Μια 11αδα tips για το ντέρμπι κορυφής Ιωνικός – ΑΟ Ξάνθη (14:45, LIVE ThrakiSportS)

Η Ξάνθη φιλοξενείται στη Νίκαια από τον Ιωνικό για την 3η αγωνιστική των πλέι οφ του πρωταθλήματος της Super League 2, σε έναν αγώνα που μοιάζει με πρόωρο τελικό τίτλου ειδικά μετά τις χθεσινές εξελίξεις και την απειλή διακοπής του πρωταθλήματος.

Για να σας βάλουμε στο κλίμα του σημαντικού αγώνα, παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε 11 ενδιαφέρουσες πτυχές αυτής της σημαντικής αναμέτρησης ώστε να την παρακολουθήσετε απρόσκοπτοι.

1. Ο αγώνας δυναμιτίστηκε επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες με τα βίντεο που βγήκαν στον αφρό το Σάββατο από όσα συνέβησαν τις αναμετρήσεις μεταξύ των δυο ομάδων στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Στο παιχνιδι μπήκαν και οι δήμαρχοι Ξάνθης και Νίκαιας με την επιστολή του πρώτου στον Χρυσοχοΐδη και την απάντηση του δεύτερου.

2. Ακόμα περισσότερο όμως πλέον, το ματς έχει πάρει χαρακτήρα τελικού με την απειλή διακοπής της SL2 που δίνει χαρακτήρα τελικού τίτλου στο παιχνίδι, αφού αν κερδίσει η Ξάνθη αναδεικνύεται πρωταθλήτρια ενώ αν δεν κερδίσει την πρώτη θέση κατακτά ο Ιωνικός ενώ κανονικά απομένουν δυο αγωνιστικές για το τέλος.

3. Η Ξάνθη προέρχεται από την επεισοδιακή εκτός έδρας νίκη στη Ρόδο με τον Διαγόρα και την περίφημη καταγγελία με τα νερά. Βρίσκεται στην 2η θέση που την κρατάει στο -2 από την κορυφή και τον σημερινό αντίπαλο της. Ο Ιωνικός προέρχεται από την εκτός έδρας ήττα από τα Χανιά με 1-0, μετρώντας δύο συνεχόμενες ήττες στα πλέι οφ, με αποτέλεσμα να εξανεμιστεί το -8 από τον ΑΟΞ που υπήρχε μέχρι και την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου.

4. Στο παιχνίδι του α’ γύρου στην Ξάνθη, ο ΑΟΞ νίκησε με 1-0 χάρη στο γκολ του Αντώνη Καπνίδη (απομηχανής θεό και την περασμένη Τετάρτη στην Ρόδο) με 1-0 στο 90+8′, θυμηθείτε πως με ένα κλικ ΕΔΩ. Αντίθετα στο παιχνίδι του β’ γύρου στη Νεάπολη οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1, δείτε πως με ένα κλικ ΕΔΩ.

5. Αν εξαιρέσουμε το παιχνίδι στις αρχές Μαρτίου, 32 και πλέον χρόνια έχουν περάσει από την προηγούμενη φορά που ο Ιωνικός και η Ξάνθη συναντήθηκαν και πάλι στη Νεάπολη για την Β’ Εθνική του ελληνικού πρωταθλήματος, ανασύροντας από τη μνήμη των παλιών μια ξεχωριστή εποχή και για τις δύο ομάδες, αν και από τότε έπαιξαν πολλές φορές στη μεγάλη κατηγορία. Ήταν αρχή της σεζόν, μόλις η 5η αγωνιστική και στις 9 Οκτωβρίου 1988 ο Ιωνικός υποδέχτηκε την Ξάνθη. Και οι δύο ομάδες είχαν τη φιλοδοξία να πρωταγωνιστήσουν. Σε μια εποχή, που η έδρα ήταν πολύ ισχυρή στην τότε Β’ Εθνική, ο Ιωνικός είχε την υπεροχή, έχασε ευκαιρίες με το Νίκο Χυτήρογλου, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει. Προσπάθησε ως το τέλος, παρά το γεγονός ότι από το 48’ έπαιζε με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Τρικαλινού Γιώργου Μαλλιώρα, αλλά το 0-0 δεν άλλαξε. Στο τέλος εκείνης της σεζόν η Ξάνθη και ο Ιωνικός πανηγύρισαν μαζί την άνοδό τους στην Α’ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία τους! Ετσι οι δυο ομάδες έζησαν μαζί την μεγάλη στιγμή της ανόδου στην Α’ Εθνική αφού και οι δύο ανέβηκαν για πρώτη φορά στα μεγάλα σαλόνια το 1989. Η Ξάνθη ως πρωταθλήτρια και έμελλε από τότε να μην πέσει ποτέ παρά μονάχα το περασμένο καλοκαίρι και με τον γνωστό τρόπο. Ο Ιωνικός είχε κατακτήσει την τρίτη θέση και είχε ανέβει μαζί της

6. Η Ξάνθη έχει τον πρώτο λόγο στην πλούσια προϊστορία των δύο ομάδων. Δείτε όλα τις αναμετρήσεις με ένα κλικ ΕΔΩ. Η ισοπαλία είναι το σύνηθες αποτέλεσμα όταν οι δύο ομάδες βρίσκονται αντιμέτωπες στην Νεάπολη, θυμηθείτε τα προηγούμενα παιχνίδια της εκτός έδρας παιχνίδια με τον Ιωνικό με ένα κλικ ΕΔΩ.

7. Ο προπονητής της Ξάνθης, Μπάμπης Τεννές πριν 27 χρόνια έκανε το προπονητικό του ντεμπούτο κόντρα στον Ιωνικό. Το παιχνίδι της Κυριακής είναι το 11ο που δίνει στην έδρα του Ιωνικού και θέλει να σπάσει το αρνητικό σερί που έχει, καθώς σε κανένα δεν έχει κερδίσει. Δείτε το αφιέρωμα με τα 10 προηγούμενα παιχνίδια του με ένα κλικ ΕΔΩ.

8. Υπάρχουν αρκετοί παίκτες που έχουν φορέσει την φανέλα των δυο ομάδων ένας απ’ αυτούς είναι ο νυν προπονητής της Αλεξανδρούπολης FC Νίκος Ουσταμπασίδης που έκανε μεγάλη καριέρα ως παίκτης στον Ιωνικό αλλά βρέθηκε ως βοηθός προπονητή στην Ξάνθη. Θυμηθείτε το σχετικό αφιέρωμα του ThrakiSportS με ένα κλικ ΕΔΩ.

9. Εκτός αποστολής για το ντέρμπι κορυφής με τον Ιωνικό θα βρίσκεται ο τιμ μάνατζερ της Ξάνθης, Κώστας Τσαλίκης. Δείτε το λόγο με ένα κλικ ΕΔΩ. Σε αγωνιστικό επίπεδο, στην αποστολή που επέλεξε ο Μπάμπης Τεννές συμπεριλαμβάνονται ο αρχηγός Γιάννης Στάθης και ο Μάρκο Τεσίγια που είχε μείνει εκτός με τα Χανιά. Αντιθέτως θα απουσιάζουν οι Μυστακίδης, Κέβιν Γκαρσία, Κελάβα και ο άτυχος της χρονιάς Ράντοσλαβ Βασίλεφ. Δείτε τους εκλεκτούς του με ένα κλικ ΕΔΩ. Αντιθετα η πλευρά του Ιωνικού δεν ανακοίνωσε αποστολή με τον Πλατέλλα όλη την εβδομάδα να δίνει αγώνα… δρόμου για να προλάβει.

10. Το ματς είναι και για τις στοιχηματικές μεγάλο ντέρμπι. Ο άσσος του Ιωνικού έχει απόδοση 2.70 στη νίκη του, η ισοπαλία έχει 2.90 ενώ το διπλό του ΑΟΞ παίζεται επίσης στο 2,70. Δείτε τις αποδόσεις και των υπόλοιπων παιχνιδιών δείτε με ένα κλικ ΕΔΩ.

11. Διαιτητής της αναμέτρησης έχει οριστεί να διευθύνει ο για πολλούς (της UEFA συμπεριλαμβανομένης, καθώς τον όρισε και στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ) Τάσος Σιδηρόπουλος, ο οποίος είναι ρέφερι της SL1 αλλά και διεθνής, με βοηθούς τους Πετρόπουλο (Αρκαδίας) και Αλεξέα (Μεσσηνίας) ενώ 4ος Διαιτητής ορίστηκε ο Μαλούτας (Ημαθίας). Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και τους ορισμούς της αγωνιστικής με ένα κλικ ΕΔΩ.