Οι πιθανότερες ημερομηνίες για τους δύο αγώνες μπαράζ του ΑΟΞ με τον Παναιτωλικό και η σειρά των αγώνων

Αν και επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει, είναι πολύ πιθανό μέχρι και την Παρασκευή να ξεκαθαρίσουν οι ημερομηνίες των δύο αγώνων μπαράζ ανάμεσα στην Ξάνθη και στον Παναιτωλικό.

Βάσει της αρχικής απόφασης της ΕΠΟ που επικαλούνταν μάλιστα οδηγίες της UEFA ενόψει EURO, στα επαγγελματικά πρωταθλήματα η σεζόν οφείλει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαΐου.

Κάτι τέτοιο φυσικά είναι αδύνατον να συμβεί στην Ελλάδα, αφού η Football league έχει πολύ δρομο ακόμα μπροστά της. Συνεπώς το επιχείρημα ότι πρέπει να τελειώσουν τα μπαράζ ως τις 31 Μαΐου και άρα πρακτικά να γίνουν την άλλη Τετάρτη 26/5 και το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο 29-30/5 δεν στέκει ως επιχείρημα.

Η λογική λέει ότι άνευ διαφορετικού αιτήματος από τις εμπλεκόμενες ομάδες και με δεδομένο ότι έτσι κι αλλιώς ακόμα και στην Γ’ Εθνική η σεζόν πάει μέχρι και τις 6 Ιουνίου, η ΕΠΟ θα ορίσει για εκείνη την ημερομηνία ή μια μέρα πριν το δεύτερο μπαράζ, με το πρώτο λογικά να πηγαίνει το ακριβώς προηγούμενο Σαββατοκύριακο, δηλαδή 29-30 Μαΐου (μάλλον 30 γιατί 29 είναι και ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ).

Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να οριστούν αγωνες και Τετάρτη. Σε κάθε περίπτωση, πάντα σύμφωνα με την λογική γιατί δεν υπάρχει κάτι επίσημο, θα πρέπει να αναμένουμε τους ορισμούς των δύο αγώνων μπαράζ για το διάστημα μεταξύ 26 Μαΐου και 6 Ιουνίου με πιθανότερες ημερομηνίες την 30η Μαΐου για το πρώτο μπαράζ και την 5η ή 6η Ιουνίου για το δεύτερο.

Σε κάθε περίπτωση, για να οριστούν τα μπαράζ θα πρέπει να έχουν επικυρωθεί οι βαθμολογίες από τα ΔΣ τόσο της SL1 όσο και της SL2, κάτι που αναμένεται πάντως να συμβεί την Παρασκευή ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα. Μόνο εφόσον έχουν επικυρωθεί και οι δυο βαθμολογίες μπορούν να οριστούν μπαράζ – και κρατήστε το αυτό, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο εμπλοκής που μπορει να καθυστερήσει την διαδικασία.

Με ποια σειρά θα γίνουν τα μπαράζ; Με κλήρωση. Ετσι είχε γίνει και πέρυσι ορίζοντας το πρωτο παιχνιδι στην έδρα του ΑΟΞ και το δεύτερο σε εκείνην του Απόλλωνα Σμύρνης, την Ριζούπολη δηλαδή, όπου έμελλε να γραφτεί η ιστορία της οριστικής πτώσης του ΑΟΞ μετά από 31 χρόνια από την SL1.

Συνεπώς, τα βήματα που ακολουθούν είναι τα ακόλουθα:
i) επικύρωση της βαθμολογίας SL1 και SL2
ii) ορισμός των ημερομηνιών από την ΕΠΟ
iii) κλήρωση από την ΕΠΟ για την σειρά αγώνων
iv) διεξαγωγή των δύο αγώνων (με τη λογική Κυπέλλου, δηλαδή σε περίπτωση ίδιων αποτελεσμάτων μετράει ποιος πέτυχε τα περισσότερα γκολ στο σύνολο των δυο παιχνιδιών, τα περισσότερα εκτός έδρας γκολ και αν υπάρχουν ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα πάμε σε παράταση και πέναλτι)