«Σταυροδρόμι πολιτισμών και γέφυρα συνύπαρξης η Θράκη» είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

«Σταυροδρόμι πολιτισμών, γέφυρα ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων από τα βάθη του χρόνου, αυτή είναι η Θράκη», έγραψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο βιβλίο επισκεπτών του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε για 45 λεπτά της ώρας στο Εθνολογικό Μουσείο από την πρόεδρο του Μουσείου Αγγελική Γιαννακίδου και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ιωάννη Ζαμπούκη και πριν αποχωρήσει έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών:

«Η συλλογική μνήμη διασώζει εργόχειρα, κεραμικά, λατρευτικά αντικείμενα, κοσμήματα, εργαλεία της καθημερινότητας, όλα όσα συγκεντρώνει το εκπληκτικό Εθνολογικό Μουσείο της Θράκης. Σπάνια ένα Μουσείο είναι τόσο στενά ταυτισμένο με τον άνθρωπο που το εμπνεύστηκε. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με την εκπληκτική Αγγέλα Γιαννακίδου. Θερμά συγχαρητήρια, να είναι πάντα καλά. Η Θράκη, όλοι μας, της οφείλουμε πολλά».

Νωρίτερα η κυρία Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης και μαζί με τον δήμαρχο Ιωάννη Ζαμπούκη φωτογραφήθηκαν μπροστά στο μεγάλο πανό (διαστάσεων 14 χ 4,2 μέτρων) που έχει αναρτηθεί έξω από το κτίριο, αποκαλείται «Κεντημένη Μνήμη» και πάνω σε αυτό το ύφασμα έχουν κεντήσει την ιστορία της Θράκης γυναίκες της Αλεξανδρούπολης.

Στη συνάντηση που είχαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο δήμαρχος συζήτησαν για θέματα της πόλης.

Από το δημαρχείο η κ. Σακελλαροπούλου περπάτησε μέχρι το Εθνολογικό Μουσείο και στη διάρκεια της διαδρομής αντάλλαξε ευχές για το Πάσχα με περαστικούς, από απόσταση, και κάποιοι την χειροκρότησαν.

Γενικά, με λαμπρότητα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω πανδημίας του κορωνοϊού, γιόρτασε η Αλεξανδρούπολη, την 101η επέτειο απελευθέρωσής της. Επίτιμη καλεσμένη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία βρέθηκε από χθες στην περιοχή μας και συμμετείχε σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε την δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Ανθίμου, παρουσία των αρχών του τόπου, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο της Δόμνας Βισβίζη στην πλατεία του Φάρου.

Οι Θρακιώτες ακρίτες φυλάνε με αυταπάρνηση τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και η Αλεξανδρούπολη αποτελεί κόμβο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, τόνισε η κα Σακελλαροπούλου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2021 θα είναι η τελευταία χρονιά της υγειονομικής κρίσης, καθώς, όπως είπε, η πιστή τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος εγγυάται την επιστροφή στην ομαλότητα.

Σε μήνυμά της ανέφερε:  «Στις 14 Μαΐου 1920, τόσο η Αλεξανδρούπολη όσο και η Κομοτηνή απελευθερώνονται και ενσωματώνονται στον εθνικό κορμό.
   Διακόσια χρόνια μετά την κήρυξη της Επανάστασης και 101 χρόνια από την ενσωμάτωση, γιορτάζουμε την επέτειο αυτή στην Αλεξανδρούπολη, για δεύτερη δυστυχώς χρονιά σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης. Ελπίζουμε όμως ότι θα είναι η τελευταία, αφού η πιστή τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος εγγυάται την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα.
   Είμαστε υπερήφανοι για τους Θρακιώτες ακρίτες μας, που φυλάνε με αυταπάρνηση τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Είμαστε υπερήφανοι για την Αλεξανδρούπολη, μια πόλη που αποτελεί κόμβο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και εγγυητή σταθερότητας για τη Θράκη και συνολικά για την πατρίδα μας».

Την κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Παραβρέθηκαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο μητροπολίτης Ανθιμος κ.α

Μετά την κατάθεση στεφάνου, η κ. Σακελλαροπούλου περπάτησε συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο της πόλης κ. Ζαμπούκη μέχρι το Μνημείο Προσκόπων δίπλα στο Ταχτυοδρομείο, όπου υψώθηκε για πρώτη φορά η ελληνική σημεία μετά την απελευθέρωση, ενώ άγημα προσκόπων της απέδωσε τιμές και της πρόφερε αναμνηστικά δώρα.

Πηγή: https://www.gnomionline.gr/