Κατήγγειλε από τη Γερμανία την Ελλάδα για μη αναγνώριση «Τούρκων» ο Τσαβούσογλου την ώρα της επίσκεψης του υφυπουργού του στην Θράκη

Νέα προσπάθεια να θέσει θέμα τουρκικής μεινότητας στη Θράκη έγινε από την Τουρκία, αυτή τη φορά δια στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Στο θέμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί. Όπως φάνηκε και από την επίσκεψη του Δένδια, υπάρχουν τρεις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αφορούν τους”Τούρκους” της Δυτικής Θράκης και δεν εφαρμόζονται επί σχεδόν είκοσι χρόνια. Μην αναφερόμαστε επιλεκτικά σε μια χώρα, αλλά να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και από χώρες μέλη», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Γερμανία όπου βρίσκεται, στη σκιά των προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, που πραγματοποιεί διήμερη ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε από την ΕΕ «να είναι πιο αντικειμενική και να μην κατηγορεί μόνο την Τουρκία».

Χθες, ο κ. Σελίμ τόσο από τη Θεσσαλονίκη όσο και από την Κομοτηνή αναφέρθηκε σε «τουρκική μειονότητα» και έκανε λόγο για «πιέσεις στους ομογενείς του».

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Τετάρτης ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν βρέθηκε στην πόλη της Κομοτηνής.  Φτάνοντας εκεί, κατευθύνθηκε στο εκεί τουρκικό προξενείο όπου έγινε δεκτός από τον πρόξενο κ. Μουράτ Ομέρογλου και τους ψευδομουφτήδες Κομοτηνής, κ. Ιμπραήμ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ.

Σε δήλωσή του μπροστά στο προξενείο ανέφερε πως «είμαστε στην Κομοτηνή, μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, μετά την (επίσκεψη στη) Θεσσαλονίκη».

Νωρίτερα, ο ίδιος, από τη Θεσσαλονίκη είχε μιλήσει για καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και για απαράδεκτες πιέσεις στην τουρκική κοινότητα.

Σε ανάρτησή του στο Twitter την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η επίσκεψη, ο υφΥΠΕΞ της Τουρκίας ανέφερε: «πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες».

«Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας και θρησκευτικούς αξιωματούχους στη Θεσσαλονίκη. Η πίεση και οι περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας των οικείων μας είναι απαράδεκτοι. Είμαστε πάντα με τους συγγενείς μας που προστατεύουν την ταυτότητα και τις πεποιθήσεις τους από όλες τις δυσκολίες» έγραψε χαρακτηριστικά.

Η έντονη αντίδραση της Αθήνας

«Η Ελλάδα σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, εφαρμόζει πλήρως τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη» διεμήνυσαν διπλωματικές πηγές, αντιδρώντας έντονα στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν.

Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, «η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής Μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη. Η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες. Στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη».

«Οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού» κατέληξαν οι διπλωματικές πηγές.

Πηγή: https://newpost.gr/