Με αύρα από την Αλεξανδρούπολη πανελλήνια ρεκόρ και προκρίσεις για Χρήστου και Ντουντουνάκη στο Ευρωπαϊκό

Τέσσερα νέα πανελλήνια ρεκόρ (έξι στο σύνολο εάν προσμετρήσει κανείς και τα δυο στα προκριματικά) και δυο προκρίσεις στους τελικούς επιφύλαξε το απογευματινό πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές ο Απόστολος Χρήστου και η Άννα Ντουντουνάκη, οι δύο αθλητές δηλαδή που σχεδόν όλο τον Απρίλιο και μέχρι πριν λίγες μέρες προετοιμάζονταν για αυτήν την διοργάνωση αλλά και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο στο κλειστό κολυμβητήριο της Αλεξανδρούπολης.

Ένα μεγάλο πανελλήνιο ρεκόρ πέτυχε ο Χρήστου στην ημιτελική σειρά στα 50 ύπτιο κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλασικής κολύμβησης που γίνεται στη Βουδαπέστη. Ο Έλληνας πρωταθλητής κατέλαβε την δεύτερη θέση στους ημιτελικούς και θα αγωνιστεί στον μεγάλο τελικό. Η επίδοσή του ήταν 24.49. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον ίδιο από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κορέας το 2019 με 24.75. Στην σειρά του βρέθηκε δεύτερος, πίσω από τον Ρώσο Κλιμέντ Κολέσνικοφ που πέτυχε ένα τρομερό παγκόσμιο ρεκόρ με 23.83 και ήταν ο μόνος που πέρασε τον Απόστολο (τα αποτελέσματα των ημιτελικών ΕΔΩ).

«Θα χρειαστεί να βελτιωθεί το πανελλήνιο ρεκόρ για να διεκδικηθεί ένα μετάλλιο» είχε πει το μεσημέρι ο προπονητής του Απόστολου και επικεφαλής προπονητής του ΝΟΑ Παναγιώτης Βελέντζας και ο αθλητής του όχι απλά το έκανε αλλά το συνέτριψε. Ομως ο Απόστολος Χρήστου ήταν εντυπωσιακός και λίγα λεπτά αργότερα όταν κολύμπησε στον τελικό των 4Χ100 ελεύθερο. Κολυμπώντας πρώτος, με επίδοση 48.39 κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100 ελεύθερο που είχε πετύχει το πρωί στα προκριματικά, όταν είχε σημειώσει 48.65, βελτιώνοντας την πανελλήνια επίδοση του Γκολομεεβ (48.68). Η ομάδα μας ήταν εντυπωσιακή στην σκυτάλη (Χρήστου – Γκολομεεβ – Μελαδίνης – Βαζαίος) και πέτυχε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 3.13.39, βελτιώνοντας το 3.14.42 που κρατούσε από το 2016 και καταλαμβάνοντας την 5η θέση (το αποτέλεσμα του τελικού ΕΔΩ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το ρεκόρ και στα 100 ελεύθερο ο Απόστολος Χρήστου εξασφάλισε πρόκριση σε τρίτο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο και είναι μέχρι στιγμής ο αθλητής από όλα τα σπορ με τις πιο πολλές συμμετοχές σε αγωνίσματα από την χώρα μας.

Σπουδαία ήταν και η παρουσία της Άννας Ντουντουνάκη στον ημιτελικό των 100 μέτρων πεταλούδας. Η Άννα κατέλαβε την 4η θέση, προκρίθηκε στον τελικό και ισοφάρισε το πανελλήνιο ρεκόρ που κατέχει η ίδια απο το 2018 με χρόνο 57.77 (τα αποτελέσματα ΕΔΩ).

«Δεν αποτέλεσαν έκπληξη για μένα οι σημερινές επιδόσεις του Απόστολου. Έχουμε δουλέψει σκληρά για αυτούς τους χρόνους. Είμαι περήφανος και χαρούμενος. Το ίδιο περήφανος είμαι για όλη την εικόνα της Εθνικής Ελλάδας στην πρώτη μέρα των αγώνων. Η συνέχεια θα είναι ακόμη καλύτερη. Ο Απόστολος, με την επίδοση που πέτυχε στα 50 ύπτιο, μπορεί να διεκδικήσει ένα μετάλλιο στον αυριανό τελικό. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι το γεγονός ότι δεν έχασε τον αγωνιστικό του ρυθμό και δεν επηρεάστηκε έχοντας δίπλα του τον φοβερό ρώσο κολυμβητή Κολέσνικοφ που πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ» τόνισε σε δηλώσεις του στην ΚΟΕ ο Παναγιώτης Βελέντζας, προπονητης του Χρήστου.

«Η πρώτη ημέρα ήταν ιδανική, θα την χαρακτήριζα τέλεια. Εξι πανελλήνια ρεκόρ, δυο τελικοί, μόνο επιτυχίες. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο και ευελπιστούμε σε ανάλογες ημέρες στην συνέχεια» συμπλήρωσε ο Τάσος Καράμπελας, προπονητής της Άννας Ντουντουνάκη. Αμφότεροι είχαν συνοδεύσει τους αθλητές τους στο καμπ προετοιμασίας στην Αλεξανδρούπολη το προηγούμενο διάστημα, το οποίο αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ιδιαίτερα γουρλίδικο.