Επέτειος: Η μοναδική ομάδα της Ροδόπης που αγωνίστηκε πριν από ακριβώς 25 χρόνια σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος

Ακριβώς 25 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μοναδική συμμετοχή ομάδας της Ροδόπης σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, σε οποιοδήποτε άθλημα. Ήταν 11 Μαΐου 1996 όταν η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του ΓΑΣ Κομοτηνή αντιμετώπιζε στο κλειστό γυμναστήριο της Πτολεμαΐδας την τότε μεγάλη ομάδα του Σπόρτινγκ, στον πρώτο τελικό στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδος Γυναικών.

Ο ΓΑΣ Κομοτηνή μπορεί να γνώρισε την ήττα με 98-56 από την αθηναϊκή ομάδα, μπορεί να τερμάτισε στην όγδοη θέση του πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής (το τελευταίο πριν γίνει Α1) με 12 νίκες και 14 ήττες, η κατάκτηση όμως του πρωταθλήματος από τον Σπόρτινγκ του έδωσε το δικαίωμα να αγωνιστεί ως φιναλίστ του κυπέλλου στο Κύπελλο Λιλιάνα Ρονκέτι της επόμενης περιόδου (η φωτογραφία είναι από εκείνη την ομάδα), με την γυναικεία ομάδα του ΓΑΣ Κομοτηνή να είναι μέχρι σήμερα και η μοναδική ομάδα της Ροδόπης που έχει αγωνιστεί σε ευρωπαϊκό παιχνίδι (μάλιστα έδωσε τέσσερις αγώνες!).

Όλοι οι αγώνες που έδωσε ο ΓΑΣ Κομοτηνή στην πορεία για τον τελικό του Κυπέλλου ήταν μονοί, ενώ τότε δεν υπήρχε ο θεσμός του Final Four, ο οποίος θεσπίστηκε το 2000. Η πορεία προς τον τελικό ξεκίνησε από τη δεύτερη αγωνιστική της δεύτερης φάσης. Εκεί ο ΓΑΣ υποδέχθηκε τον Απόλλωνα Πτολεμαΐδας, ο οποίος αγωνιζόταν στη Β΄ Εθνική και ανέβηκε την περίοδο εκείνη στην Α1 Κατηγορία και τον οποίο κέρδισε εύκολα με 68-40.

Στην προημιτελική φάση η ομάδα της Κομοτηνής αντιμετώπισε στη Θεσσαλονίκη τον Ηρακλή, το οποίο κέρδισε επίσης εύκολα με 58-72. Ο Ηρακλής ήταν η πρώτη ομάδα από την Α’ Εθνική που αντιμετώπισε ο ΓΑΣ. Η δεύτερη ήταν το Παγκράτι στον ημιτελικό. Ο αγώνας διεξήχθη στο κλειστό της Κομοτηνής το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου και ήταν συγκλονιστικός, με την ομάδα του ΓΑΣ Κομοτηνή να είναι ψύχραιμη στο τέλος και να κερδίζει με 63-61, παίρνοντας το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό.

Ο τελικός έγινε το Σάββατο 11 Μαΐου 1996 στο κλειστό γυμναστήριο της Πτολεμαΐδας. Η ομάδα του Σπόρτινγκ ήταν το μεγάλο φόβητρο της εποχής, κατακτώντας συνεχόμενα πρωταθλήματα, ενώ είχε στη σύνθεσή της τον θηλυκό «Νίκο Γκάλη» της εποχής, την Ανθή Παπαηλία. Ο Σπόρτινγκ έδειξε από την αρχή ότι ήταν το αφεντικό της αναμέτρησης, έχοντας την εμπειρία από τέτοιες αναμετρήσεις. Προηγήθηκε με 44-12 στο 15′, ενώ έκλεισε το ημίχρονο με 54-20.

Στο δεύτερο ημίχρονο και συγκεκριμένα στο 24′ η διαφορά έφτασε στη μέγιστη τιμή της και συγκεκριμένα στο 72-26. Από εκείνο το σημείο η ομάδα του ΓΑΣ αντέδρασε και εκμεταλλευόμενη την χαλαρότητα του Σπόρτινγκ μείωσε τη διαφορά στο τιμητικό 98-56, πετυχαίνοντας 36 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο.

Παρά τη βαριά ήττα στον τελικό, η γυναικεία ομάδα του ΓΑΣ Κομοτηνή έγραψε ιστορία, καθώς καμία άλλη ομάδα της Ροδόπης σε κανένα ομαδικό άθλημα δεν κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά.

Σπόρτιγκ-Κομοτηνή 98-56 (ημίχρονο 54-20)
Διαιτητές: Μιναρετζόπουλος-Ταβουλαρέας
ΑΟ ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ  (Μανουσέλης): Πετρίδη 18, Τσερετοπούλου , Τόλερ 14, Μαχαιριώτου, Βασιλείου 12, Παπαηλία 20, Τασούλη 16, Λέισι 16, Μητροπούλου 2, Μπενέτου.
ΓΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ (Τσαμουρτζής): Ουάιτ 20, Τζαβάρα 6, Παπαδημάκη 8, Μαστροθεοδώρου 3, Σεβδυνίδου, Φυλακτακίδου 3, Δόλωμα 8, Δουκούτση 2, Τζιόγκο 5, Λιούρτα 1.