Διπλό – μαχαιριά στην καρδιά του ΑΟΞ από τον Εργοτέλη! Πρώτη ήττα για Ξάνθη επί εποχής Τεννέ

Με ένα γκολ του Τσέλιου δευτερόλεπτα μετά το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, ο Εργοτέλης έσπασε το αήττητο της έδρας της Ξάνθης στο πιο κρίσιμο ματς που πέφτει πλέον στην 4η θέση της βαθμολογίας, μετά τις νίκες που πέτυχαν την ίδια ώρα Ιωνικός και Λεβαδειακός.

Με πολύ καλό στήσιμο η ομάδα της Κρήτης κοίμισε τους Ξανθιώτες και παρά τις πολλές αλλαγές του Μπάμπη Τεννέ μετά το άνοιγμα του σκορ, δεν απετράπη η πρώτη ήττα επί εποχής του. Ο τεχνικός του ΑΟΞ διατήρησε το 3-5-2 των προηγούμενων αγώνων, ποντάροντας στη συνοχή των παικτών του. Θέση στην αρχική ενδεκάδα στα πλάγια πήραν ο Σάκης Παντελιάδης και στον άξονα ο Κώστας Θυμιάνης, ως οι μοναδικές διαφοροποιήσεις συγκριτικά με τον αγώνα στη Νίκαια κόντρα στον Ιωνικό.

Η Ξάνθη μπήκε δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και σε διάστημα δύο λεπτών δημιούργησε δύο πολύ καλές στιγμές· στο 6′ με το σουτ του Παντελιάδη έπειτα από την πάσα του Μικελτάτζε, το οποίο έδιωξε δύσκολα ο Κατσιμήτρος και στο 8′ με την κεφαλιά του Θ. Παπάζογλου που πέρασε ελάχιστα άουτ. Ο Εργοτέλης απείλησε για πρώτη φορά στο 10′ με το σουτ του Μανουσάκη που δεν ανησύχησε τον Ίτσο. Έπειτα από το πρώτο 10λεπτο ο ρυθμός έπεσε, με τις δύο ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές.

Η Ξάνθη απείλησε με αξιώσεις ξανά στο 23′ με το καλό μακρινό σουτ του Τάτου που κατέληξε άουτ. Ο Μανουσάκης στο 27′ δημιούργησε μία ακόμη τελική για τους Κρητικούς, το σουτ του όμως κατέληξε μακριά από τα δοκάρια του Ίτσο. Το ημίχρονο έκλεισε με δύο πολύ καλές στιγμές για κάθε ομάδα· αρχικά στο 39′ από σέντρα του Έμπερτ από δεξιά, η κεφαλιά του Θ. Παπάζογλου πέρασε και πάλι ελάχιστα άουτ· ενώ στο 44′ ο Ίτσο πραγματοποίησε εξαιρετική επέμβαση στο καλοτραβηγμένο απευθείας φάουλ του Μπουρσέλη.

Στιγμές μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους ήρθε η ψυχρολουσία για τον ΑΟΞ. Ο Τσέλιος βρήκε ελεύθερο διάδρομο στον άξονα, κινήθηκε με την μπάλα και με δυνατό σουτ αιφνιδίασε τον Ίτσο, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο την ομάδα του μπροστά στο σκορ.

Η Ξάνθη προσπάθησε να απαντήσει άμεσα, ωστόσο το σουτ του Τάτου στο 48′ σταμάτησε στον Κατσιμήτρο. Ο Τεννές, γνωρίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια, προχώρησε σε αλλάγες· βάζοντας όσους επιθετικούς και μεσοεπιθετικούς είχε στον πάγκο, αλλάζοντας παράλληλα το σύστημα σε 4-4-2.

Παρότι ωστόσο ο ΑΟΞ έκλεισε τους φιλοξενούμενους στο μισό γήπεδο και είχε καθολική κατοχή, δεν έβρισκε εύκολα διαδρομούς και δεν έφτανε με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή. Εξαίρεση αποτέλεσε το διάστημα 70′-73′ όπου οι γηπεδούχοι δημιούργησαν τρεις σπουδαίες στιγμές για την ισοφάριση.

Αρχικά στο 70′ από κόρνερ του Έμπερτ η κεφαλιά του Τάσου Παπάζογλου πέρασε άουτ. Στο 72′ έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο 1-1, ύστερα από τη σέντρα του Σιατραβάνη από δεξιά και την κεφαλιά του Καπνίδη μέσα από την μικρή περιοχή· η μπάλα όμως κατέληξε αρχικά στο οριζόντιο και εν συνεχεία ο Κατσιμήτρος απομάκρυνε σε κόρνερ. Ένα λεπτό αργότερα από κόρνερ του Τάτου, η κεφαλιά του Σιατραβάνη απομακρύνθηκε από τον Σερβιλάκη που βρισκόταν στην πρώτο δοκάρι.

Παρά την πίεση, ο ΑΟΞ δεν μπόρεσε να δημιουργήσει άλλους κινδυνούς στην εστία του Εργοτέλη -μοναδική υποψία φάσης εκείνη του 89′ από την παράλληλη σέντρα του Σιατραβάνη- και μοιραία με αυτόν τον τρόπο γνώρισε την πρώτη της ήττα επί εποχής Μπάμπη Τεννέ, στο χειρότερο χρονικά σημείο της χρονιάς. Πλέον, καλείται να κερδίσει τον Λεβαδειακό στην τελευταία αγωνιστική των πλει οφ, ώστε να έχει ελπίδες ανόδου.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ολοκλήρωσε τον αγώνα η διαιτητική ομάδα, με τις αποφάσεις στην πλειονότητά τους να είναι σωστές. Υπήρχε στο γήπεδο ωστόσο η αίσθηση ότι διακριτικά σφύριζε υπέρ των φιλοξενούμενων, αφήνοντας το σκληρό παιχνίδι. Σε δύο περιπτώσεις ο ΑΟΞ ζήτησε πέναλτι (ένα για χέρι στο 40′ και ένα τράβηγμα στο Καπνίδη) με τον διαιτητή ωστόσο να είναι κοντά και να υποδεικνύει συνέχεια στο ματς.

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Ιωάννης Παπαδόπουλος (Μακεδονίας), με βοηθούς τους Κωστάρα (Αιτ/νίας) και Δημητριάδη (Μακεδονίας) και Τέταρτο τον Τσέτσιλα (Γρεβενών).
Κίτρινες: 66’ Δημούτσος, 78’ Σιατραβάνης, 90’+3 Τάτος – 82’ Κοκκίνης, 84’ Κωστανάσιος, 90’ Πέιος, 90’+4 Μπουρσέλης.

ΑΟ ΞΑΝΘΗ (Μπάμπης Τεννές): Ίτσο, Πέτροβιτς (53’ Καπνίδης), Τζούρμαν (53’ Σιατραβάνης), Τ. Παπάζογλου, Παντελιάδης (59’ Ντίνας), Βέρκερ, Θυμιάνης (53’ Δημούτσος), Έμπερτ, Μικελτάτζε (80’ Βόλτερς), Τάτος, Θ. Παπάζογλου.
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Γιάννης Ταουσιάνης): Κατσιμήτρος, Μπάτζιος, Μαζουλουξής, Κόλα, Πέιος, Σερβιλάκης, Μπουρσέλης, Τσέλιος (68’ Κοκκίνης), Μπουτσάκης (46’ Αμπντουλαχί), Μανουσάκης (79’ Κωστανάσιος), Κόνραντ (61’ Πατρινός).