Σαν Σήμερα: Όταν η Καστοριά με Παράσχο και Σαργκάνη κατακτούσε το Κύπελλο Ελλάδος

Πέρασαν 41 χρόνια από την ημέρα που η ομάδα της Καστοριάς κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, για να γίνει η πρώτη επαρχιακή ομάδα που τα καταφέρνει αφού μέχρι τότε το τρόπαιο παραδοσιακά κατέληγε είτε στην Αθήνα είτε… Θεσσαλονίκη μεριά. 

Αυτό άλλαξε στις 25 Μαΐου του 1980 όταν η Καστοριά προκάλεσε την μεγαλύτερη (ίσως ακόμη και ως σήμερα) έκπληξη στην ιστορία του θεσμού. Μια ομάδα που πάλευε για την παραμονή της εκείνη την χρονιά στην κατηγορία, που χρειάστηκε να αλλάξει προπονητή για να αντιστραφεί το κλίμα, αλλά και με εξαιρετικούς παίκτες όπως οι Σαργκάνης, Παράσχος, Δίντσικος, Παπαβασιλείου κ.α., οι οποίοι έκαναν μία μεγαλειώδη πορεία φτάνοντας στην κατάκτηση του μοναδικού μεγάλου τίτλου στην ιστορία της Καστοριάς. Του πρώτου τίτλου σε εθνικό επίπεδο, που κατακτά επαρχιακή ομάδα.

Οι «γουναράδες» απέκλεισαν κατά σειρά τους Εθνικό (Πειραιά), Καβάλα, Ολυμπιακό Λουτρακίου, ΑΕΛ και Μακεδονικό Νεάπολης, σε μια χρονιά όπου ο ένας μετά τον άλλο μεγάλο αντίπαλό, έμενε εκτός. Στον τελικό, που διεξήχθη στο γήπερο της ΑΕΚ «Ν. Γκούμας» στη Νέα Φιλαδέλφεια, τους περίμενε ο Ηρακλής των Χατζηπαναγή, Παπαϊωάννου, Ξανθόπουλου, Καλαμπάκα κ.α. Στα μάτια όλων ο «γηραιός» ήταν το απόλυτο φαβορί. Η παρέα όμως της ομάδας της Καστοριάς είχε αντίθετη άποψη.

Ο Ηρακλής προηγήθηκε μεν στο στο 14′ με τον Καλαμπάκα, όμως τα πάντα άλλαξαν λίγο πριν το φινάλε του ημιχρόνου. Ο Σημαιοφορίδης ισοφάρισε στο 40’ και στο δεύτερο ημίχρονο ήρθε μια εκπληκτική εμφάνιση από τους παίκτες της Καστοριάς. Ο Δίντσικος στο 49’ και ο Τσιρώνης στο 69’ έκαναν το 3-1, με τον Μαυροδουλάκη να μειώνει σε 3-2. Ομως ο Τσιρώνης με χατ τρικ στο ματς, διαμόρφωσε το τελικό 5-2 στα τελευταία λεπτά, στον πιο «χορταστικό» τελικό μαζί μ’ εκείνον του ‘76 όταν ο Ηρακλής και ο Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 4-4, για να πάρει το τρόπαιο ο «γηραιός» τελικά στα πέναλτι (6-5).

Ο Γιώργος Παράσχος ήταν ο αρχηγός εκείνης της ομάδας που έμελλε να γράψει ιστορία. Ο γνωστός τεχνικός με σπουδαίο παρελθόν και στην ομάδα της Ξάνθης, θυμήθηκε για το Gazzetta τις στιγμές στο γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας όπου υπήρχαν περίπου 10.000 οπαδοί, μοιρασμένοι για τις δύο ομάδες. «Θυμάμαι εκείνη την σεζόν κινδυνέψαμε με υποβιβασμό. Προχωρήσαμε σε αλλαγή προπονητή και ανέλαβε ο μέχρι τότε βοηθός προπονητή, ο Σάββας Βασιλειάδης. Μετά την αλλαγή αυτή αφοσιωθήκαμε στον στόχο μας και καταφέραμε να φτάσουμε ως τον τελικό. Και μόνο αυτό μας άφηνε μεγάλη ικανοποίηση και πήγαμε πραγματικά χωρίς κανένα άγχος» είπε αρχικά.

«Απέναντί μας είχαμε τον Ηρακλή, μια ομάδα αξιοζήλευτη με παίκτες ποιότητας όπως ο Χατζηπαναγής, ο Ξανθόπουλος, ο Παπαϊωάννου… Ποιον να πρωτοθυμηθώ! Ομως ο Ηρακλής έχω την αίσθηση πως μας υποτίμησε. Δεν περίμενε να αντιδράσουμε έτσι στο ματς. Πρέπει όμως να πούμε πως είχαμε και την τύχη με το μέρος μας. Λίγο πριν το ημίχρονο βρήκαμε το γκολ της ισοφάρισης ουσιαστικά από ένα πλάγιο και μετά στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου πήραμε προβάδισμα από στημένη φάση. Μετά έμεινε και με 10 παίκτες ο Ηρακλής. Βοήθησαν και οι συγκυρίες να φτάσουμε σε αυτόν τον θρίαμβο» πρόσθεσε ο Ελληνας τεχνικός που στη συνέχεια έκανε μια αναδρομή στο τι ακολούθησε στις κερκίδες, αλλά και στην υποδοχή της ομάδας στην Καστοριά.

«Ηταν κάτι το πρωτόγνωρο τα όσα ακολούθησαν. Πραγματικά συγκινητικές στιγμές, ειδικά για τον κόσμο της Καστοριάς. Στην πόλη το έμαθαν αργότερα και στο αεροδρόμιο στήθηκε μια μεγάλη γιορτή. Θυμάμαι γιορτάζαμε για μέρες στην πόλη» ανέφερε στο Gazzetta ο Γιώργος Παράσχος.

Οι δόξες αυτές όμως έχουν περάσει στο παρελθόν για τον ιστορικό σύλλογο που πλέον παλεύει για την επιβίωσή του. Μεγάλα οικονομικά προβλήματα έφεραν τον σύλλογο να αγωνίζεται πλέον στο Β’ Τοπικό Καστοριάς και δυστυχώς δεν φαίνεται… φως στο βάθος του τούνλ. Είναι χαρακτηριστικό πως ο σύλλογος με την πάροδο του χρόνου δέχτηκε κατάσχεση και μαζί με όλα τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν ήταν και το τρόπαιο του κυπέλλου, το οποίο πέρασε στη συνέχεια στα χέρια ιδιώτη.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Ο σύλλογος έμεινε στο β’ τοπικό και μάλιστα την τελευταία σεζόν με το ζόρι συμμετείχε. Είναι λυπηρό να βλέπουμε πως δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον ούτε από τους τοπικούς επιχειρηματίες. Μακάρι να βρεθεί κάποιος να βγάλει την ομάδα από αυτό το χάλι στο οποίο βρίσκεται τώρα και να παίζει σε κατηγορίες που αρμόζουν στην ιστορία της» τονίζει ο κ. Παράσχος.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Σαργκάνης (88′ Ερμείδης), Αλεξιάδης, Σημαιοφορίδης, Παράσχος, Σιαπανίδης, Κόπανος, Γρ. Παπαβασιλείου, Αρ. Παπαβασιλείου, Δίντσικος (71′ Χουνουζίδης), Βοϊτσίδης, Τσιρώνης.
ΗΡΑΚΛΗΣ: Παπαδόπουλος, Βούλγαρης, Μαυροδουλάκης (80′ Αλεξιάδης), Μιχαηλίδης, Βαβρόφσκυ, Ξανθόπουλος, Καφκενάρης, Χατζηελευθερίου (70′ Τσιρίκας), Καλαμπάκας, Παπαϊωάννου, Χατζηπαναγής