων στην SL1. Αυτό το έχει αρνηθεί η SL1 και χωρίς την δική της συγκατάθεση είναι λίγο απίθανο να περάσει, σε αντίθεση με το σχέδιο συγχώνευσης της SL2 και FL όπου τα περισσότερα κουκιά τα έχουν προφανώς ως περισσότερες οι ομάδες της FL παρά της SL2 που αντιτίθενται στο σχέδιο.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν (και έχοντας απλά στην άκρη του μυαλού το μικρό ενδεχόμενο με πολιτικές κυρίως πιέσεις να γίνει προσπάθεια αύξησης των ομάδων της SL1 σε 16 οπότε δεδομένα θα ανέβει η Ξάνθη ως ηττημένη στο μπαράζ και θα αναζητηθεί ακόμα μια ομάδα εκ των Λεβαδειακού που ήταν τρίτος στην SL2 και ΑΕΛ που ήταν τελευταία στην SL1), μπορεί να γίνει μια πρώτη απόπειρα χαρτογράφησης των αντιπάλων της ΠΑΕ Ξάνθη τη νέα σεζόν είτε γίνει αναδιάρθρωση είτε όχι.

ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ και μείνουν τρεις οι επαγγελματικές κατηγορίες, στο νέο πρωτάθλημα της SL2 θα συμμετάσχουν πέραν του ΑΟΞ, οι εννιά ομάδες που τερμάτισαν από την 3η ως και την 10η θέση στο φετινό πρωτάθλημα, η ΑΕΛ που υποβιβάζεται από την SL1 και οι πρωταθλητές του Βορείου και του Νοτίου Ομίλου της Football League, δηλαδή το πιθανότερο μια εκ των Καβάλας ή Βέροιας από τον Βορρά και η Καλαμάτα από τον Νότο. Επιπλέον ακούγεται έντονα ότι σε αυτό το πρωτάθλημα μπορεί να πάρουν μέρος ως και τέσσερις δεύτερες ομάδες των μεγάλων ομάδων της SL2, δηλαδή του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ και είτε του Αρη είτε του Παναθηναϊκού. Ετσι θα έχουμε είτε πάλι πρωτάθλημα 12 ομάδων είτε πρωτάθλημα 16 ομάδων με τις 4 όμως να μετέχουν εκτός συναγωνισμού, χωρίς δικαίωμα ανόδου.

-) Συνεπώς οι αντίπαλοι του ΑΟΞ στην νέα SL2 άνευ αναδιάρθρωσης θα είναι οι ΑΕΛ, Λεβαδειακός, Εργοτέλης, Χανιά, Διαγόρας, Παναχαϊκή, Τρίκαλα, Απόλλων Λάρισας, Δόξα Δράμας, Καβάλα ή Βέροια, Καλαμάτα και ενδεχομένως επιπροσθέτως οι Ολυμπιακός Β’, ΠΑΟΚ Β’, ΑΕΚ Β’ και Αρης Β’ ή Παναθηναϊκός Β’.

ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ και μειωθούν σε δύο οι επαγγελματικές κατηγορίας και επιπροσθέτως δεν υπάρξει αλλαγή στον αριθμό των ομάδων στη μεγάλη, τότε θα διαμορφωθούν στην νέα SL2 που θα είναι ενοποιημένη με την FL δύο όμιλοι με γεωγραφικά κριτήρια από 16 ή 18 ομάδες ο καθένας. Σε αυτήν την περίπτωση στο νέο πρωτάθλημα θα λάβουν μέρος οι 11 ομάδες συμμετείχαν στη φετινή SL2 πλην του Ιωνικού που προβιβάστηκε, η ΑΕΛ που υποβιβάστηκε, οι 8 πρώτες ομάδες του Βορείου Ομίλου της FL, οι 8 πρώτες ομάδες του Νοτίου Ομίλου της FL και οι 4 ομάδες που θα ανέβουν από την διαδικασία των μπαράζ των πρωταθλητων των 10 ομίλων της Γ’ Εθνικής.

-) Συνεπώς οι αντίπαλοι του ΑΟΞ στον Βόρειο Όμιλο της συγχωνευμένης με την FL νέας SL2 θα είναι λογικά οι ΑΕΛ, Λεβαδειακός, Τρίκαλα, Απόλλων Λάρισας, Δόξα Δράμας, Καβάλα, Βέροια, Πανσερραϊκός, Πιερικός, Ολυμπιακός Βόλου, τρεις ομάδες των των Τρίγλια, Αλμωπού Αριδαίας, Θεσπρωτού και Απόλλωνα Πόντου (μία από αυτές κατά πάσα πιθανότητα θα υποβιβαστεί μαζί με την ΑΕΠ Κοζάνης που έχει μείνει πίσω), δύο εκ των πρωταθλητών της Γ’ Εθνικής Ορφέα Ξάνθης (ή Ηρακλή), Ποσειδώνα Μηχανιώνας, Αναγέννησης Καρδίτσας, Διαγόρα Στεφανοβικείου (ή Ηρακλής Ψαχνών) και Αχερωντα Καναλακίου (ή ΑΕ Λευκίμμης ή Τυλικράτη Λευκάδας) και ενδεχομένως επιπροσθέτως αν γίνουν δεκτές οι β’ ομάδες των μεγάλων, οι ΠΑΟΚ Β’ και Αρης Β’.

Σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα καλό είναι να γίνει αντιληπτό ότι ο πρωταθλητής κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βγαίνει αυτόματα στην SL1 αλλά θα πρέπει να παίξει πιθανότατα μπαράζ με τον πρωταθλητή του Νοτίου Ομίλου ή αγώνες πλέι οφ οι πρώτες ομάδες των δυο ομίλων, με τον πρώτο μονάχα να ανεβαίνει στη μεγάλη κατηγορία και τον δεύτερο να παίζει νέο μπαράζ με τον προτελευταίο της SL1. Το να υπάρξει απευθείας άνοδος σε δύο ή τρεις ομάδες από την SL2 στην SL1 άπαξ και τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε να πέφτει μόνο μία ή το πολύ δύο, θα πρέπει μάλλον να το αποκλείσουμε αφού πολύ δύσκολα θα δεχτούν τέτοια πρόβλεψη στην προκήρυξή τους οι ομάδες της μεγάλης κατηγορίας.