Από την κόλαση στον παράδεισο! Βήμα ανόδου με επική ανατροπή και 90 λεπτά μακριά από την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ο ΑΟΞ!

Ο ΑΟΞ βρέθηκε από την κόλαση στον παράδεισο. Από το γκολ του Βέργου στην πρώτη φάση του αγώνα βρέθηκε με την πλάτη στον τοιχο, θα μπορούσε να έχει δεχτεί μάλιστα και άλλα τέρματα, ωστόσο με απίστευτα ψυχικά αποθέματα η Ξάνθη που επαιζε χωρίς τους Τάτο, Τάσο Παπαζογλου, Κεβιν Γκαρσία και Μπριλάντε κατάφερε να γυρίσει τούμπα το ματς, να πετύχει δυο γκολ με Εμπερτ και Μικελτάντζε και να απέχει πλέον 90 λεπτά από την επιστροφή της στην Super League 1.

Μπορεί να τους χώριζε μία κατηγορία. Μπορεί να βρέθηκε πίσω στο σκορ σχεδόν με την έναρξη της αναμέτρησης. Μπορεί να θεωρούταν το αουτσάιντερ στη σειρά ωστόσο ο ΑΟΞ κάνοντας ολική ανατροπή επικράτησε με 2-1 του Παναιτωλικού κάνοντας αποφασιστικό βήμα ανόδου και πλέον όλα θα κριθούν στο Αγρίνιο της Κυριακή, όταν και τελεσίδικα θα μάθουμε ποια από τις δυο θα είναι η ομάδα που θα αγωνίζεται τη νέα σεζόν στη Super League.

Με διάταξη 4-2-3-1 και χωρίς τους τραυματίες Τάτο και Τάσο Παπάζογλου παρέταξε την ομάδα του ο Μπάμπης Τεννές έχοντας κάτω από τα δοκάρια τον Ίτσο. Στην άμυνα από δεξιά προς αριστερά ξεκίνησαν οι Πέτροβιτς, Τζουρμάν, Βέρκερ και Παντελιάδης έχοντας στη μεσαία γραμμή στον άξονα τους Θυμιάνη, Δημούτσο, αριστερά τον Ντίνα, δεξιά τον Σιατραβάνη και πίσω από τον προωθημένο Παπάζογλου τον Έμπερτ. Στο 35′ ο Μικελτάτζε πήρε τη θέση του Πέτροβιτς με τον Σιατραβάνη να οπισθοχωρεί και τον Γεωργιανό να παίρνει θέση στη μεσαία γραμμή και να αποδεικνύεται χρυσή αλλαγή σκοράροντας το γκολ της νίκης.

Ωστόσο ο αγώνας είχε ξεκινήσει με τον χειρότερο τρόπο για την ομάδα της Ξάνθης καθώς στο 6΄ ο Πέτροβιτς δεν υπολόγισε σωστά την τροχιά της μπάλας με αποτέλεσμα να πάρει την μπάλα ο Ντουάρτε, ο οποίος τροφοδότησε τον Βέργο ανοίγοντας το σκορ, καθώς εκμεταλλεύτηκε την αργή επιστροφή των κεντρικών αμυντικών του ΑΟΞ. Η συνέχεια άνηκε στους γηπεδούχους που απείλησαν σε αρκετές περιπτώσεις και συγκεκριμένα στο 25΄ με το γυριστό πλασέ του Θυμιάνη και στο 39΄ με το σουτ του Σιατραβάνη με την μπάλα να περνάει πάνω από τα δοκάρια της Ξάνθης και στις δύο περιπτώσεις.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Παναιτωλικός έφτασε κοντά στην επίτευξη και του δεύτερου τέρματος με τον Βέργο να αστοχεί ουσιαστικά προ κενής εστίας δευτερόλεπτα μετά την σέντρα. Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει η ομάδα του Αγρινίου, το κατάφερε η Ξάνθη στο 51′ με τον Έμπερτ να βρίσκεται αφύλακτος στην μεγάλη περιοχή και με ψύχραιμο πλασέ να φέρνει το παιχνίδι στα ίσα.

Οι δύο ομάδες προσπαθούσαν να φυλάξουν τα νότα τους με την ομάδα του Αγρινίου να αρχίζει να αποκτά πιο ενεργό ρόλο στην αναμέτρηση απειλώντας στο 66′ με τον Μπαρμπόσα, ο οποίος μετά από εκτέλεση κόρνερ του Ταχάρ, έγινε αποδέκτης της μπάλας μέσα στην μεγάλη περιοχή, έπιασε το σουτ με την μπάλα να καταλήγει στην εξωτερική πλευρά των διχτύων. Ωστόσο η ολική ανατροπή έγινε στο 70΄ με τον Μικελτάτζε να γίνεται αποδέκτης της μπάλας μετά από μία φάση διαρκείας και με δυνατό σουτ εντός της μικρής περιοχής να βάζει μπροστά την ομάδα του.

Ο Παναιτωλικός προσπάθησε με τις αλλαγές του Δέλλα να βρει το τέρμα της ισοφάρισης, απειλώντας στο 76΄ με τον Αριγίμπι, ωστόσο ο Ίτσο ήταν στο σωστό σημείο και δεν ένιωσε ιδιαίτερη απειλή.  Δυο λεπτα αργότερα, η Ξάνθη απάντησε στις ευκαιρίες όταν ο Βέρκερ πήδηξε ψηλότερα από όλους, ωστόσο ο Κνετ ήταν έτοιμος και αντέδρασε ενστικτωδώς.  Στις καθυστερήσεις, ο Καπνίδης θα μπορούσε για άλλη μία φορά να γίνει ο ήρωας, ωστόσο η κεφαλιά που πήρε πέρασε ψηλά από τα δοκάρια του Κνετ και έτσι τα πάντα είναι ανοιχτά για την ρεβάνς της Κυριακής.

Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Σιδηρόπουλος του Συνδέσμου Δωδεκανήσου (επιβλητικός δεν είχε κανένα πρόβλημα) με βοηθούς τον Μπούξμπαουμ του Συνδέσμου Ανατολικής Αττικής και τον Μεϊντάνα του Συνδέσμου Αχαΐας. Υπεύθυνος διαιτητής VAR ήταν ο Παπαδόπουλος του Συνδέσμου Μακεδονίας και βοηθός ο Χριστάκογλου του Συνδέσμου Χαλκιδικής.

Κίτρινες: 76′ Έμπερτ – 45′ Τσότσαλιτς, 50′ Μεντόσα, 82′ Περέιρα. 

ΑΟ ΞΑΝΘΗ (Τεννές): Ίτσο, Πέτροβις (35′ Μικελτάτζε), Βέρκερ, Τζουρμάν, Παντελιάδης, Θυμιάνης (68′ Τεσίγια), Δημούτσος, Σιατραβάνης (85′ Στάθης), Έμπερτ, Ντίνας (68′ Σρόιγεν), Παπάζογλου (85′ Καπνίδης)
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Δέλλας): Κνετ, Περέιρα (86′ Βάντερσον), Τσότσαλιτς, Καρασαλίδης, Μανθάτης, Ντίας, Εντιγκά (86′ Καρέλης), Ντουάρτε (71′ Αριγίμπι), Μεντόσα (63′ Ταχάρ), Μπαρμπόσα, Βέργος (71′ Ματσόλα)