Καθολικό lockdown στις Καστανιές, στο κόκκινο Ξάνθη, Ίασμος και Σάπες, βελτίωση στο Διδυμότειχο

Σε καθολικό lockdown τίθεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτική Προστασίας ο οικισμός Καστανιών του Νομού Εβρου καθώς όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, το ποσοστό θετικότητας ξεπερνά το 15%.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι κάτοικοι θα πρέπει να μένουν κατ’ οίκον καθ’ όλο το 24ωρο ενώ δεν θα επιτρέπεται είσοδος και έξοδος από το χωριό.

Σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης μένουν ο Δήμος Ξάνθης, ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών και ο Δήμος Ιάσμου. Τέλος, από αυξημένο κόκκινο υποβαθμίζεται σε απλό κόκκινο ο Δήμος Διδυμοτείχου καθώς έχει μειωθεί το ιικό φορτίο.

Συγκεκριμένα, σε καθεστώς καθολικού lockdown μπαίνει από αύριο το πρωί ο οικισμός Καστανιών Έβρου, της Δημοτικής Ενότητας Βύσσας, του Δήμου Ορεστιάδος, με μέτρα όπως ισχύουν και στην Κάλυμνο.

Παράλληλα στην κατηγορία «πολύ αυξημένου κινδύνου» μπαίνει το Μεσολόγγι και ο Δήμος Βισαλτίας Σερρών σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι δύο αυτές περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο» λόγω της δυσμενούς επιδημιολογικής εικόνας που εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα, είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στο Μεσολόγγι, ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για μια «επιθετική εκθετική αύξηση κρουσμάτων». Όπως τόνισε οι ενεργές μολύνσεις στην περιοχή πενταπλασιάστηκαν μέσα σε 10 μέρες. «Στις 27 Απριλίου τα ενεργά κρούσματα ήταν 49 ενώ σήμερα φτάνουν τα 233» είπε.

Την ίδια ώρα σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου παραμένουν: 

  • η Περιφέρεια Αττικής (εξαιρουμένων των Δήμων Αγκιστρίου, Ύδρας, Κυθήρων και Σπετσών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων),
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Ευρυτανίας
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κιλκίς
  • η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης οι Περιφερειακές Ενότητες Θάσου και Καβάλας
  • η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
  • ο Δήμος Φαιστού της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου
  • οι Δήμοι Σερρών και Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών
  • ο Δήμος Καστοριάς
  • ο Δήμος Ξάνθης
  • οι Δήμοι Μαρωνείας-Σαπών και Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης
  • ο Δήμος Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας

Από το βαθύ κόκκινο κατεβαίνει σε σκέτο κόκκινο ο Δήμος Διδυμοτείχου.

Σε ό,τι αφορά στον οικισμό Καστανιές, που μπαίνει σε ολικό lockdown, από αύριο θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:

– Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης με κατοικίδιο ζώο, ατομικά και πέριξ της μόνιμης κατοικίας (sms κωδικός 6) ή για λόγους υγείας (sms κωδικός 1) ή για λόγους τροφοδοσίας (sms κωδικός 2- και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας (για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).

– Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων για λόγους υγείας, πιστοποιούμενων από σχετικές βεβαιώσεις υγείας.

– Επιτρέπεται η μετακίνηση προς τις Καστανιές μόνο των μόνιμων κατοίκων και του προσωπικού τροφοδοσίας οχημάτων επιδεικνύοντας τα σχετικά έγγραφα.

– Η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00.

– Η αναστολή οικοδομικών εργασιών.

– Η αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.

– Η αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.

– Η αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

– Η λήψη μέριμνας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

– Η λήψη μέριμνας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

– Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργεια για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της περιοχής.