Φιάσκο με ξένους τουρίστες στη Θάσο και βροχή ακυρώσεων! Μπήκαν Ελλάδα από Νυμφαία αλλά τους μπλόκαραν στην Κεραμωτή

Θύματα του προβληματικού, όπως προκύπτει, ανοίγματος του τουρισμού, έπεσαν πολλοί Ρουμάνοι τουρίστες, οι οποίοι είχαν κλείσει καταλύματα – κυρίως ενοικιαζόμενες κατοικίες – στην Θάσο, για ολιγοήμερες διακοπές.

Σύμφωνα με το kavalanews.gr, σκηνές απείρου «κάλλους» εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Απριλίου στην Κεραμωτή όταν άρχισαν να καταφθάνουν αυτοκίνητα από τη Ρουμανία, στα οποία επέβαιναν οικογένειες, και επιχείρησαν να περάσουν στη Θάσο.

Οι τουρίστες ήταν σε όλα νόμιμοι. Η διαδικασία που ακολούθησαν ήταν αυτή που προβλέπει η νομοθεσία. Συμπλήρωσαν τα απαραίτητα έγγραφα PFL κλπ, επιδεικνύοντας στα σύνορα και αρνητικό τεστ 72 ωρών. Πέρασαν κανονικά από τη Μακάζα στη Νυμφαία, κινήθηκαν χωρίς πρόβλημα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο μέχρι τον κόμβο της Κομοτηνής κι από εκεί μέσω της Εγνατία Οδού έφτασαν στην περιοχή του Νέστου και ακολούθως στην Κεραμωτή.

Εκεί όμως, το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος δεν τους επέτρεψε την επιβίβαση στο φέρι, επικαλούμενο τους περιορισμούς που είναι σε ισχύ με το ΦΕΚ του περασμένου Σαββάτου, βάσει του οποίου η Θάσος έχει ενταχεί στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο».

Η απαγόρευση επιβλήθηκε σε τουλάχιστον τρία αυτοκίνητα, γεμάτα επιβάτες. Μάλιστα σε ένα από αυτά επέβαιναν 2 γονείς με 4 παιδιά. Οι Ρουμάνοι τουρίστες, έχοντας διανύσει μια πολύ μεγάλη απόσταση και μετά από 12 ώρες στο δρόμο, αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της επιστροφής.

Η ταλαιπωρία όλων αυτών των ανθρώπων γρήγορα έφερε τις πρώτες αρνητικού περιεχομένου αναρτήσεις στα social media και πολλοί Ρουμάνοι πολίτες άρχισαν να ανησυχούν για το τι πρόκειται να περάσουν οι ίδιοι στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Θάσο από εδώ και πέρα. Το νέο διαδόθηκε αστραπιαία και μέσα στη διάρκεια της Παρασκευής άρχισαν να καταγράφονται και οι πρώτες ακυρώσεις για κρατήσεις Ρουμάνων που σκόπευαν να κάνουν Πάσχα στη Θάσο. Το θέμα προκάλεσε εμπλοκή πολλών τοπικών αρχών, δίχως όμως να δοθεί ουσιαστική λύση κι ενώ οι ακυρώσεις συνεχίζονται.

Η είσοδος των Ρουμάνων τουριστών στη χώρα μέσω της Νυμφαίας ήταν νόμιμη. Το δε ΦΕΚ βάσει του οποίου απαγορεύτηκε η είσοδός τους στη Θάσο, στην παράγραφο των «υπερτοπικών μετακινήσεων» απαγορεύει την μετακίνηση «εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας». Με τον όρο «οικεία» προφανώς αναφέρεται σε Έλληνες πολίτες… Δεν υπάρχει ρητή αναφορά σε απαγόρευση εισόδου τουριστών σε κάποια περιοχή. Αντιθέτως, με άλλο ΦΕΚ, μεταγενέστερο, επιτρέπεται «και με τη βούλα» η είσοδος πολιτών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις χώρες που συμμετέχουν στη Συμφωνία Σένγκεν.

Το θέμα άρχισε να συζητείται και στα ελληνικά φόρουμ στο facebook κ.α. με τους επιχειρηματίες από τη Θάσο να αγωνιούν για να δοθεί μια λύση, ζητώντας παρέμβαση των τοπικών αρχών ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. 

Πηγή: https://tvxs.gr/